Terrassa, a punt per viure la 20a edició de la Fira Modernista
Enguany, la dansa tindrà un destacat protagonisme dins d'una programació que recull al voltant de 400 activitats
Aquest cap de setmana, Terrassa viurà la vintena edició de la Fira Modernista. Una edició que girarà entorn del món de la dansa en el sentit més ampli de la paraula i en les seves múltiples formes i estils. Una forma d'expressió artística que va ser un element rellevant de la cultura modernista, formant part també del patrimoni de la societat de l'època i del seu esperit de progrés i de modernitat.
D'aquesta forma, i a la programació habitual de la Fira, enguany cal sumar un ampli ventall de propostes que, de la mà de diferents grups i entitats vinculades al món de la dansa, permetran a les persones que la visitin, descobrir la gran varietat i singularitat d'aquesta expressió artística a través de les diferents actuacions previstes als principals escenaris i espais de la Fira.
La programació d'aquest any recull prop de 400 activitats que es desenvoluparan, principalment, el dissabte i el diumenge 6 i 7 de maig i que compten amb la participació i col·laboració de més de 160 entitats.
Un programa que, un any més, posa en valor el compromís de Terrassa amb la cultura, la història i la conservació del patrimoni material i immaterial industrial i modernista que tant identifica i singularitza la ciutat.
Tot i que el gruix de la programació es concentrarà durant el cap de setmana, divendres 5 de maig s'han programat diferents activitats. Entre ells, la inauguració de l'exposició «Jocs, joguines i entreteniments» a l'Arxiu Tobella o la mostra «Un tast de modernisme del fons de LaFACT» a la LaFACT - Factorial Cultural de Terrassa. A més, també es podrà veure una actuació dels Castellers de Terrassa a la plaça del Progrés o gaudir de la il·luminació estàtica que, gràcies a la col·laboració de LAMP, S.A.U decorarà la Masia Freixa les nits de divendres, dissabte i diumenge.
Dissabte, els i les visitants podran gaudir d'un ampli ventall de propostes entre les que destaquen el Pícnic Modernista al parc de Vallparadís, la segona edició de la Milla Modernista, una carrera atlètica a l'estil del 1900 amb sortida i arribada al pati del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya - mNACTEC, l'espectacle «Trama» amb l'Esbart Egarenc al Teatre Principal o «Ball en Modernisme», també al Principal, una proposta de dansa clàssica que narra escenes de finals del segle XIX i inicis del segle XX a Terrassa, sota la direcció artística d'Elias García, Javier Bagà i Leo Sorribes. Un espectacle creat expressament per la Fira Modernista a càrrec de la Companyia del Ballet de Catalunya. I com a colofó a la programació de dissabte, el ball de plaça amb els Ministrils del Raval a la plaça Vella. A més, els i les visitants que vagin vestits d'època podran gaudir d'una de les novetats de la Fira d'aquest any. Es tracta d'un globus ubicat al pati del "Real Colegio Tarrasense", seu de l'actual Escola Pia, que s'enlairarà de 20 a 22 h oferint la possibilitat de tenir una vista panoràmica de la ciutat. També el dissabte està prevista l'actuació castellera de Minyons de Terrassa i els castellers de Berga a la plaça de Salvador Espriu o el Trenet 1900, que durant tot el cap de setmana farà un recorregut pels principals elements que formen part del passat industrial i modernista de la ciutat.
Diumenge 8 de maig es podrà veure la concentració i posterior desfilada de cotxes i motos d'època a la Rambla d'Ègara, la tradicional passejada modernista organitzada pel Museu Tèxtil, l'espectacle de dansa «Sorolla i la Mar» al Teatre Principal a càrrec de l'Espai Dansa Estudi Mireia Ferrer o la cloenda d'aquesta vintena edició de la Fira Modernista de Terrassa a la plaça Vella amb l'espectacle «La dansa de la trama i l'ordit: teixint modernisme» a càrrec de l'Esbart Egarenc i LaFACT.
Un conjunt de propostes a les que cal sumar els més de seixanta passis previstos a les diferents visites guiades que s'han organitzat i entre les que es presenten algunes novetats com la visita guiada «Art funerari al cementiri municipal» o la «Vetllada a la Masia Freixa». També s'han programat jornades de portes obertes durant tot el cap de setmana als principals elements i edificis patrimonials, els tradicionals mercats d'artesania i alimentació, la Fira de Ciutats Modernistes al Raval de Montserrat amb noves col·laboracions d'àmbit internacional (Riga) i nacional (Melilla i de l'Associació Nacional d'Entitats Modernistes, ANEM), que aplega municipis d'arreu de l'Estat, o les diferents activitats i espectacles que s'aniran succeint als escenaris permanents situats a l'atri de l'Ajuntament, la plaça Vella o l'era de la Masia Freixa o la plaça del Progrés, convertida en l'epicentre de l'activitat de la Cultura Popular i Tradicional durant la Fira.
La Fira Modernista ha reforçat enguany la programació nocturna allargant l'horari d'algunes activitats i programant espectacles de tarda i nit a diferents espais. A més, al programa d'aquest any també destaca el gran nombre de recreacions històriques que es duran a terme a diferents espais de la Fira amb l'objectiu de difondre la cultura i el patrimoni històric mitjançant aquestes escenes de la vida de l'època.
Tot plegat, acompanyat d'una àmplia oferta gastronòmica en la que un gran nombre d'establiments de restauració de la ciutat també fan un viatge en el temps recuperant receptes de l'època i oferint als clients uns menús modernistes originals i de qualitat.
Tota la informació detallada sobre aquesta nova edició de la Fira està disponible a la pàgina web www.firamodernista.cat i també en un programa resum de mà en format mapa, del que se n'han editat 70 mil còpies, i que es distribuirà a través dels equipaments municipals, punts d'informació de la Fira, al Raval de Montserrat i al parc de Sant Jordi, així com a diferents establiments comercials i de restauració de la ciutat. La pàgina web i les xarxes socials del Servei de Turisme, així com les corporatives municipals, informaran puntualment de qualsevol canvi que es pugui produir en la programació.
La Fira Modernista de Terrassa s'ha consolidat com un dels esdeveniments turístics més destacats de Catalunya i cada any atrau milers de visitants, convertint-se així en un dels elements d'atractiu turístic i comercial més importants de la ciutat a més de representar una important eina de projecció cap a l'exterior. La Fira Modernista va rebre l'any 2007 la qualificació de Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya per part de la Generalitat.
La Fira Modernista accessible a tothom
Amb la intenció d'aconseguir una Fira Modernista inclusiva i accessible, s'han organitzat diferents visites en llengua de signes catalana. A més, algunes de les visites guiades disposen de dispositius de so amplificat i bucles magnètics individuals adreçats a les persones amb dificultats auditives i altres també s'han adaptat per a persones cegues o amb discapacitats visuals. D'altra banda, s'ofereixen dos itineraris inclusius adaptats. Un per a persones adultes amb dificultats cognitives, l'itinerari «Terrassa Industrial» i un altre adaptat per a infants amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista), l'itinerari infantil «La Teresina va a l'Esbart». A més, les persones que visitin la Fira també podran descobrir la Masia Freixa amb les publicacions en llenguatge braille i de lectura fàcil gràcies al treball conjunt del Servei de Turisme, l'Oficina Tècnica per a la Promoció de l'Accessibilitat de l'Ajuntament de Terrassa i el suport de la Diputació de Barcelona. L'audiosignoguia de la visita a la Masia Freixa és un altre dels productes turístics destinat a les persones amb discapacitat auditiva que es podrà descarregar en el següent enllaç: http://visitaterrassa.cat/audiosigno-guia/.
Totes les activitats adaptades per a persones amb capacitats diverses es troben convenientment assenyalades al programa.
Afectacions de trànsit
La majoria de les activitats de la Fira Modernista es desenvolupen als carrers i places del centre de la ciutat, el que comporta talls de carrer i desviaments de trànsit i transport públic durant tot el cap de setmana.
Talls de trànsit:
- Rambla d'Ègara: dissabte i diumenge tallada des del Portal de Sant Roc fins al carrer de Galileu. També es tallarà el tram entre el carrer de Vallhonrat i el Portal de Sant Roc en el sentit ascendent. El servei de Bus es desviarà pels carrers d'Arquimedes i Galileu.
- Carrer de Grànius: tallat al trànsit des de dissabte a les 8 h fins diumenge a les 23 h. S'habilitarà el doble sentit per l'accés i sortida de l'aparcament del Raval.
- Plaça de Josep Freixa i Argemí: tallada al trànsit des de divendres a les 10 h, fins dilluns a les 2 h. Dissabte i diumenge, l'accés als guals només serà permès de 23 a 9 h del matí.
- Carrer de Josep Trueta (des de la plaça de Sant Oleguer fins a la plaça del Doctor Zamenhoff), plaça de Sant Oleguer i carrer de Pi i Maragall (entre la plaça de Sant Oleguer i el carrer del Doctor Ullés): tallat al trànsit des de divendres a les 15 h fins diumenge a les 23 h. Es permetrà l'accés a guals.
- Carrer de Nicolau Talló (entre els carrers del Doctor Ullés i la plaça de Josep Freixa i Argemí): tallat al trànsit des de divendres a les 10 h fins dilluns a les 2 h. Es permetrà únicament l'accés a guals.
- Carrer de Volta (entre rambla d'Ègara i el carrer de Galileu): tallat al trànsit dissabte i diumenge, de 8 a 23 h. L'accés als guals només serà permès de 23 a 9 h del matí. El trànsit d'accés al centre es desviarà per l'itinerari dels carrers de Torras García-Montserrat.
- Carrer de Pau Claris (entre passatge de la Rasa i rambla d'Ègara): tallat al trànsit des de dissabte a les 8 h fins dilluns a la 1 h. Es permetrà l'accés als guals.
- Carrers d'Iscle Soler i de Cisterna (entre els carrers d'Iscle Soler i Portal de Sant Roc): tallat al trànsit des de la Rambla. De dissabte a les 8 h fins diumenge a les 24 h. S'haurà d'accedir a través del carrer de la Unió.
- Carrer de la Font Vella: tallat per obres
Transport públic:
Autobusos urbans
Dissabte 7 i diumenge 8, totes les línies circularan pels carrers d' Arquimedes (sentit nord) i de Galileu (sentit sud), realitzant les parades als llocs provisionals indicats al plànol adjunt: www.tmesa.com.
Autobusos interurbans
Totes les línies d'autobusos interurbans realitzaran parada a l'estació d'autobusos situada a la plaça Doré. Les línies de Terrassa-Matadepera i Terrassa-Castellbell i el Vilar circularan pel carrers d'Arquimedes (sentit nord) i Galileu (sentit sud). Les parades es faran a l'alçada del carrer Volta, de la plaça del Progrés i també a l'estació d'autobusos.
Taxis: trasllat de la parada al carrer de Columel·la, entre Arquimedes i la Rambla.
Per a més informació, podeu consultar les següents pàgines web: http://www.terrassa.cat/transit i http://www.twitter.com/trsmobilitat.