Terrassa aposta per un Nadal més inclusiu i igualitari i l'estén a tots els districtes de la ciutat

La campanya d'enguany retorna la presencialitat a propostes tradicionals i n'impulsa de noves per potenciar el Nadal com una gran festa de ciutat

Cartell Nadal 2021L'Ajuntament de Terrassa organitza una programació de Nadal en què tornen les tradicionals activitats presencials, es potencien les que es van impulsar el 2019 i s'impulsen de noves, després de gairebé dos anys en pandèmia. L'objectiu de l'equip de Govern és aconseguir un Nadal plenament compartit amb i per tota la ciutadania i el teixit associatiu de tots els barris de la ciutat. Així, es proposen diverses activitats inclusives i intergeneracionals repartides per diversos punts del territori en què es vetllarà sempre pel compliment de les mesures que dicti el Procicat i per la seguretat i la salut de les persones.

L'alcalde, Jordi Ballart, explica que "després de quasi dos anys de pandèmia, i si la situació no empitjora, el Nadal 2021 ha d'esdevenir un moment de retrobada, on es puguin recuperar les reunions familiars i d'amistats i moltes de les activitats al carrer. Per fer-ho comptem amb tota la ciutat, amb el seu teixit associatiu, cultural i comercial, i volem que s'estengui a tots els racons de Terrassa».

Enguany, des del Govern Municipal es vol fer una primera passa per potenciar el Nadal a Terrassa com una gran festa de ciutat, «un projecte que ha d'anar consolidant-se i creixent a partir d'aquest any, que convidi els terrassencs i terrassenques a gaudir plenament de la ciutat en aquestes festes i que representi un pol de reactivació de l'activitat social, cultural i econòmica", segons Ballart, que planteja el Nadal, a més, com «unes festes per a tothom, que inclogui la diversitat de la ciutadania en el sentit més ampli, inclusives i igualitàries en tots els sentits. Que a més de tradició, fomenti la participació ciutadana i els valors de la pau, la solidaritat i la generositat». Afegeix l'alcalde, que «volem aconseguir propostes accessibles i inclusives, que fomentin i facilitin la relació entre persones de diferents generacions, amb especial atenció a les persones grans i més vulnerables, arribant al màxim de territori possible i de la forma més directa».

Les principals accions i activitats que es preveuen fer aquest Nadal, emmarcades en aquest projecte, són:

Més enllumenat als barris

Un any més, l'Ajuntament de Terrassa assumeix el cost íntegre de l'enllumenat nadalenc, destinant enguany més de 227 mil euros, que suposa un increment de la inversió en enllumenat i decoració d'un 16,87% respecte el 2020.

Amb l'objectiu de seguir donant suport al teixit comercial de Terrassa, l'Ajuntament reforça el guarniment dels carrers, places i eixos comercials amb nous elements decoratius i més punts de llum. A les ampliacions ja consolidades de l'any passat, aquest any se n'han afegit de noves, amb més de 700 punts de llum a la ciutat. A més, el guarniment es reforça amb 10 elements ornamentals en 3D distribuïts a 7 emplaçaments de la ciutat, als quals s'afegeixen els 4 elements en 3D que instal·larà Terrassa Centre als carrers del centre històric. A banda, s'instal·laran 7 rètols lluminosos amb les lletres TERRASSA a diferents indrets, cinc més que l'any passat, així com 10 rètols lluminosos amb la frase «Bones Festes».

L'avet de Nadal ja s'ha instal·lat al Raval de Montserrat. Es tracta d'un arbre de 12 metres d'alçada, procedent d'un viver especialitzat de Sant Hilari Sacalm i conreat seguint estrictes criteris de sostenibilitat, que es guarnirà amb decoració i il·luminació durant la campanya nadalenca. A més, també s'han instal·lat 5 arbres de Nadal metàl·lics i lluminosos a diferents punts de la ciutat.

L'encesa de l'enllumenat nadalenc serà el dissabte 27 de novembre a la tarda. Amb l'encesa, també s'il·luminaran amb llum de diferents colors la xemeneia de la Terrassa Industrial; la de Roca i Pous, a la Plaça Nova; la del Vapor Busquets, a la plaça de Salvador Espriu; la xemeneia Oliu, a l'antic Vapor Monset; així com el Monument a la Dona Treballadora i la Torre del Palau.

També, emmarcat en la línia de suport al comerç de la ciutat, l'Ajuntament produirà el tradicional vídeo de Nadal, que es presentarà a primers de desembre, juntament amb les diferents campanyes i promocions que organitzen els diferents eixos comercials per aquestes festes.

El Pessebre es consolida a la plaça Vella

El 27 de novembre també s'inaugurarà el tradicional Pessebre de la ciutat, que enguany consolida la seva ubicació a la plaça Vella. A càrrec de l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa, per dotzè any consecutiu,  el conjunt representa un petit temple romà en una situació molt precària i gairebé en runes. La seva composició està formada per panells de fusta recoberts de porexpan per facilitar els relleus de la pedra de cantera i la manufactura de la totxana. La pintura emprada en aquesta obra vol reproduir el color ocre que tenien les pedres que s'utilitzaven per a la construcció de monuments de l'època, abans i desprès del naixement de Jesús. La cúpula del temple es mitja boca de canó i les proporcions del conjunt estan en consonància amb les figures, amb una il·luminació de l'interior que ressalta el pessebre durant la nit. L'obra es completa amb un jardí de palmeretes i altres arbres i detalls per aportar realisme a tot el conjunt.

Santiago Pascual Talens ha estat l'autor del projecte, havent comptat pel que fa a la seva construcció amb la col·laboració de José Serrano, Antonio Lopez i Josep Maria Canals. El Servei de Cultura i els treballadors del servei de Gestió de l'Espai Públic de l'Ajuntament de Terrassa s'encarregaran del transport, muntatge de la infraestructura i l'enjardinament de tot l'espai.

Els trenets viatjaran per tota la ciutat

Enguany, el tradicional trenet s'estén per arribar a tots els districtes de la ciutat. Terrassa Centre manté el trenet al centre històric, que circularà del 23 de desembre al 4 de gener. Pel que fa a la resta de la ciutat, l'Ajuntament torna a impulsar el trenet als barris, que enguany arribarà a dos àmbits més de Terrassa: Poblenou-Zona Esportiva i Can Roca i Can Parellada. Així doncs, el trenet als barris circularà entre el 18 de desembre i el 4 de gener per Can Palet, Cementiri Vell, Plaça Catalunya-Escola Industrial i Vallparadís, Ca n'Anglada i Egara, Sant Pere Nord i Sant Pere, Les Arenes, La Grípia i Sant Llorenç, Poble Nou-Zona Esportiva i Can Roca, La Maurina i Ca n'Aurell, i Can Parellada, estant 2-3 dies a cada zona.

Patinatge per a tothom

Terrassa recupera la pista de gel a la Plaça Nova, després d'un any sense l'activitat a causa de la situació sanitària. La pista, que estarà en funcionament des del 26 de novembre i fins al 9 de gener, farà 30x14 metres i tindrà una superfície útil per patinar de 400 m, amb una capacitat perquè hi puguin patinar alhora unes 80 persones (els aforaments podrien patir modificacions, si així ho indica el Procicat).

A la pista hi haurà elements per ajudar els més menuts a sostenir-se i cadires per facilitar el patinatge a persones amb capacitats diverses. L'equipament tindrà un tancat perimetral amb portes d'accés i sortida pel públic i serà accessible per persones amb capacitats diverses. També preveu una cua inclusiva i accessible per a aquest col·lectiu. Així mateix, cada dia inclourà un franja horària de dues hores sense música, com a mesura inclusiva per a adults i infants amb trastorns de l'espectre autista o amb dificultats per gestionar els ambients sorollosos. Es posa a disposició la pista de gel per a escoles, entitats de persones amb capacitats diverses i entitats de lleure, de dilluns a divendres en horari matinal, quan disposaran d'una hora per ús de la pista amb cita prèvia.

El preu del tiquet serà de 5 euros (inclou 30 minuts de patinatge, patins i casc) i hi haurà entrades amb descompte a 3 euros, que només es podran utilitzar de dilluns a divendres, segons horaris de la pista, tots els dies excepte els dissabtes, diumenges i festius. L'horari de la pista de gel serà:

  • A partir del 26 de novembre, de dilluns a divendres de 17 a 21h.
  • Horari matí: d'11 a 14h (Del 29/11 al 3/12; del 13/12 al 17/12 i del 20/12 al 22/12).
  • Caps de setmana i festius d'11h a 14 i de 17h a 21h.
  • A partir del 22 de desembre, de dilluns a diumenge d'11h a 14 i de 17h a 21h.
  • Els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, d'11h a 14 i de 17h a 19h.
  • Escoles, entitats de capacitats diverses i entitats de lleure (amb cita prèvia).

Tradició i noves propostes en mercats nadalencs

Després que l'any passat estigués provisionalment al passeig del Comte d'Egara, enguany la Fira de Santa Llúcia torna a la plaça Vella, amb les mesures necessàries per garantir la seguretat sanitària. Hi serà del 2 al 20 de desembre, organitzada, com sempre, per l'Associació d'Amics de la Fira de Santa Llúcia, amb la col·laboració de l'Ajuntament. D'altra banda, la Fira d'Hivern de l'Associació d'Artesans de Terrassa retorna a la Rambla d'Egara del 18 de desembre al 6 de gener, organitzada per l'Associació Artesans de Terrassa.

Com a novetat, aquest 2021 arriba el MAD Terrassa, Mercat d'Art i Disseny, una proposta que s'instal·larà a la plaça de la Torre del Palau el dissabte 11 de desembre (de 10 h a 22 h) i diumenge 12 de desembre (de 10 a 19). El Mercat d'Art i Disseny és un punt de trobada per a totes les persones, professionals i emergents, vinculades a la il·lustració, disseny i artesania, i tindrà lloc dos cops a l'any: al Nadal i a la primavera. Aquest esdeveniment sorgeix de la iniciativa d'un grup d'il·lustradores de Terrassa i vol crear un espai obert i d'accés gratuït per al coneixement, difusió i promoció de l'art i el disseny a Terrassa. Dues jornades que tenen un caràcter lúdic i festiu i que estaran acompanyades de música en directe, tallers per a tots els públics, espectacles i presentacions d'artistes.

El Nadal s'escolta i es palpa a Terrassa

Del 10 al 22 de desembre arriben els Sons de Nadal, música en directe de les corals i grups vocals al cor de la ciutat (a l'atri de l'Ajuntament i a la Torre del Palau). Una proposta que ja és tradició a la qual se suma enguany el Terrassa Vibra, en què grups musicals o artistes solistes podran mostrar el seu talent i actuar de forma gratuïta a la via pública, en els espais especialment retolats, i al mateix temps contribuir així a què la música en directe sigui també protagonista als carrers durant aquestes festes.

Altres propostes culturals destacades en la campanya són l'amplia i variada oferta d'activitats amb tallers familiars o visites i itineraris per la ciutat que organitza el Museu de Terrassa entre el 18 de desembre i el 5 de gener, i les activitats adreçades a tots els públics a la xarxa de biblioteques públiques, a partir de l'1 de desembre i fins al 5 de gener.

D'altra banda, aquest any el Juguem+ tornarà a sortir al carrer amb més activitats que l'any passat, amb un programa que inclou propostes culturals i d'animació, activitats esportives i també espais de jocs tradicionals que fomentin les trobades intergeneracionals. Entre el 29 de desembre i el 4 de gener, la programació passarà per diferents places públiques d'arreu de la ciutat, el Parc de Sant Jordi i el Centre Cívic Montserrat Roig.

El 31 de desembre Terrassa celebrarà la Festa de Cap d'Any al Raval de Montserrat, per acomiadar el 2021 en un ambient festiu i familiar al cor de la ciutat (sempre en conformitat amb les mesures del Procicat). Serà de les 23.30h a les 02.00h amb sessió de DJ's.

Pastorets, Quinto, Home dels Nassos, trobades de corals, Concerts de Nadal, Runneada de Cap d'any...

Enguany , també es celebraran aquelles activitats tradicionals que formen part del cicle nadalenc i que s'impulsen des del teixit associatiu i cultural de la ciutat, a més de les activitats de dinamització comercial que organitzen els diferents eixos comercials a diversos barris.

Torna la il·lusió dels infants al carrer

Aquest 2021 els Reis d'Orient tornaran a repartir il·lusió als carrers de la ciutat. Abans, però, el 26 de desembre, arribarà el Patge Xiu-Xiu i visitarà diferents barris de la ciutat fins el 4 de gener, gràcies al Centre Cultural El Social, en col·laboració amb l'Ajuntament.

Els Reis arribaran enguany al districte 4 el dia 5 de gener, on a partir de les 16h hi haurà la Festa de Benvinguda amb les actuacions de Miqui Giménez, Bastoners de Terrassa i diferents entitats del districte. Després, en conformitat amb les mesures del Procicat, es donarà pas a la Cavalcada, circulant pels carrers de la ciutat. Una cavalcada sense animals ni persones amb la cara pintada i per primera vegada oberta a la participació de tota la ciutadania de forma gratuïta: els interessats/des han d'omplir una butlleta i el 18 de desembre es farà un sorteig entre totes les persones que ho hagin fet per determinar els ciutadans i ciutadanes que finalment podran acompanyar Melcior, Gaspar i Baltasar durant el seu recorregut per la ciutat. Els detalls de la Cavalcada de Reis i l'arribada del Patge Xiu-Xiu, es donaran a conèixer en una presentació durant el mes de desembre.

Un Nadal igualitari i inclusiu

Des de diferents serveis municipals s'està treballant en l'organització d'algunes propostes noves que contribueixin a projectar Terrassa a l'exterior, relacionades amb la celebració del solstici d'hivern i amb la llum com a protagonista. Les propostes,  que s'estan ultimant, estan enfocades a promoure activitats que possibilitin les trobades intergeneracionals i que tinguin en compte les persones en situació vulnerable o de soledat no volguda.  

Pedalant el Nadal sense edat: Aquests dies circularan per la ciutat uns tricicles conduïts per voluntaris i voluntàries d'En Bici Sense Edat, portant persones que ja no poden pedalar per elles mateixes. Amb l'objectiu d'apropar l'ambient nadalenc a les persones grans, aquest any l'Ajuntament i En Bici Sense Edat han desplegat un dispositiu especial perquè les persones grans usuàries puguin gaudir activament del guarniment nadalenc dels carrers i places. Una activitat que promou la relació social entre persones de diferents generacions, a la vegada que lluita contra la soledat no volguda, promou l'envelliment actiu i el bon tracte a la gent gran per continuar avançant cap una ciutat més humana i solidària.   

Dinar de Nadal amb persones grans en situació de soledat no volguda: L'Ajuntament oferirà un dinar de Nadal a persones grans que es troben en situació de soledat no volguda, una trobada amb què es vol contribuir a què aquestes persones puguin gaudir d'aquestes festes passant una estona en companyia, en una data assenyalada i tot fomentant la interrelació entre elles. El dinar es farà al restaurant de Telers, gestionat per Prodis.

Exposició de fotografies antigues de Nadal a la via pública: Durant el cicle nadalenc es podran veure a diferents indrets de la ciutat uns tòtems de 2x1 metres amb reproduccions de fotografies històriques del Nadal a la ciutat. Unes fotografies del fons de l'Arxiu Històric de Terrassa, que transportaran al passat i que propiciaran que les generacions més grans comparteixin amb les més joves els records dels Nadals passats. 

Un plat buit a taula: 16 desembre a les 18h. Taller participatiu que es realitza en el marc del projecte "Terrassa Ciutat Compassiva. Terrassa al teu Costat". Orientat a donar eines a les famílies que es troben en procés de dol per afrontar les festes de Nadal. Ell taller anirà a càrrec de Ca'n Eva i es realitzarà a la Seu d'Oncolliga Terrassa. Cal inscripció a:  https://forms.gle/EXZ1UAVb7XnhxaRLA.