Prop de quaranta mil infants i joves de la ciutat inicien el curs escolar a Terrassa el proper dilluns 13 de setembre

Aquest curs serà el primer en què les escoles conviuran amb les noves àrees de vianants

La Tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, juntament amb la Tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida, Teresa Ciurana, durant la presentació del dispositiu d'inici de curs escolarProp de quaranta mil infants i joves de la ciutat inicien el curs escolar a Terrassa el proper dilluns 13 de setembre. L'Ajuntament de Terrassa ha preparat, com cada any, un dispositiu especial per facilitar la mobilitat i garantir la seguretat de l'alumnat en els seus desplaçaments, enguany, de nou, condicionat per les mesures de seguretat, prevenció i higiene provocades per la situació d'emergència sanitària del coronavirus.

Com a novetats més destacades del nou curs, cal recordar que aquest serà el curs de l'inici de la tarifació social a les escoles bressol municipals, un procés de dos anys que se seguirà de molt a prop per anar introduint les millores i correccions que siguin necessàries. En concret, en aquest curs s'aplicarà als lactants i P-1, que veuran com amb la nova tarifació s'estableixen 9 trams de renda i s'apliquen quotes proporcionals, seguint el principi de progressivitat.

Respecte a l'inici de curs a les escoles bressol municipals, la Tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, ha afirmat que «Tenen per davant un curs engrescador: s'ha recuperat la matrícula, que havia baixat el curs passat, i s'han omplert gairebé totes les places, i a més, amb més jornades senceres i menys mitges jornades. Creiem que això obeeix a dues coses: d'una banda la nova tarifació social, que comença aquest curs, i que suposarà rebaixes importants per a moltes famílies, i d'altra una certa recuperació de la confiança de les famílies per la millora de la situació sanitària i el bon funcionament del curs passat».

Pel que fa a les inversions en centres escolars, com és habitual, durant l'estiu s'han concentrat bona part de les intervencions de manteniment i millora als centres educatius de la ciutat, encara que en els propers mesos s'executaran també intervencions compatibles amb el funcionament dels centres. Així, l'Ajuntament invertirà aquest 2021 un total de 1.145.676 euros en el manteniment i millora dels centres educatius públics. Enguany, l'Ajuntament ha destinat 395.262 euros i 150.000 euros, respectivament, al manteniment i a les inversions ordinàries i també ha disposat d'un superàvit de 300.000 euros per dur a terme actuacions als centres escolars.

Alhora, el consistori ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona, en el marc del programa sectorial d'Equipaments Responsables 2030, de 300.414,62 euros més per fer intervencions als centres en dues línies: inversió per a la digitalització i sostenibilitat dels equipaments educatius (179.956,80 euros) i inversió i projectes per a la millora dels usos socials dels espais (120.457,82 euros).

Per a Ciurana, aquestes actuacions «van més enllà del manteniment, perquè ja no estem parlant d'arreglar coses que s'espatllen sinó de millorar un espais com els patis escolars que, en molts casos, els van dissenyar fa molts anys i no sempre encaixen amb les noves corrents pedagògiques. A més, aquestes millores facilitaran l'aprofitament dels patis durant l'actual situació sanitària, que requereix potenciar les activitats a l'aire lliure».

Aquest també serà el primer curs on s'oferirà el servei de menjador a tots els infants que s'hagin matriculat a l'escola i així ho desitgin. Aproximadament, s'han pogut incorporar 155 infants al menjador que haurien quedat fora altres anys (un 29,4% més que el curs passat), i això suposa la incorporació de 25 monitors i monitores més de menjador i 12 monitors i monitores de dormitori. D'altra banda, aquest curs s'han sol·licitat 6.741 ajuts per al menjador escolar. Aquests ajuts, que atorga la Generalitat de Catalunya a través del Consell Comarcal del Vallès Occidental, cobreixen des del 70% fins a la totalitat del preu del menjador. Un cop es publiqui la resolució, l'Ajuntament complementarà fins al 100% els ajuts de totes aquelles famílies que els Serveis Socials municipals valorin i considerin necessari i estudiarà atorgar ajuts a totes aquelles famílies que les hagin sol·licitat i hagin quedat fora de la convocatòria.

D'altra banda, al projecte d'aliances educatives d'excel·lència que es va iniciar el curs passat amb l'Escola Auró, en què es va impulsar una aliança entre l'Escola Municipal d'Art i Disseny i l'Escola Auró basada en la pràctica artística com a eina educativa transversal, s'incorpora aquest curs l'Escola França, que farà una aliança amb la Factoria Cultural de Terrassa sobre el món de la dansa. En aquest sentit, els projectes Rock'in, els patis oberts de Hip-Hop, el Passaport Edunauta i el Pla de Millora d'Oportunitats Educatives s'emmarquen dins d'una estratègia d'implantació d'Educació 360 a la ciutat, per oferir més i millors oportunitats educatives.

 

Canvis en la mobilitat

Aquest curs serà el primer en el que les escoles conviuran amb les noves àrees de vianants posades en marxa per l'Ajuntament en la zona del centre de la ciutat. Aquest fet és especialment important per aquelles famílies que tinguin escolaritzats els seus fills en escoles que es trobin ubicades en aquesta àrees. Així doncs, les condicions de mobilitat dels carrers del centre han estat modificades i, excepte per aquelles excepcions que contemplen les regulacions de cada àrea, s'ha prohibit l'accés en vehicle privat a tots els vials interiors, afectant la mobilitat dels i les alumnes dels centres educatius i de les seves famílies.

Per a la Tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, l'aplicació de les noves àrees de vianants «és una de les oportunitats que tenim en aquest inici de curs. La posada en marxa de les àrees de vianants suposa un pas més cap a la revolució verda que estem implementant. Una resposta a l'emergència climàtica per crear una ciutat més compacta, còmoda, verda i sostenible, que és el nostre objectiu». Així doncs, es realitzarà una campanya informativa i de comunicació per donar a conèixer les noves àrees de vianants i recomanar alternatives al vehicle privat, amb un repartiment d'octavetes, la presència d'informadors als accessos de les noves àrees d'accés restringit i el suport dels agents de la Policia Municipal.

Pel que fa a la seguretat i el dispositiu policial que s'aplicarà a partir de dilluns, s'ha previst com cada any que amb l'inici del curs s'executa un operatiu específic de regulació del trànsit i de protecció escolar a les zones del centre de la ciutat on es preveu més incidència i també arreu dels barris, en les zones on hi ha escoles i/o instituts. Un total de 73 efectius de la Policia Municipal, entre comandaments i agents, treballaran en tasques de regulació del trànsit i de protecció escolar a diferents punts de la ciutat.

Aquest any es mantenen els mateixos talls de carrers propers a les escoles realitzats l'any anterior per tal de millorar els accessos dels pares i mares als centres, pacificar el trànsit, evitar aglomeracions i assegurar la distància mínima de seguretat entre les persones. Així doncs, a partir de dilluns 13 de setembre es preveu el tancament temporal, en horaris d'entrada i sortida escolars, dels carrers propers a les 22 escoles que ja van gaudir d'aquesta mesura el curs passat.

A més, Melgares ha insistit en la necessitat de fer servir el transport sostenible: «Des de l'Ajuntament no deixarem de recordar, recomanar i aconsellar fer servir models sostenibles en el desplaçaments com anar a peu a l'escola sempre que es pugui, utilitzar la bicicleta o els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP)». Per afavorir aquesta mobilitat, a principis d'any es va aprovar la nova ordenança de mobilitat, amb la qual els VMP i bicicletes han passat a ser vehicles de ple dret a la calçada. En aquest sentit ha recordat que el servei d'autobús municipal mantindrà la seva oferta al 100%, i que es preveuen reforços puntuals que s'assignaran de forma dinàmica en el cas que sigui necessari.