Terrassa acollirà una jornada sobre ocupabilitat i persones trans

La jornada, organitzada per la Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya, tindrà lloc el pròxim 18 d'octubre a Foment de Terrassa

Foment de Terrassa acollirà el pròxim 18 d'octubre la jornada Transinlab, adreçada a conèixer la realitat de les persones trans en l'àmbit laboral, obtenir recursos, detectar oportunitats i reptes de millora en matèria d'ocupació. Aquesta jornada s'emmarca en un conjunt d'accions promogudes per la Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya que permeten continuar connectant les persones i les entitats LGTBI+, les empreses i les administracions públiques, per compartir experiències i crear sinergies de col·laboració entre aquestes. El Servei LGTBI+ i Foment de l'Ajuntament de Terrassa han participat en l'organització juntament amb altres ajuntaments de diversos municipis, així com la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

​La jornada començarà a les 10 h amb la benvinguda institucional i comptarà amb la ponència «La realitat del mercat de treball i la inserció laboral de les persones trans a Catalunya», seguit de dues taules rodones: «Polítiques actives i iniciatives d'ocupació per a persones Trans al territori» i «El paper de l'empresa i les AAPP en la inserció de persones Trans». L'accès és lliure i les inscripcions ja són obertes al web https://terrassaocupacio.cat/es/transinlab22-es/.

Transinlab neix fruit del compromís de la Xarxa per impulsar polítiques LGTBI+ i per la defensa dels drets fonamentals del col·lectiu, concretament de les persones trans. Gràcies a aquest treball conjunt, els darrers anys s'han dut a terme diferents accions de les quals destaquen l'elaboració de dos guies amb l'objectiu de millorar la inserció laboral de les persones trans.

Aquesta jornada pretén posar sobre la taula diferents problemàtiques que afecten gran part de les persones trans a Catalunya, com ara l'atur o la dificultat per trobar oportunitats laborals, alhora que permetrà teixir aliances, conèixer projectes i programes actius i obrir un diàleg enriquidor que donarà continuïtat a aquest camí iniciat amb l'objectiu de consolidar el canvi i continuar promovent polítiques LGTBI+ que donin resposta a les necessitats pròpies d'una realitat diversa.

La Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya, constituïda el 28 de juny del 2016, neix de diversos ajuntaments catalans, compromesos des de fa anys amb el desplegament de les polítiques de gènere, i convençuts de la necessitat de superar les lògiques heteropatriarcals i defensar els drets de totes les persones a estimar i a viure la seva sexualitat, expressió i identitat de gènere amb igualtat d'oportunitats.

 

Projecte TransRassa

En el marc de les accions promogudes per la Xarxa de Municipis LGTBI+ de Catalunya, Foment de Terrassa va posar en marxa al febrer de l'any 2021 el projecte TransRassa ocupació, un programa d'inserció laboral per persones trans i per al col·lectiu LGTBI+ en general. L'objectiu d'aquest programa és facilitar l'accés a contractacions laborals de qualitat de les persones participants, a través del contacte directe amb les empreses del territori i el disseny d'itineraris d'inserció laboral personalitzats directament relacionats amb ofertes de feina.

Des de l'inici del programa, l'equip tècnic del projecte ha acompanyat a 80 persones en el disseny i posada en marxa del seu projecte professional. A dia d'avui ja s'han materialitzat 74 contractes de treball, 44 d'ells fruit d'ofertes pròpies de la borsa de treball de Foment de Terrassa i 30 contractacions en empreses externes. Actualment el projecte té una taxa d'inserció laboral d'un 50% aproximadament. Pel que fa a la les empreses, s'ha assessorat a 67 empreses i 25 d'elles han col·laborat en les diferents actuacions que es porten a terme en el marc del projecte. A més, 41 empreses han rebut formació en matèria LGTBI+.

 

SAI DASIG

El SAI DASIG és un servei d'atenció de proximitat adreçat a les persones que pateixen, han patit o estan en risc de patir discriminació o violència per la seva identitat, expressió de gènere o per la seva orientació sexual; així com a les persones que exerceixin discriminació. També és un servei de conscienciació i informació per a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat afectiva, sexual, de gènere i familiar, i donar qualsevol mena d'assessorament i acompanyament a la ciutadania, de forma individual i grupal. Des dels seus inicis s'han atès 359 expedients, dels quals el 2021 es van fer un total de 1.605 atencions i el primer semestre del 2022 ja n'ha fet 1.105. El 75% de les persones ateses tenen entre 12 i 30 anys.