Nou centres educatius participen enguany en una nova edició de la campanya ‘Let's Clean Up Europe!'

Els estudiants recolliran residus per conscienciar la població sobre la quantitat de residus que s'aboquen el medi natural

Terrassa participa, un any més, en la campanya ‘Let's Clean Up Europe!', impulsada per la Comissió Europea amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la quantitat de deixalles que es llencen de manera indiscriminada al medi natural (boscos, lleres de rius, platges...). En aquesta edició, participaran un total de nou centres educatius de Terrassa, que són les escoles Creixen, Vedruna Vall, Ramon Pont, Cingle i Col·legi Martí, i els institut Ègara, Can Roca, Les Aimerigues i Jaume Cabré. L'activitat també està oberta a la participació ciutadana, ja que figura dins la programació del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB).
                                                                                                                              
Aquestes accions de retirada de residus, que es desenvolupen al llarg d'aquest mes, consisteixen a seguir el recorregut prèviament marcat perquè les persones participants recullin les deixalles que troben al seu pas. Després les separen per  tipologies per facilitar, així, el seu reciclatge. Al final de la jornada, les persones voluntàries calculen el volum de residus retirats i els pesen. Els organitzadors de cada acció disposen d'uns qüestionaris de valoració, on han de registrar les dades relatives a la quantitat de residus recollida, a la tipologia de les deixalles i a la participació. Una informació que després lliuren a l'Agència de Residus de Catalunya.                               


Programa de neteges

En el decurs del matí d'avui divendres, realitzaran neteges l'alumnat de  les escoles Cingle (a Can Viver de Torrebonica) i Ramon Pont (torrent de la Betzuca) i també de l'Institut Jaume Cabré (zona de Font de la Grípia). A la tarda, els estudiants de l'escola Vedruna Vall faran una nova activitat. Es tracta del plogging (recollir residus mentre vas corrent) des de l'escola i fins a la riera  del Palau. El diumenge ho faran els de l'Institut Can  Roca (camins de l'Anella Verda i de la riera del Palau). 

Les escoles que aquesta setmana ja han fet aquesta activitat són l'alumnat de l'Institut Ègara, que van estar acompanyats de persones usuàries de Prodis (riera de les Arenes); els de l'Institut Les Aimerigues (parc del carrer d'Icària i els voltants de l'institut) i els de Creixen Terrassa (zona boscosa propera al carrer del País Basc).  

El Col·legi Martí l'ha programat pel dijous, dia 12, a la zona de Mossèn Homs, i el  CIAB l'ha previst al matí del diumenge, dia 29. En aquest cas, cal confirmació prèvia al telèfon 93 785 54 61. Altres organismes que s'han sumat en aquesta campanya són el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i   el servei del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Totes les neteges es fan en diferents punts del nostre entorn natural i es poden consultar a través de la pàgina web dels organitzadors.   
                                                                                 
                                                                                                                                   
Respectar l'Anella Verda

L'Anella Verda és l'espai natural més proper a la ciutat. De l'actitud i el comportament de les persones que el gaudeixen depèn, en gran manera, la conservació d'aquest entorn natural. Des de l'Ajuntament es recorda la importància de seguir aquests consells:
                                                           
    • Endur-se les deixalles i dipositar-les als contenidors de recollida selectiva
    • Respectar la flora i la fauna de l'entorn
    • Portar els animals de companyia lligats
    • Complir amb les indicacions dels senyals informatius
    • Circular amb vehicles motoritzats només en llocs permesos
    • Respectar la propietat privada, les zones de conreu i els cultius

En els darrers anys, el servei de manteniment de l'entorn natural ha incrementat la recollida d'estris vells, mobles i runes en sòl no urbanitzable, principalment, de runes i mobles. D'altra banda, l'Ajuntament va posar en marxa l'estiu de 2021 el  Programa de Protecció i Custòdia del Sòl No Urbanitzable per garantir la protecció de l'entorn natural i per tal que es respectin les seves condicions paisatgístiques i urbanístiques, d'acord amb el compliment de la normativa.