Restriccions de trànsit i afectacions del transport públic per a la Festa Major de Terrassa 2021

La rambla d'Ègara es tallarà aquesta nit entre la plaça del Doré i el carrer d'Arquimedes

Festa MajorLa ciutat es prepara per celebrar la seva Festa Major, que comença el proper divendres, 2 de juliol. La rambla d'Ègara es tallarà aquesta nit, a les 23.30 h, des de la plaça del Doré fins a la Factoria Cultural Terrassa, a l'alçada del carrer d'Arquimedes, i no es tornarà a obrir al trànsit fins a les 6 h del dimarts 6 de juliol. Per aquest motiu, es desviaran totes les línies i parades de bus pels carrers d'Arquimedes i de Galileu.

L'Ajuntament recomana no circular durant la Festa Major en vehicle privat pel Centre, sobretot de dijous a dilluns, i fer-ho a peu, bicicleta o transport públic. S'aconsella evitar els carrers d'Arquimedes i de Galileu i utilitzar les rondes com a itinerari alternatiu. En cas d'agafar el cotxe, es recomana trencar amb els hàbits de conducció i repensar l'itinerari per utilitzar les vies de circumval·lació i accedir per l'accés més proper a la destinació final, per valorar si els desplaçaments es poden fer a peu, en bici o transport públic.

Transport públic

Totes les línies d'autobús que circulen normalment per la Rambla (L1, L2, L3, L4, L5, L6, L8, L9, L12 i interurbanes) es desviaran pels carrers d'Arquimedes i de Galileu a partir del dijous, 1 de juliol, i fins al dilluns, 5 de juliol, realitzant les parades que tenen assignades en aquests carrers. Divendres i dissabte, el Bus de Nit estarà en servei fins a les 5 de la matinada.

Tots els serveis de transport nocturn comptaran amb el servei de parada intermèdia. Aquest servei, restringit a dones, joves menors de 16 anys, persones grans i persones amb discapacitat, ofereix la possibilitat de sol·licitar parades intermèdies, només de baixada i no de pujada, entre dues parades fixes de la ruta. La baixada s'efectuarà per la porta davantera de l'autobús, i la parada es realitzarà on, a criteri del conductor, es compleixin les condicions de seguretat més adients.

D'altra banda, la parada de taxi de la rambla d'Ègara, entre el carrer del Doctor Cabanes i el Portal de Sant Roc, es trasllada al carrer de Columel·la des de les 7 h del dijous, 1 de juliol, fins a les 6 h del dimarts, 6 de juliol. També hi haurà una altra parada davant el Cap Rambla.

Totes les línies d'autobusos interurbans realitzaran parada a l'estació d'autobusos situada a la plaça Doré. Les línies de Terrassa-Matadepera, Terrassa-Castellbell i el Vilar circularan pels carrer d'Arquímedes i Galileu. La N61 i N66 circularan pel carrer d'Arquímedes. La e2 i la N64 circularan pel carrer de Galileu. Totes aquestes línies faran parada a Doré i Estació dels Catalans.

Podeu consultar la informació del servei de transport d'autobús urbà a www.tmesa.com i al programa de Festa Major (www.festamajorterrassa.cat/). També podeu consultar els canvis de mobilitat durant la Festa Major a www.terrassa.cat/transit i seguir @trsmobilitat al Twitter.

Dispositiu de seguretat

Pel que fa al dispositiu de seguretat per als dies de Festa Major, la Policia Municipal ha planificat el servei per tal de garantir el compliment de les mesures de seguretat, distància i higiene per contenir la Covid-19. En aquest sentit, s'ha organitzat un dispositiu que compta amb l'increment dels agents en un 50% i que incidirà especialment en les zones amb espais i equipaments culturals perimetrats on s'espera més afluència, controlant així la seguretat dels ciutadans i ciutadanes al voltant de l'espai, i facilitant la disponibilitat dels agents en cas de ser requerits per portar a terme alguna intervenció al seu interior.

Així, el Raval de Montserrat comptarà amb un aforament de 140 persones, disposarà d'un doble perímetre de seguretat que aïllarà l'espai des de la plaça de la Font Trobada fins a la cantonada del carrer de la Unió i tallant l'accés pel carrer Cremat, a l'alçada del carrer de Joan Coromines, així com l'accés pel carrer de Vilanova. Aquest espai recollirà els actes protocol·laris, com l'arribada del Drac, el Pregó, el nomenament del Cap Gros de l'any, el Ball de Gegants i el Raval infernal, que tindran lloc el divendres, i l'exhibició castellera, el diumenge. Tant el Raval Infernal com els Castells que es faran el diumenge al matí seran actes sense públic per garantir la seguretat de la ciutadania.

La plaça Vella també disposarà d'un perimetratge proper en la confluència dels carrers de la Font Vella, Gavatxons, Església, Baix i Cremat, i un doble perimetratge exterior que filtrarà l'accés pel carrer de la Font Vella, a l'alçada del carrer de la Palla; el carrer Gavatxons a l'alçada de la plaça de la Torre del Palau; a l'igual que en el carrer Cremat i el carrer Major, a l'alçada del passatge Bastard.

Pel que fa a la plaça del Rector Homs, serà també un espai perimetrat amb un aforament de 400 persones, encara que es facilitarà un passadís perquè els vianants que ho necessitin puguin creuar des del carrer Nou de Sant Pere al carrer Major de Sant Pere i a l'inrevés.

El parc de Sant Jordi seguirà obert al públic, tot i que a l'interior hi haurà un espai perimetrat amb un aforament per a 200 persones, on s'hi duran a terme activitats i tallers destinats als més petits.

Finalment, la Policia Municipal intervindrà també en la vigilància i control de l'Espai Jove, a l'Estadi Olímpic, i de l'Espai Vapor Ventalló, a Can Jofresa. Aquestes dues ubicacions disposaran d'un aforament de 3.000 i 900 persones, respectivament, i davant l'afluència de persones que s'hi preveu es comptarà amb la col·laboració del cos de Mossos d'Esquadra, tenint en compte la possibilitat que s'hagi de tallar el trànsit en algun moment per garantir la seguretat.

La Policia Municipal recorda a la ciutadania que totes les activitats requereixen una reserva prèvia a través de la pàgina web de la Festa Major de Terrassa https://www.festamajorterrassa.cat/ i que sense entrada no es pot accedir a l'activitat.

Tres «Punts Liles i +» fixes i un itinerant

L'Ajuntament de Terrassa, a través de diferents serveis municipals, ha treballat perquè la ciutat visqui una Festa Major lliure d'agressions i comportaments sexistes. Per fer-ho possible, s'instal·laran quatre «Punts Liles i +», que proporcionaran informació i atenció davant d'agressions sexuals i comportaments sexistes i LGTBI-fòbics. Els «Punts Liles i +» estaran ubicats en diferents espais de la ciutat, tenint en compte la descentralització de la Festa Major d'enguany i els espais alternatius a la festa que puguin esdevenir. D'aquesta manera, les nits del 2, 3 i 4 de juliol s'instal·laran tres punts fixes i un itinerant:

  • Estadi Olímpic (dins el recinte): de 19 a 2 h.
  • Carrer de la Rasa / Plaça Didó: de 21.30 a 4 h.
  • Zona Esportiva de Can Jofresa (aparcament): de 21.30 a 2 h.
  • Itinerant entre Rambla d'Ègara i carretera de Martorell: de 22.30 a 4 h.

En aquests punts s'hi podrà trobar personal de l'entitat Cúrcuma, que col·labora amb l'Ajuntament de Terrassa per a aquesta tasca i que estarà en comunicació permanent amb diversos serveis municipals i amb els serveis d'emergència, als quals se'ls ha facilitat un decàleg d'actuació elaborat pels serveis de Polítiques de Gènere i LGTBI+.

Aquestes accions s'emmarquen en la campanya «Només un sí és un sí» que els serveis de Polítiques de Gènere i LGTBI+ impulsen per prevenir les agressions sexuals, la LGTBI-fòbia i els comportaments sexistes.

Intervenció educativa en matèria de consum d'alcohol i drogues

A través del Servei de Salut Comunitària, l'Ajuntament vol fer incidència sobre el consum d'alcohol i drogues entre els i les joves i és per això que dissabte, de 23 a 3 h, es posarà a disposició de la ciutadania una parella d'educadors itinerant entre el carrer de la Rasa, la rambla d'Ègara, la plaça Vella i la plaça Nova. Aquesta proposta ofereix una intervenció educativa presencial que proporcionarà informació i acompanyament des d'una perspectiva preventiva i de reducció de riscos en l'àmbit del consum, procurant facilitar un ambient respectuós amb l'entorn, així com reduir els riscos associats al consum d'alcohol, cànnabis i altres substàncies. A més, com a novetat d'enguany, s'oferiran ampolles d'aigua a les persones que les professionals considerin oportú.

Protecció Civil

El passat 4 de juny el Govern va anunciar que es permetia la organització d'activitats que fins aleshores havien estat suspeses pel risc d'aglomeracions, com ara les festes majors, afirmant que es poden fer sempre que s'ajustin a la normativa vigent, s'evitin aglomeracions i es compleixin les limitacions d'aforament de l'activitat, així com les limitacions que prevegi la normativa Covid-19 en cada àmbit, sigui recreatiu, esportiu, de lliure, arts escèniques i musicals, restauració, etc. Respecte a això, el programa de Festa Major, amb un castell de focs descentralitzat i les diverses activitats programades en diferents espais oberts, perimetrats i amb aforament limitat, garanteix que la festa sigui un espai segur per a totes i tots.

Fira d'estiu

La rambla d'Ègara, entre els carrers de Torrella i d'Irineu, acollirà un any més la fira tradicional d'estiu, organitzada per l'Associació d'Artesans de Terrassa. En total, la fira està formada per 14 parades de venda d'artesania i regal on s'hi poden trobar teixits, minerals, fusta, bijuteria, cuir o complements, entre molts altres productes. L'aforament i l'accés a la fira seran limitats i s'hauran de seguir les mesures de seguretat per la Covid-19: desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l'entrar i portar la mascareta sempre posada dins la zona perimetrada. La fira es podrà visitar de l'1 al 7 de juliol de 10 a 22 h.

Fira d'atraccions infantils de Festa Major

La fira d'atraccions infantils de Festa Major tindrà lloc a la rambla d'Ègara, entre el carrer d'Antoninus Pius i la rotonda del Doré amb els següents horaris:

  • Divendres 2 de juliol – de 17 a 22 h
  • Dissabte 3 de juliol – d'11.30 a 14 h i de 17 a 22 h
  • Diumenge 4 de juliol – d'11.30 a 14 h i de 17 a 22 h
  • Dilluns 5 de juliol – de 17 a 22 h

El diumenge al matí, l'espai disposarà de mesures que permetin el gaudi de l'activitat per a persones amb hipersensibilitat visual i acústica.

La fira d'atraccions compleix les mesures aprovades pel Procicat, que s'ajusten al Protocol Covid-19, tant pel que fa a la fira, en general, com a cadascuna de les atraccions.

Més informació de servei

A www.terrassa.cat/festamajor podeu consultar el programa i la informació útil i de serveis de la Festa (afectacions de trànsit, possibles canvis en el programa, etc). També podeu fer seguiment a través de les xarxes socials de l'Ajuntament: www.facebook.com/ajterrassa, https://twitter.com/ajterrassa, amb el hashtag #FestaMajorTerrassa19; i de Mobilitat, al Twitter @trsmobilitat i el web www.terrassa.cat/transit.