Terrassa commemora el Dia d'homenatge als deportats i deportades amb la col·locació de noves Stolpersteine per homenatjar terrassencs víctimes del nazisme

Durant el mes de maig s'instal·laran 13 llambordes commemoratives

StolsperteineL'Ajuntament de Terrassa i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya  instal·laran durant aquest mes de maig 13 llambordes Stolpersteine en homenatge a 13 terrassencs que van morir als camps d'extermini, sumant-se així a la commemoració del Dia d'homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades i a totes les víctimes del nazisme (5 de maig).

La regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, ha participat aquest matí, juntament amb la regidora del Districte 3, Mónica Polo, en l'acte de col·locació de l'Stolpersteine dedicada a Joan Serarols Pons, davant el número 22 del carrer de Llúria, en un acte en què han participat també familiars de la víctima, el president d'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme a Espanya, Juan Manuel Calvo, i alumnat de l'Escola Vedruna Vall, participant en el projecte pedagògic de recuperació de la memòria històrica. Posteriorment, s'ha realitzat la col·locació d'una segona llamborda al carrer de Catalunya, 106, en aquest cas en record de José Saura Ribera, juntament amb la seva família, en un acte en què han participat la regidora de Memòria Històrica i la regidora del Districte 5, Patricia Reche.

Les Stolpersteine (en alemany, "pedra que et fa ensopegar"), són petites llambordes recobertes amb una placa de llautó que porten inscrit el nom i altres dades de persones que van ser víctimes del nazisme, i que s'instal·len a la vorera, davant llocs vinculats amb aquella persona, com ara la casa on va viure. La funció d'aquestes llambordes és fer aturar els vianants, provocar el seu l'interès i promoure el record. El projecte Stolpersteine el va iniciar l'artista alemany Gunter Demnig als anys 90, i actualment hi ha instal·lades desenes de milers d'aquestes llambordes per tot Europa. Terrassa s'hi va adherir el 2018, mitjançant un acord de Ple, en virtut del qual es preveu la instal·lació progressiva d'aquestes llambordes, en coordinació amb el Memorial Democràtic de la Generalitat i en funció del desenvolupament dels estudis històrics a la ciutat.

A més de les dues llambordes instal·lades avui, durant el mes de maig està previst celebrar tres actes més amb familiars de les víctimes, instal·lant les següents stolpersteine:

  • 13 de maig: Pere Prat Nogués (c/ del Pla de l'Ametllera, 2) i Antonio Florenza Jover (c/ de Menéndez y Pelayo, 54)
  • 26 de maig: Magí Costa Sanllehí (ctra. de Rubí, 179), Juan Sánchez Martínez (c/ de Baix, 21) i Gerardo Quiroga Andreu (c/ de Sant Valentí, 139)
  • 30 de maig: Ángel Olivares Gallego (c/ d'Ègara, 94) i Bernardo Martínez Castillo (c/ de Bartrina, 1).

Durant els primers dies de maig s'han instal·lat quatre llambordes més sense celebrar cap acte, en tractar-se de víctimes sense família coneguda. Es tracta de les corresponents a Joan Garcia Rutés (c/ de Pi i Margall, 52), Francisco Rodríguez Martínez (c/ de Santa Magdalena, 31), Guillermo Rodríguez Martínez (c/ de Santa Magdalena, 38) i Lluís Onrubia Arqué (ctra. de Castellar, 48).  

Aquestes tretze llambordes s'afegeixen a les nou que s'han col·locat fins ara (vuit l'octubre passat i una a l'abril). Per aquest any no es preveu posar-ne més, però més endavant s'aniran elaborant i col·locant la resta, fins arribar a les més de 60 corresponents a les víctimes terrassenques conegudes. 

Podeu geolocalitzar les stolpersteine i consultar les fitxes de les víctimes a https://emap.terrassa.cat/mapGIS/?modul=memoria.