Terrassa acull la campanya de sensibilització sobre els residus als espais naturals "Let's clean up Europe!"

60 alumnes de l'escola El Cingle participen demà en la neteja d'espais naturals

La campanya "Let's Clean Up Europe!" és una iniciativa impulsada per la Comissió Europea que consisteix en la retirada de deixalles dels espais naturals (boscos, platges, lleres dels rius…). Aquesta activitat es desenvolupa al llarg d'una jornada que té un caràcter lúdic i sensibilitzador, amb l'objectiu de conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura. Enguany, són dos els centres educatius de Terrassa que s'han adherit a la campanya, l'INS Can Roca, que va fer l'activitat el 13 de maig, a un espai natural situat entre Torre- Sana i Torrebonica; i l'escola El Cingle, que ho farà demà, 13 de juny, dins el marc del "Projecte d'Apadrinament de l'Anella Verda". Ambdós espais són de titularitat municipal.

La jornada es planteja com una acció directa de retirada dels residus. A mesura que els participants avancen en el recorregut, recullen les deixalles trobades al seu pas i les separen per tipologies per tal de facilitar-ne el reciclatge. Al final de la jornada, els joves calculen el volum de residus retirats i el pesen. Amb l'objectiu de conèixer els resultats de les diferents accions de neteja, l'Agència de Residus de Catalunya habilita uns qüestionaris de valoració adreçats als organitzadors de cada acció. En ells se sol·liciten dades relatives a la quantitat, separació i tipologia de les deixalles retirades, dades sobre la participació i balanç general de l'activitat.

En el cas de l'INS Can Roca, l'activitat es va obrir a les famílies del centre. Una vintena de participants van recollir durant la jornada matinal un total de vuit sacs grans de plàstic i metall; dos sacs grans de rebuig; mig sac gran d'ampolles de vidre; dos coixins de sofà, un pneumàtic, dues cadiretes infantils pel cotxe i dos pots de pintura. Aquesta ha estat una primera actuació per tal de conscienciar els joves sobre el problema dels residus en el nostre entorn més proper.

D'altra banda, els 60 alumnes de tercer d'ESO de l'escola El Cingle que participaran demà en aquesta campanya ho faran, de 9 a 13 h, a la zona compresa entre el carrer del País Basc i Torrebonica, al camp del cementiri.

 

L'any 2017 a Catalunya

L'any passat, la campanya va comptar amb la participació d'un total de 8.000 persones en les 199 accions que es van realitzar a 37 comarques de Catalunya, la majoria de les quals estaven centrades a les zones més poblades. En total, es van recollir 75.602 kg de residus. D'aquests, prop de la meitat eren fraccions d'envasos: un 35% d'envasos de plàstic, llaunes i brics, un 23% d'envasos de vidre, un 4% d'envasos de paper i cartró, i un 39% formaven part de la categoria "Altres residus". De les zones naturals objecte de neteja, un 31% eren boscos i parcs naturals.