‘Salut i microplàstics' és el lema de la 32 Setmana del Medi Ambient, del 5 a l'11 de juny

El Parc de Vallparadís acollirà la tradicional Festa del Medi Ambient diumenge, dia 11

La 32 Setmana del Medi Ambient vol remarcar enguany l'augment de residus plàstics i la seva difícil degradació, un fet que ha provocat que els microplàstics siguin presents al medi, especialment en mars i oceans, i la repercussió negativa que poden tenir en la salut de les persones. Per això s'ha triat el lema ‘Salut i microplàstics' com a eix central de la programació, que començarà el divendres, 2 de juny, i finalitzarà dimecres, 14. L'objectiu és sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de reduir aquests residus, dels quals, segons les Nacions Unides, globalment només es recicla el 9%. La resta acaba en abocadors i contaminant el medi ambient, on acaben sent microplàstics -partícules de menys de cinc mil·límetres- que contaminen les aigües i l'aire.

La 32 Setmana del Medi Ambient s'iniciarà amb el joc d'un passaparaula dedicat al canvi climàtic, que se celebrarà a la Biblioteca del Districte 5. Continuarà amb dues conferències: una prevista pel dimecres, dia 7, que porta per títol ‘Vida sense plàstic', a càrrec de la biòloga Jovita Ponce i, l'altre, dijous, dia 8, on la investigadora de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Barcelona, Ethel Eljarrat, explicarà les vies d'exposició humana als additius químics dels plàstics.

La programació també recull pel diumenge, dia 4, dos itineraris: un que va de les Fonts de Terrassa a Ullastrell, pel camí de Sant Jaume; i l'altre del Torrent de Botelles a l'Anella Verda. Pel dimarts, dia 6, s'ha previst una visita a la planta de triatge de Roba Amiga, on els visitants podran veure com es pot fer una gestió sostenible de la roba que no utilitzem; i la projecció de la pel·lícula ambiental ‘Utama' al Cinema Catalunya. Dimecres, dia 14, hi haurà una sessió de networking al Casal Cívic Vapor Gran d'entitats ambientals amb cafè de comerç just. Per participar en aquestes activitats, exceptuant les conferències, cal fer reserva prèvia, perquè les places són limitades.

 

La Festa

La Festa del Medi Ambient, que és la més popular i familiar, no faltarà en aquesta 32 edició. Enguany se celebrarà el diumenge, dia 11, a partir de les 10 h, a la zona del torrent de les Bruixes. Comptarà amb tallers de reutilització de samarretes, de fabricació de joguines i jocs amb cartó reciclat, jocs gegants, un espectacle infantil, l'acte  de lliurament dels premis escolars de relats curts sobre l'aigua, organitzat per l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), i la fira Activa't pel Medi Ambient, organitzada per l'Adenc. 

Trobareu les activitats del programa en paper i també en format digital, a la web de Medi Ambient i a https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient. Se'n farà difusió per les xarxes socials de Medi Ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsmediambient) i Facebook (@Terrassamediambient).

 

Més de tres dècades

Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya en organitzar una Setmana del Medi Ambient amb una programació estable, en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora el 5 juny. L'objectiu sempre ha estat aconseguir que sigui un punt d'inflexió pel que fa a la sensibilització, prevenció i coneixements de tots els aspectes vinculats al medi ambient, des de l'acció local fins a la global. Al llarg d'aquestes tres dècades s'han organitzat més de 400 activitats i s'han mobilitzat  més de 300.000 persones.

L'Ajuntament de Terrassa convida la ciutadania, amb aquesta oferta lúdica i mediambiental a fer una reflexió sobre la sostenibilitat i la necessitat que tothom adopti el compromís de contribuir a preservar el medi ambient no només durant la Setmana del Medi Ambient, sinó durant tot l'any.