Prop de 4.000 alumnes han participat en el programa de prevenció de l'assetjament escolar impartit per la Policia Municipal de Terrassa

En total, s'han realitzat 175 accions formatives des de març de 2021

El programa de prevenció de l'assetjament escolar que va iniciar la Policia Municipal el març de 2021 porta en el seu primer any d'implantació un total de 175 accions formatives, arribant a quasi 4.000 alumnes i atenent 13 casos que han rebut atenció especialitzada. Aquest programa, iniciativa de la Policia Municipal de Terrassa i que compta amb el suport dels serveis d'Educació de l'Ajuntament, va néixer amb la intenció d'oferir un acompanyament integral als alumnes, escoles i instituts de la ciutat per tal de prevenir i abordar possibles problemes d'assetjament escolar.

Aquesta és una forma de violència que ha experimentat en els darrers anys un preocupant creixement. La Generalitat ha detectat 520 casos d'assetjament escolar a Catalunya entre març de 2021 i gener de 2022. I també s'ha constatat la seva diversificació, amb l'aparició de noves formes de violència, com ciberassetjament escolar (cyberbullying) o la ciberseducció de menors (grooming), entre d'altres.

En aquest sentit, el programa ofereix un component pedagògic i de sensibilització i un altre específic d'abordatge de casos. Pel que fa a la part pedagògica, des de la Policia Municipal s'ofereix un acompanyament integral als alumnes en tota la seva etapa educativa obligatòria mitjançant tres xerrades de sensibilització adreçades a l'alumnat i adaptades a les diferents franges d'edat per les que estan plantejades, amb la intenció de prevenir la violència a l'entorn escolar, així com detectar possibles casos de violència existents, reconèixer a les víctimes i protegir-les. 

Respecte a l'actuació davant possibles casos, l'any passat es va establir un protocol de coordinació entre el departament d'Educació i Policia Municipal per a l'abordatge d'aquests, així com la difusió de l'aplicació de la Generalitat per denunciar casos d'assetjament (UsApps) i d'un canal directe de whatsapp que es dona als i les estudiants en el moment que realitzen la xerrada perquè puguin alertar a la policia municipal sobre possibles assetjaments i se'n pugui fer un abordatge pertinent. En aquest sentit, des de la Unitat de Relacions i Mediació de la Comunitat, s'han atès 13 casos.

A més, a principis d'aquest any s'ha formalitzat un nou protocol intern respecte a l'assetjament escolar, el qual posa especial èmfasi en l'assetjament per motius d'odi i discriminació, ja sigui per raons de raça, ètnia, religió o gènere, i que estableix uns indicadors per facilitar als agents poder detectar casos d'assetjament i coordinar-se entre les diferents unitats implicades en aquest procés. El document també estableix uns criteris homogeneïtzats respecte a la intervenció, que estableix un ventall que va des de la mediació en el centre escolar a, en casos més greus, la denúncia a través de la Unitat d'Atenció a la Víctima.


II Jornada de Sensibilització contra l'assetjament

Dins del programa de prevenció contra l'assetjament escolar, la Policia Municipal i el servei municipal d'Educació organitzen enguany, després de l'èxit de la primera, la segona jornada de sensibilització contra l'assetjament, adreçada als professionals de l'àmbit educatiu, que es durà a terme el proper 29 de juny, a l'Institut Terrassa, sota el títol ‘Construïm convivència per prevenir la violència'. La jornada comptarà amb les ponències de l'educadora emocional, escriptora i investigadora en educació emocional, Cristina Gutiérrez-Lestón, que parlarà sobre autoestima i assetjament; i de la criminòloga Victòria Fernández Cruz, que dedicarà la seva ponència al ciberassetjament.

Les inscripcions per poder assistir a l'acte s'obriran aproximadament al mes de maig i se n'informarà a través dels serveis de Policia Municipal i Educació.