Prop de vint mil infants inicien el curs d'Infantil i Primària a Terrassa el proper dilluns 5 de setembre

L'alumnat de Secundària començarà el dimecres i la formació professional cap a mitjans de setembre

Inici curs escolarProp de vint mil infants (19.817) de la ciutat inicien el curs d'Infantil i Primària a Terrassa el proper dilluns 5 de setembre, amb jornada continuada fins a l'octubre i activitats de lleure educatiu després del menjador. L'alumnat de Secundària (10.854 alumnes) començarà dimecres i els i les alumnes de formació professional, més avançat el mes de setembre. L'Ajuntament de Terrassa ha preparat, com cada any, un dispositiu especial per facilitar la mobilitat i garantir la seguretat de l'alumnat en els seus desplaçaments.

La Tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, ha afirmat que «obrim un curs sense Covid, on reforçar els avenços fets durant els darrers anys per la igualtat d'oportunitats i l'equitat educativa és el nostre objectiu perquè es consolidin: ràtios inferiors, millor distribució d'alumnat, més programes complementaris i de millora de l'educació dins i fora de l'horari lectiu, tarifació social i millora de l'orientació de cara al futur».

Pel que fa a les escoles bressol municipals, que començaran el 12 de setembre, la principal novetat és la gratuïtat del curs d'Infantil de 2 anys, que ha fet que s'omplin totes les places disponibles i que estiguin pràcticament al màxim de la seva capacitat. Davant d'aquesta situació i per absorbir tota la demanda generada, el Govern municipal treballa amb la previsió d'obrir noves escoles bressol els propers anys.

L'altra gran novetat d'aquest curs escolar és la baixada de ràtios a P3, que es van situar a 20 a tota la ciutat, tant a centres públics com concertats. A data 2 de setembre, hi ha matriculats 1.815 alumnes a P3. D'altra banda, hi ha 150 alumnes inscrits fora de termini als quals encara no se'ls ha assignat plaça, ja que la inscripció a les llistes d'espera de la Generalitat acaben aquest mateix divendres, que seran escolaritzats abans que acabi la setmana vinent.

Pel que fa a l'index d'ocupació de la reserva de places de NEE, sobrepassa el 100% de l'oferta que s'ha fet a tots els centres de la ciutat. Per a la tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, «això significa que s'ha fet molt bona feina de detecció i acompanyament per part de l'equip de l'OME i la inspecció. Aquesta feina ja arriba a nivells de precisió molt elevats que ens demanen actuar amb atenció molt individualitzada». Com a exemple, aquest curs l'Ajuntament es farà càrrec del transport, mitjançant la subvenció d'una T25, dels acompanyants d'aquells infants de P3 als quals se'ls ha assignat una plaça d'ofici lluny del domicili (més d'1,5 km o més de 20' caminant), que són unes 20 famílies.

Pel que fa a Secundària, 2.568 alumnes comencen 1r d'ESO, 130 menys que el curs passat. Com a principal novetat, l'Institut Jaume Cabré oferirà en fase pilot el Batxillerat general. L'Institut Jaume Cabré i l'escola Joan Marquès Casals, que han entrat dins del programa Magnet amb l'ESCAC, com el Vallès amb la UPC, estan en procés de fusió cap a Institut escola, amb la qual cosa Terrassa tindrà el primer centre públic per a alumnat de 3 a 18 anys, al costat, a més, d'una escola bressol pública.

Mobilitat i dispositiu policial

Aquest curs serà el segon en el que les escoles conviuran amb les noves àrees de vianants posades en marxa per l'Ajuntament en la zona del centre de la ciutat, i el primer en el qual són efectives les sancions.

En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'han enviat cartes a totes les escoles per tal que aquestes puguin informar a les famílies d'alumnes les alternatives específiques d'accés a la seva escola en concret així com recordant la importància de col·laborar entre tots per poder millorar les condicions ambientals i de seguretat viària de l'entorn d'escoles i instituts per poder aconseguir així major grau d'autonomia dels infants i els i les joves. Per a la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, «des de l'Ajuntament treballem per tenir una ciutat millor, més segura, un benefici que repercutirà en tot el conjunt de la ciutadania, amb un entorn més segur i, sobretot, més saludable».

Per a aquelles persones que portin als i les estudiants a les escoles en vehicle privat, l'Ajuntament vol insistir en la necessitat de contribuir a evitar la saturació de les zones properes als centres educatius, respectant les normes de circulació i estacionant correctament, sense ocupar voreres, carrils o parades d'autobús, o obstaculitzant passos de vianants o carrils de circulació.

Per a Melgares, «la posada en marxa de les àrees de vianants va suposar un pas més cap a la Revolució Verda que s'impulsa des de l'Ajuntament amb l'objectiu de donar resposta a l'emergència climàtica i, alhora, crear una ciutat més compacta, còmoda, verda i sostenible. És per això que és important que la ciutadania es conscienciï de la importància d'anar a l'escola a peu, en bicicleta, en transport públic o qualsevol altre mitjà de mobilitat sostenible, sempre que es pugui».

Pel que fa al transport públic, el servei municipal d'autobusos mantindrà una oferta a l'inici del nou curs escolar del 100%, i es preveuen reforços puntuals que s'assignaran de forma dinàmica en el cas que es detecti algun problema en alguna línia. La previsió inicial és que es reforcin les línies L8, L4 i L12. Respecte això, des de la mateixa app de TMESA es poden consultar els horaris, temps d'arribada de l'autobús i informació de servei en temps real.

Pel que fa al billetatge, a més de l'ús de la consolidada T-16, que permet viatjar gratuïtament als menors de 16 anys, l'Ajuntament aplica el descompte de 50% a la T-25 entre els mesos de setembre i desembre, incloent-hi doncs l'inici de curs. Amb aquest descompte, la T-25 ha passat de tenir un preu de 18.10€ a 9 euros, i el cost per viatge serà de 36 cèntims .La mesura s'ha impulsat per la implementació per part del Govern central de diverses iniciatives que volen donar resposta a la situació de vulnerabilitat social i econòmica originada per la guerra d'Ucraïna, que ha generat un augment en els preus de l'energia i dels combustibles. Fins ahir dijous, s'havien venut ja 987 targetes T-25.

Llistat dels talls de carrers a escoles:

 • Escola Abat Marcet, al c. Eduard Marquina (entre l'avinguda Abat Marcet i el carrer Lleida)
 • Escola Andersen, al c. Pérez Galdós (entre Ramon i c. Colom)
 • Escola Enxaneta. Al C/Alcoi (C/Sometent Castella-C/dels Jocs Olímpics)
 • Escola El Vapor, al c. Giralt i Serrà (entre ps. 22 de Juliol i c. Joan Abelló i Bufí)
 • Escola Fatima, al C/Vacarisses ( C/Arenys de Mar-Sabadell)
 • Escola França, als carrers Pi i Maragall i Frederic Soler (entre ps. 22 de Juliol i Ausiàs March)
 • Escola Isaac Peral, al carrer Alexander Bell (entre Isaac Peral i Pare Llaurador)
 • Escola Joan Marquès, a l'avda. Del Vallès (vial lateral, entre avda. Béjar i Rambla Francesc Macià)
 • Escola Lanaspa, a c. Pantà (entre Pau Claris i la Rasa)
 • Escola Crespinell, a c. Pantà (entre Pau Claris i la Rasa)
 • Escola Martí, a c. Doctor Ferran (entre c. Manresa i Rambla Francesc Macià i Roca i Roca-Historiador Cardús)
 • Escola Mare de Déu del Carme, a c. Francesc Salvans (entre avda Abat Marcet i c. Autonomia)
 • Escola Ramón y Cajal, a C/Estansislau Figueras (Ramón y Cajal – Joaquím Costa)
 • Escola Sagrat Cor, a c.Pare Font (entre Gasòmetre i Sant Sebastià i entre Torras i Bages i pl. Jaume Jover), i carrer Roger de Llúria (entre Gasòmetre i Sant Sebastià)
 • Escola Serra de l'Obac, al c. De la Forja (entre els carrers de Castellterçol i avda de la Lacetània)
 • Bisbat d'Egara, al c. Viveret (entre Baldrich i Topete)
 • Tenen un tall permanent:
 • Escola Marià Galí, a carrer vinyoles
 • Escola Ponent, a c. Rafael Campalans (entre ctra Olesa i c. Palet i Barba)
 • Escola Tecnos, al c. Sant Jaume (entre Puig Novell i Topete)

Dispositiu policial

Des de Policia Municipal, es posarà en marxa el dispositiu especial de l'inici escolar de regulació del trànsit i de protecció escolar a les zones properes als centres educatius. El dispositiu especial comptarà amb diferents torns amb més d'un centenar d'agents operatius (101), es durà a terme a partir de l'inici del curs escolar, dilluns 5 de setembre, i durant les dues setmanes d'inici de curs amb els objectius de garantir la seguretat dels alumnes a l'entrada i sortida dels centres escolars i mantenir la fluïdesa en el trànsit.

D'altra banda, la Policia Municipal recorda a la ciutadania la necessitat de respectar les normes i tenir cura de l'autoprotecció. Els principals responsables de garantir la protecció escolar són els progenitors i les mateixes escoles, per això és important tenir cura a l'hora de circular, especialment en aquells espais amb més afluència d'escolars, i evitar comportaments incívics que poden ocasionar situacions de risc molt fàcils d'evitar respectant les normes.