Presentació de la XV Fira Modernista de Terrassa, enguany dedicada a la figura de Santiago Rusiñol

Més de 300 activitats conformen un programa amb novetats destacades 

Aquest matí s'ha presentat la quinzena edició de la Fira Modernista de Terrassa, el certamen que cada mes de maig fa reviure la ciutat de finals del segle XIX i principis del XX. Una època d'esplendor en què Terrassa era coneguda arreu com la capital de la indústria tèxtil. Una ciutat industrial i cultural, de la classe obrera i de la burgesia, de la cultura i de les arts, que va deixar un important patrimoni modernista, des d'on es va forjar en bona part el caràcter de la Terrassa actual. La presentació de la Fira d'enguany, que tindrà lloc els propers 12, 13 i 14 de maig, s'ha celebrat avui a Terrassa, a la Casa Alegre de Sagrera, i al Museu del Cau Ferrat de Sitges, vila convidada a l'edició 2017.

Cada any, la fira gira entorn a una temàtica relacionada amb el modernisme i en aquesta edició la figura de Santiago Rusiñol, artista modernista i gran impulsor d'aquest moviment a través de la pintura i l'escriptura, n'és el protagonista. La vinculació de Rusiñol amb Sitges ha portat a l'organització a convidar a aquesta vila a l'edició de la Fira Modernista 2017. Sitges hi serà present amb un estand propi i diferents activitats divulgatives per mostrar la riquesa del seu patrimoni modernista.

A la presentació, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha reivindicat la Fira Modernista de Terrassa com "la gran festa del Modernisme a Catalunya que mostra, en tres dies, un relat estimulant i seductor del que tant la ciutat com el país han estat, així com de tot el seu patrimoni material i immaterial". Per a Ballart, el secret de l'èxit de la fira és tota la gent que hi ha al darrera, "l'autèntica ànima de la Fira i a la qual vull donar les gràcies pels èxits rotunds i reiterats d'organització, d'implicació i de participació. Sense aquesta xarxa de complicitats, no s'entendria l'èxit que hem tingut i que tornarem a tenir, sens dubte, d'aquí a poc més d'una setmana". El tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, i Maite Garcia, com a representant de la comissió organitzadora, han intervingut  també a l'acte celebrat a Terrassa, que ha comptat amb la presència de la regidora de Turisme, Rosa Maria Ribera.

En la presentació que s'ha celebrat a Sitges, al Museu del Cau Ferrat, l'alcalde de la vila, Miquel Forns, ha destacat el lligam entre ambdues ciutats, "primer gràcies a Santiago Rusiñol i ara amb aquesta participació a la Fira Modernista, una nova oportunitat per posicionar les dues localitats al capdavant de la difusió i promoció del Modernisme de Catalunya". Forns, ha agraït la invitació de Terrassa que, per primera vegada, ha convidat a un altre municipi perquè tingui un protagonisme destacat, i ha animat a tothom a "anar fins a Terrassa a gaudir d'una gran oportunitat cultural, comercial, turística i gastronòmica, com serà la Fira Modernista". Per la seva banda, l'alcalde de Terrassa, ha destacat la participació de Sitges com a ciutat convidada perquè "com a ciutat de la família modernista, estem dibuixant plegades el mapa turístic i cultural de Catalunya, explorant noves i enriquidores possibilitats de col·laboració, tot treballant en clau de país i en clau europea". La presentació celebrada a Sitges, ha comptat  també amb la participació de Vinyet Pañella, directora de Museus de Sitges.

Novetats en l'edició 2017

Més de 300 activitats conformen el programa de l'edició d'enguany, amb novetats destacades com El Trenet del 1900, el Pícnic Modernista al Parc de Vallparadís, la campanya "Flors al Balcó", o les visites a la remodelada coberta de la Masia Freixa i l'entorn del Parc de Sant Jordi.

El Trenet del 1900: Els visitants a la Fira podran descobrir la ciutat fent un recorregut per l'antiga ruta de la llana i els principals edificis modernistes.

Pícnic Modernista: La zona del Pla del Castell Cartoixa acollirà aquesta activitat que inclourà una desfilada de vestits modernistes, exhibicions d'esgrima, música en directe, o pujar al trenet de Vallparadís. Per assistir-hi, caldrà anar vestit d'època.

Campanya "Flors al balcó": Gràcies a la col·laboració de la Unió de Floristes de Terrassa, que oferirà paquets de plantes a preus especials, es convida a tota la ciutadania de Terrassa a posar flors als seus balcons per aconseguir fer encara més lluïda la Fira Modernista d'aquest any.

Teulada de la Masia Freixa: En horari diürn i nocturn, es podrà gaudir de les visites "Descobreix com brillen les voltes de la Masia Freixa" i "Les voltes de la Masia Freixa sota la lluna", un cop remodelada la teulada.

Al llarg del cap de setmana diversos espais de la ciutat com el Raval de Montserrat, la plaça Vella,la rambla d'Ègara, el parc de Sant Jordi, la plaça del Progrés, el passeig del Comte d'Ègara, el parc de Vallparadís, el Vapor Gran, el carrer del Camí Fondo o el carrer de Sant Pere, seran escenari de les diferents activitats, tallers i recreacions de la vida modernista a Terrassa. Un dels trets característics de la Fira és l'elevada participació de la ciutadania, tant assistint als actes com a públic com també organitzant-ne, ja sigui contribuint a l'ambient modernista decorant establiments i espais públics, o bé vestint-se amb vestits d'època durant el tres dies.

A la Fira Modernista d'enguany es preveuen 471 passis i funcions, la participació de 82 entitats impulsant diferents activitats, i la participació de 24 ciutats i entitats a la Fira de Ciutats Modernistes, que dissabte i diumenge ompliran el Raval de Montserrat. A més, es preveuen prop de 120 visites o rutes guiades a edificis i espais del patrimoni modernista de Terrassa.

La Fira, que quedarà inaugurada de forma oficial divendres a partir de les vuit de la tarda amb la il·lustre visita de Santiago Rusiñol, comptarà amb activitats que van des de visites guiades, portes obertes a diferents espais, activitats infantils, visites teatralitzades, així com una fira d'artesans i alimentació, amb més d'un centenar de paradistes, i una vintena de demostracions d'oficis d'època.

La gastronomia tornarà a ser una part important de la Fira, amb espais gastronòmics on durant tot el cap de setmana es farà una important oferta, amb degustacions, parades i activitats: el carrer del Camí Fondo, la plaça del Progrés, el Mercat de la Independència i la plaça de Salvador Espriu, on a més d'una terrassa modernista s'instal·larà un espai de promoció i degustació dels productes de Terrassa Gastronòmica. A més, molts restaurants i establiments de la ciutat se sumen a la Fira amb l'oferta de menús modernistes i l'ambientació dels seus locals i terrasses, en una oferta molt extensa, en la que participen un total de 66 bars i restaurants.

Informació de la Fira 2017

La Fira s'ha consolidat com un dels esdeveniments turístics més destacats de Catalunya que cada any atrau milers de visitants. Després de 14 edicions, ha esdevingut un dels grans elements d'atractiu turístic i comercial de la ciutat i de projecció cap a l'exterior. La Fira va rebre l'any 2007, per part de la Generalitat de Catalunya, la qualificació de Festa Local d'Interès Turístic.

Tota la informació de la Fira Modernista 2017 (activitats, oferta gastronòmica, concursos, mobilitat, ...) es pot trobar al web www.firamodernista.cat, o descarregant l'app per a dispositius mòbils, per seguir en directe l'última hora de tots els actes.