Terrassa, a punt per celebrar la XVII edició d'una Fira Modernista dedicada al Cinema

El programa de la Fira inclou més de 300 propostes per a tot tipus de públic. L'acte inaugural serà aquest divendres 10 de maig a la Masia Freixa amb l'espectacle "Il·luminem el modernisme!"

Fira Modernista

Terrassa viurà aquest cap de setmana, 10, 11 i 12 de maig, la dissetena edició de la Fira Modernista, el certamen que cada mes de maig fa reviure al carrer l'ambient de la ciutat a finals del segle XIX i principis del XX. L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, inaugurarà demà divendres, l'exposició "Modernisme: El Naixement del Cinema" a les 20 h a la Sala Muncunill, i a partir de les 21.30 h l'alcalde assistirà a l'acte inaugural de la Fira, a la Masia Freixa, on s'ha programat l'espectacle "Il·luminem el modernisme!", una activitat on la llum dibuixarà els contorns d'un dels edificis modernistes més emblemàtics i singulars de la ciutat. Per a l'ocasió, s'ha dissenyat una instal·lació efímera per donar color a la Masia Freixa en un espectacle basat en les teories organicistes de Lluís Muncunill i influenciat també per l'obra d'Alexandre de Riquer. En finalitzar l'activitat, s'oferirà una degustació del refresc La Modernista, que enguany es podrà adquirir en els bars i restaurants de la ciutat i a diferents punts de la Fira.

Aquesta nova edició de la Fira Modernista de Terrassa estarà dedicada al cinema i el públic que visiti el certamen tindrà l'oportunitat de gaudir d'espais on viure les primeres experiències precinematogràfiques amb activitats singulars com la llanterna màgica, exposicions amb peces úniques i originals de l'època provinents d'arreu d'Europa o espectacles per reviure un període on la imaginació i la creativitat començaven a donar forma al futur del món del cinema. Terrassa és una de les 13 úniques ciutats d'arreu del món reconegudes per la Unesco com a ciutat creativa en l'àmbit del cinema. A la Fira Modernista d'aquest any, els orígens del setè art tindran un protagonisme destacat.

Més de 300 activitats conformen el programa de l'edició d'enguany. Les principals novetats de la Fira Modernista 2019 giren al voltant de la temàtica del cinema. És el cas de l'exposició "El naixement del cinema", que en col·laboració amb la Fundació Josep Maria Queraltó porta a la ciutat una de les col·leccions de cinema i audiovisual privades més importants d'Europa amb objectes únics i singulars provinents d'arreu d'Europa; La Carpa de "Terrassa City of Film", un espai on Terrassa, Ciutat del Cinema de la Unesco, mostrarà les primeres filmacions amb imatges inèdites de la Filmoteca de Catalunya; La màquina del Temps, on els i les visitants podran conèixer a Georges Méliès, el pare del cinema innovador i creatiu que, gràcies a la seva gran imaginació, es considera el precursor dels efectes especials al cinema i el constructor del primer estudi de cinema a Europa; La Llanterna màgica, un espectacle únic, on un instrument del segle XIX, precursor de l'aparició del cinema portarà a grans i petits a somiar amb la barraca de Ferruccini; o la cloenda de la Fira Modernista d'aquest any, que se celebrarà al Teatre Principal, on s'estrenarà la pel·lícula "Amor en guerra" rodada durant la Fira Modernista d'enguany amb la participació del públic i les entitats. El rodatge i muntatge anirà a càrrec de Cheap Films, que ha comptat amb l'assessorament del cineasta Antoni Verdaguer per donar un toc de pel·lícula a aquesta activitat.

D'altra banda, una desena d'equipaments es podran visitar en les jornades de portes obertes que es duran a terme al llarg de la Fira. A aquesta àmplia oferta cal sumar propostes com el Mercat d'Alimentació Artesana a la rambla d'Ègara, el Mercat d'Artesania a la plaça de Josep Freixa i Argemí, el Trenet del 1900, el Pícnic Modernista al parc dels Catalans o la campanya "Flors al Balcó".

Tot plegat, acompanyat d'una àmplia proposta gastronòmica en la que un gran nombre d'establiments de restauració de la ciutat també fan un viatge en el temps recuperant receptes de l'època i oferint als seus clients uns menús modernistes originals i de qualitat. Una oferta gastronòmica que aquest any es complementa amb la sarsaparrella La Modernista, una beguda que va tenir una gran fama i difusió durant l'època modernista i que ara s'ha recuperat amb l'objectiu de convertir-la en un producte de referència de la Fira, però també per acabar esdevenint una beguda típica de la ciutat que es pugui trobar al llarg de tot l'any i, sobretot, coincidint amb els diferents esdeveniments que se celebren a Terrassa, convertint-se així en un element singular i representatiu de la nostra ciutat.

A la Fira Modernista d'enguany es preveuen 435 passis i funcions, la participació de 70 entitats impulsant diferents activitats i la presència de 26 ciutats i entitats a la Fira de Ciutats Modernistes, que dissabte i diumenge ompliran el Raval de Montserrat. Una Fira de ciutats modernistes que aquest any, i per primera vegada, comptarà amb una ciutat europea convidada: Riga, que proposarà un passeig pel seus carrers on es concentra el conjunt d'edificis modernistes més gran del nord d'Europa. També hi assistirà l'Ajuntament de Terol que  mostrarà el seu patrimoni modernista així com altres ciutats de fora de Catalunya com es el cas d'Alcoi.

A més, es preveuen prop de 124 passis de visites o rutes guiades a edificis i espais del patrimoni modernista de Terrassa. Un dels trets característics de la Fira és l'elevada participació de la ciutadania, tant assistint als actes com a públic com també organitzant-ne, ja sigui contribuint a l'ambient modernista decorant establiments i espais públics, o bé vestint-se amb vestits d'època durant el cap de setmana.

Una festa popular

La Fira Modernista de Terrassa s'ha consolidat com un dels esdeveniments turístics més destacats de Catalunya i cada any atrau milers de visitants, esdevenint  un dels grans elements d'atractiu turístic i comercial de la ciutat i de projecció cap a l'exterior. De fet, la Fira va rebre l'any 2007 la qualificació de Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya per part de la Generalitat.

Una altra manera de participar durant el cap de setmana és a través dels vuit concursos que es convoquen. Els més antics són el d'ambientació de comerços i aparadors, el d'ambientació de bars i restaurants, el d'ambientació i decoració de les parades del mercat modernista i el de fotografia. Més recentment, s'hi han afegit el d'ambientació de carrers, i el d'Instagram. A més, aquest any, i de la mà de la Societat Coral Joventut Terrassenca, també s'ha convocat el concurs "Un Pla Seqüència a la Fira Modernista del 2019".

Tota la informació de la Fira Modernista (activitats, oferta gastronòmica, concursos, mobilitat, etc.) es pot trobar al web www.firamodernista.cat, o també descarregant l'app d'Ubime per seguir en directe l'última hora de tots els actes. En cas de pluja, la pàgina web i les xarxes socials del Servei de Turisme, així com les corporatives municipals, informaran puntualment de qualsevol canvi que es pugui produir en la programació.

La Fira Modernista accessible a tothom

La Fira Modernista organitza diferents visites en llengua de signes catalana. En algunes de les visites organitzades, les persones amb deficiències auditives, disposaran de dispositius de so amplificat i bucles magnètics individuals. D'altra banda, aquest any, en col·laboració amb el Servei de Capacitats diverses s'ha desenvolupat un producte turístic adreçat a tot tipus de persones i un d'específic per a famílies TEA (Trastorn de l'Espectre Autista). Es tracta de l'itinerari Infantil "Na Teranyines en escena", un itinerari inclusiu, obert a tots els nens i nenes i accessible per a infants amb TEA.

Cal recordar que totes les activitats adaptades per a persones amb capacitats diverses es troben convenientment assenyalades al programa.

Les persones visitants també podran descobrir la Masia Freixa al seu aire amb les publicacions en llenguatge braille i de lectura fàcil gràcies al treball conjunt del Servei de Turisme, l'Oficina Tècnica per a la Promoció de l'Accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa i el suport de la Diputació de Barcelona.

L'audiosignoguia de la visita a la Masia Freixa és un altre dels productes turístics creats recentment destinat a les persones amb discapacitat auditiva que es podrà descarregar en el següent enllaç: http://visitaterrassa.cat/audiosigno-guia/.

Afectacions de trànsit

La majoria de les activitats de la Fira Modernista es desenvolupen als carrers i places del centre de la ciutat, el que comporta talls de carrer i desviaments de trànsit i transport públic durant tot el cap de setmana.

Talls de trànsit:

Rambla d'Ègara: dissabte i diumenge tallada des del Portal de Sant Roc fins al carrer de Galileu.

Carrer de Grànius: tallat al trànsit des de dissabte a les 13 h fins diumenge a les 23 h. S'habilitarà el doble sentit per l'accés i sortida del pàrquing del Raval i dels paradistes del Mercat i a les persones participants acreditades a la Fira.

Plaça de Josep Freixa i Argemí: tallada al trànsit des de divendres a les 10 h, fins dilluns a les 2 h. Dissabte i diumenge, l'accés als guals només serà permès de 23 a 9 h del matí.

Carrer de Josep Trueta (des de la plaça de Sant Oleguer fins a la plaça del Doctor Zamenhoff): és farà una reserva de tots els estacionaments per a vehicles acreditats dels paradistes de la Fira entre Faraday i Isaac Peral.

Carrer de Nicolau Talló (entre els carrers del Doctor Ullés i la plaça de Josep Freixa i Argemí): tallat al trànsit des de divendres a les 10 h fins dilluns a les 2 h. Es permetrà únicament l'accés a guals.

Carrer Volta (entre rambla d'Ègara i el carrer de Galileu): tallat al trànsit dissabte i diumenge, de 8 a 23 h. El trànsit i l'accés als guals només serà permès de 23 a 9 h del matí.

Carrer de Pau Claris (entre passatge de la Rasa i rambla d'Ègara): tallat al trànsit des de dissabte a les 8 h fins dilluns a la 1 h. Es permetrà l'accés als guals.

Carrers d'Iscle Soler i deCisterna (entre els carrers d'Iscle Soler i Portal de Sant Roc): tallats al trànsit per reserva d'estacionament als participants acreditats. Des de dissabte a les 8 h fins diumenge a les 24 h. Es permetrà l'accés als guals.

Carrer de la Font Vella (entre els carrers del Passeig i de Sant Pau): tallat al trànsit des de dissabte a les 8 h fins diumenge a les 24 h.

Passeig del Comte d'Egara: reserva de 3 places de zona blava per a paradistes amb acreditació.

Carrers del Teatre, Sant Pau, Puig Novell i Sant Jaume: dissabte tallat entre les 17 h i les 24 h. Diumenge de 10 a 23 h. Es permetrà l'accés dels veïns als guals.

Carrer Joaquim de Paz amb plaça de Maragall: tall a l'alçada de la plaça de Maragall. Els veïns podran accedir i sortir d'aquest tram des del carrer del Passeig.

Carrer de la Rutlla, (entre els carrers de l'Era i del Vall): dissabte de les 8 h fins a les 22 h.

Carrer Portal Nou, (entre els carrers de Baldrich i de la Rutlla): de dissabte a les 8 h fins diumenge a les 20 h. Es permetrà l'accés dels veïns als guals.  

Transport públic:

Autobusos urbans

Dissabte 11 i diumenge 12, totes les línies circularan pels carrers d' Arquímedes (sentit nord) i de Galileu (sentit sud), realitzant les parades als llocs provisionals indicats al plànol adjunt: www.tmesa.com.

Autobusos interurbans

Totes les línies d'autobusos interurbans realitzaran parada a l'estació d'autobusos situada a la plaça Doré. Les línies de Terrassa - Matadepera i Terrassa - Castellbell i el Vilar circularan pel carrer d'Arquímedes (sentit nord) i Galileu (sentit sud). Les parades es faran a l'alçada del carrer de Volta, de la plaça del Progrés i també a l'estació d'autobusos.

Taxis

Les parades es mantenen en els seus llocs habituals que es poden consultar al plànol adjunt.

Aparcaments

Tots els aparcaments tindran restriccions d'entrada i sortida coincidint amb la realització de les activitats incloses en aquest programa que afectin, directament o indirecta, les vies d'accés i sortida als aparcaments.

Facil Pk: els pàrquings del carrer de Sant Leopold, 33, i de la plaça de Lluís Companys oferten per al cap de setmana de la Fira una tarifa plana de 5 euros tot el dia o de 3 euros per 4 hores.

SABA: oferta de 3 euros per 4 hores. Pàrquing del Raval de Montserrat: accés pel carrer de Grànius – Goleta. Pàrquing de la plaça Vella: accés des del carrer Major / Forn. Pàrquing del passeig del Comte d'Ègara.

Més informació a www.terrassa.cat/transit i www.twitter.com/trsmobilitat.