Noves plaques informatives per sensibilitzar a les persones propietàries de gossos que han de recollir les deposicions dels animals

La sanció mínima contemplada a l'ordenança és a partir de 100 euros

Amb l'objectiu de recordar a les persones propietàries de gossos que tenen la responsabilitat de recollir els excrements que els animals deixen als carrers i places, l'Ajuntament ha instal·lat a diversos punts de la ciutat unes plaques metàl·liques on se'ls informa d'aquesta obligatorietat. La frase triada és «Cal portar el gos lligat i netejar les deposicions. L'incompliment pot comportar sancions a partir de 100 euros». Aquesta és la sanció mínima tipificada a l'Ordenança municipal de tinença i protecció dels animals per portar el gos deslligat.

Les plaques, que fan una mida de 60x90 cm, són de color blau i contenen un pictograma que reprodueix l'acció d'una persona que porta el gos lligat i que diposita els excrements de l'animal a la paperera. S'han instal·lat als fanals perquè siguin prou visibles, i s'han distribuït en 90 punts dels espais verds i places més representatius de cada barri, a més de les avingudes principals i dels parcs de Vallparadís i de Sant Jordi.

 

500 ampolles de plàstic, plegables i portàtils

Paral·lelament, l'Ajuntament repartirà 500 ampolles de plàstic, plegables i portàtils, que incorporen un mosquetó d'alumini per a enganxar a les corretges perquè els propietaris puguin diluir amb aigua els orins que els animals deixen als carrers. Tenen una capacitat de 400 ml i una mida de 12x26 cm.

Les ampolles es repartiran, a partir de dilluns, 27 de maig, a les persones que formalitzin l'adopció d'un animal al Centre d'atenció d'animals domèstics (CAAD). El seu horari és de 9 h a 12,30 h i de 15 h a 17,30 h, de dilluns a divendres. Els caps de setmana i festius és de 10 del matí a 14,30 h. Trobareu més informació al web http://adoptam.terrassa.cat/. També s'entregaran al servei d'atenció al públic del Centre de Documentació i Educació Ambiental (CDEA), situat al carrer del Pantà, 20, que és obert de 9 h a 14 h. Només caldrà acreditar que tenen un gos censat a Terrassa.

Tota aquesta informació, que s'emmarca dins la campanya Terrassa més Neta, es difondrà per la web municipal i les xarxes socials de l'Ajuntament.

D'altra banda, recordem que Terrassa compta amb un registre d'animals de companyia per controlar la població que hi ha al municipi de gossos, gats i fures. Actualment hi ha 11.204 animals censats, el 77% dels quals (8.901) són gossos.

La ciutat també disposa de vuit espais de lliure circulació de gossos repartits als barris de Ca n'Aurell, la Maurina, Poble Nou, Vallparadís, Can Tusell i les Arenes, els quals estan situats a menys d'un quilòmetre dels barris residencials, a una distància màxima de 15 minuts caminant. En els pròxims mesos se n'habilitaran dos més: un, que estarà situat al polígon de Can Petit, a prop del barri de Sant Llorenç, i l'altre al Parc de la Cogullada.

  • En aquests llocs els propietaris han de vetllar per:
  • Procurar mantenir l'espai net i en bones condicions.
  • Recollir les caques del gos.
  • Evitar que l'animal es baralli amb altres gossos (no pot sortir de l'espai sense lligar).
  • Si és un gos potencialment perillós, cal que vagi lligat i amb morrió també dins l'espai lliure de gossos.
  • Insistir en el fet que el propietari és responsable dels danys que el gos pugui ocasionar a altres animals, persones o bens.
  • Identificar l'animal i censar-lo al registre municipal de l'Ajuntament on visqui.
  • Incomplir l'ordenança pot comportar una sanció.

Cal recordar que la inscripció d'un gos, gat o fura al registre d'animals de companyia de l'Ajuntament s'ha de fer en el termini de tres mesos comptats a partir de la data de naixement, d'adquisició o de canvi de residència de l'animal tot i que, abans, el veterinari l'ha d'identificar amb la implantació d'un microxip. A més, és obligatori que els animals portin una placa identificativa on figuri tant el nom de l'animal, com les dades de la persona posseïdora o propietària.