Quatre projectes del programa «ValorTRS» inicien les rondes de contacte en recerca de finançament

La segona edició del programa busca potenciar projectes innovadors d'alt potencial d'impacte social o medi ambiental

Segona edició del programa "ValorTRS"L'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei d'Innovació, ha iniciat la segona edició del programa ValorTRS. Aquesta iniciativa busca impulsar projectes innovadors d'alt potencial d'impacte social o medi ambiental i que, de manera innovadora, millorin la salut o el benestar de les persones, de la comunitat o del medi ambient.

Enguany, a la convocatòria s'hi han presentat quatre projectes, que van des d'un tractament per a la covid persistent, una startup amb tecnologia disruptiva per a la detecció de gasos, una cooperativa de la construcció per a inserció sociolaboral de persones en risc d'exclusió social i una plataforma de suport i contactes per a persones amb dependència i el seu entorn.

Per al regidor d'Economia Social i Innovació, Pep Forn, "projectes com els que s'han presentat responen perfectament a la voluntat d'aquest equip de govern de posar el focus d'atenció a la innovació amb impacte social. Són projectes que, en definitiva, demostren que l'empresa pot ser viable i competitiva, i simultàniament pot aportar un valor social i compromès amb el seu entorn. Seguirem treballant en la construcció d'aquest model".

Amb aquest programa, l'Ajuntament els facilita l'accés a finançament privat amb l'objectiu de donar-los sortida i ajudar-los a arribar al mercat, consolidar-se i créixer, ja sigui a través d'empreses i organitzacions o bé de particulars que vulguin donar suport a aquests projectes emprenedors, principalment de caràcter econòmic, seguint un model d'inversió d'impacte o filantròpic. En aquesta segona edició, per primer cop s'ha presentat un projecte filantròpic, que es dona a conèixer amb la intenció de captar donacions o patrocinis per part d'empreses, entitats i ciutadania, ja què no es tracta d'un projecte emprenedor, sinó d'un projecte de recerca liderat pel Consorci Sanitari de Terrassa.

Actualment, els quatre projectes han iniciat la fase de contactes, amb el suport del consistori, en la recerca de finançament. Per la part inversora, les primeres persones que iniciaran els contactes i que es van adherir inicialment al programa tenen un perfil empresarial de llarga trajectòria i arrelament a la ciutat, tot i que qualsevol empresa, entitat o particular hi pot participar al lloc web del Servei d'Innovació.

Tots els projectes que formen part del programa ValorTRS es caracteritzen per la seva vinculació a Terrassa, ja sigui perquè han sorgit a la ciutat o perquè hi participen empreses, entitats o institucions de la ciutat. Aquesta iniciativa està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu i la Diputació de Barcelona.

 

Rehab Nautilus

És un projecte filantròpic de recerca liderat pel CST per realitzar assajos que determinin l'eficàcia d'un tractament de rehabilitació per a persones afectades per la covid persistent. Més concretament, el tractament que es proposa corregiria l'afectació a nivell cognitiu (afecta a la percepció, a l'atenció, el llenguatge o la memòria). Aquest és el tipus de seqüeles de llarga durada més generalitzades de la malaltia i impacta negativament a la vida social, laboral i familiar de les persones que la pateixen. Malgrat això, el sistema públic de salut no ofereix tractament farmacològic o de cap tipus a aquestes persones.

La covid persistent es manifesta en aproximadament un 10% de les persones que han patit la malaltia. En tot Catalunya són unes 90.000 persones i a Terrassa podrien ser més de 2.000 persones. Una altra particularitat és que es presenta principalment en dones d'uns 40 anys, en molts casos dels perfils professionals més exposats per realitzar tasques en serveis bàsics (sanitari, neteja, cures de gent gran, personal de supermercat).

El tractament que es vol testar a través de Rehab Nautilus està basat en rehabilitació combinada (estimulació cognitiva, exercici físic i mindfulness) administrat en el mateix domicili mitjançant una plataforma digital.

 

Mapsi Photonics

És una startup sorgida de la UPC que ha desenvolupat una tecnologia disruptiva basada en fotònica de silici macroporós per a la detecció de gasos, la visió tèrmica i la biodetecció. La seva tecnologia millora les prestacions de la tecnologia actual, ja que pot suposar una reducció de costos significativa i aporta noves propietats que la fan altament competitiva en la fabricació de sensors amb aplicacions en la detecció de gasos d'efecte hivernacle, així com altres contaminants i, fins i tot, patògens, especialment en entorns tancats.

 

La Dovella

Es tracta d'una cooperativa dedicada a executar projectes d'obra, especialment de reforma i rehabilitació d'edificis, amb l'objectiu de facilitar la integració sociolaboral de persones en risc o en situació d'exclusió social. El projecte treballa col·laborant amb entitats socials i d'inserció, com Prodis, Fupar o Fundació Busquets, entre d'altres. Un altre dels objectius de La Dovella és la rehabilitació d'habitatges per a persones sense recursos.

 

MyCareNet

Ofereix una solució de suport a les persones amb dependència per reforçar la seva xarxa de contactes professionals i no professionals en el seu entorn habitual. Aquesta plataforma permet mantenir i incrementar les relacions socials des d'un enfocament inclusiu, comunitari i tenint en compte la prevenció de la solitud no desitjada, facilitant també que la persona depenent romangui a la seva residència habitual durant més temps, si així ho desitja. MyCareNet ofereix també atenció i opcions de suport a les persones cuidadores no professionals, que acostumen assumir la tasca de cura quotidiana de la persona depenent.