Més de 800 alumnes d'infantil i primària de nou escoles participen aquest curs en l'activitat ‘La deixalleria mòbil a les escoles'

Forma part Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST)

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST), que organitza l'Ajuntament, proporciona a les escoles els recursos necessaris per respectar el medi ambient i aconseguir, així, una ciutat més sostenible. Enguany s'hi han inscrit un total de 46 centres escolars, que participen dels tallers i les activitats. Una d'aquestes activitats és ‘La deixalleria mòbil a les escoles', que ofereix el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental com a recurs pedagògic gratuït per als centres educatius, i que s'imparteix a Terrassa des de l'any 2012. 

Amb aquesta activitat es sensibilitza l'alumnat d'educació infantil i dels primers cursos de primària sobre el reciclatge. Aquest curs 2021-22 s'han inscrit un total de 38 grups de nou escoles de la ciutat, com són El Vallès, La Roda, Lumen, Salvador Vinyals, Santa Teresa de Jesús, Isaac Peral, Agustí Bartra, Mare de Déu de Montserrat i l'Heura, que sumen un total d'uns 860 escolars menors de 12 anys. Una xifra que, des del 2017, ha anat progressivament en augment. Fins l'any 2019 van participar 10 centres i 850 alumnes. L'any 2020 va ser un parèntesi perquè, amb la pandèmia, les activitats presencials es van aturar.


Una deixalleria al pati

‘La deixalleria mòbil a les escoles' consisteix a aparcar aquest camió adaptat, que compta amb diferents espais habilitats per encabir els diferents residus, al pati del centre educatiu. Durant una hora, l'alumnat el visita en petits grups per conèixer el seu funcionament, perquè ells coneguin aquest servei, que també funciona a Terrassa; siguin conscients de la diversitat de residus que es poden separar, i que han de tenir un tractament diferenciat, i coneguin que hi ha altres que han d'anar directament a les deixalleries. 

El PEST es va posar en marxa el curs 2014-2015 per fomentar la consciència medioambiental i, actualment, ja forma part del currículum escolar de la majoria de les escoles. Està dirigit a l'alumnat dels cicles d'infantil, primària i secundària i, col·laboren  habitualment altres  organismes i entitats com és el  el Consorci per  a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental;  l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT); l'empresa municipal Taigua  i l'Agrupació de Defensa Forestal de Terrassa (ADF).

Terrassa compta amb una deixalleria mòbil, que acosta aquest servei  a la ciutadania ja que atén les persones que tenen problemes de mobilitat o disponibilitat de transport per desplaçar-se fins a les deixalleries municipals de Can Casanovas i de Can Barba per deixar els residus. A cada barri hi ha punts de parada, fins a sumar un total de 72, amb un dia i hora de recollida assignats. Els materials que recullen són, principalment, bateries i piles; ferralla informàtica i petits electrodomèstics; làmpades fluorescents; mòbils; olis minerals dels vehicles; olis vegetals de cuina i altres residus petits.