Terrassa commemora el Dia Mundial de l'Autisme amb activitats de sensibilització a la ciutadania

L'acte central tindrà lloc el 30 de març amb la lectura d'un manifest, la ponència de diverses expertes en la matèria i la inauguració d'una exposició

Façana il·luminada en blau pel Dia Mundial de l'AutismeL'Ajuntament de Terrassa s'adhereix a la commemoració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que té lloc cada 2 d'abril, amb un programa d'activitats de sensibilització obert a tota la ciutadania. Les activitats, que tindran lloc entre el 17 de març i el 14 d'abril, estan organitzades per la Comissió sobre Autisme de la Taula de Salut Mental de Terrassa, que agrupa l'Ajuntament i les entitats i serveis que atenen a persones amb autisme a la ciutat.

La regidora de Capacitats Diverses, Mònica Polo, assegura que «des de l'Ajuntament continuem treballant intensament per donar visibilitat als reptes amb què s'enfronten encara avui les persones amb autisme i les seves famílies. La meta és molt clara: inclusió, equitat i justícia social. No defallirem fins a aconseguir que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats».

L'acte central de la campanya tindrà lloc el dijous 30 de març, a les 17 h, al Casal Cívic de Ca n'Aurell (plaça del Tint, 4), i inclourà les ponències de Roser Cirici, doctora en psicologia i especialista en Psicologia Clínica del Parc de Salut Mar; de Raquel Torres, autora de dos llibres sobre l'autisme; de Raquel Montllor, dona diagnosticada amb autisme en l'edat adulta; i de Marta Saavedra, educadora social de LaFACT Fupar. Durant l'acte, també es llegirà un manifest i s'inaugurarà l'exposició "'12 bàsics de l'autisme'", a càrrec de la Fundació Prodis.

La programació inclou també altres activitats organitzades per entitats i serveis:

  • Divendres 17 de març, a les 17.15 h. Xerrada: 'Educació i benestar dels infants amb autisme', organitzada per l'escola Crespinell. Lloc: Escola Les Arenes (C. Mont Perdut, 15).
  • Dissabte 25 de març, d'11 a 13h. Taller de comunicació assertiva, organitzat per l'associació TEA Vallès. Lloc: Casal de Gent Gran de Matadepera (Carretera de Terrassa, 35). Inscripcions: [email protected]
  • Divendres 27 de març, a les 17.30 h. Xerrada: 'Educació i benestar dels infants amb autisme', organitzada per l'escola Crespinell. Lloc: Escola Lanaspa-Giralt (C. Pantà, 10).
  • Dimarts 28 de març, a les 17.30h. Xerrada sobre autisme i comunicació, organitzada per l'Escola L'Heura. Lloc: Escola L'Heura (C. Egara, 16).
  • Dijous 30 de març, de 10 a 11.30h. Xerrada: 'Les realitats del TEA avui', organitzada pel CDIAP Magroc. Lloc: videoconferència per Internet. Inscripcions: [email protected].
  • Del 27 de març al 2 d'abril. Difusió a través de xarxes socials del vídeo 'Autisme i sensibilitat sensorial', organitzat per la Unitat d'hospitalització i unitat de dia TEA de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa.
  • Diumenge 2 d'abril. Programa de ràdio sobre l'autisme, organitzat per l'associació TEADir. Més informació a la pàgina web: associacioteadir.org

El Trastorn de l'Espectre Autista (TEA)

L'objectiu del Dia Mundial de l'Autisme és que la societat prengui consciència de les múltiples barreres amb què s'enfronten les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a l'hora d'exercir els seus drets fonamentals i formar part de la comunitat, així com promoure les adaptacions de l'entorn necessàries per facilitar la seva inclusió i participació social.

El Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) inclou una gran variabilitat de manifestacions, i afecta, sobretot, les competències socials i comunicatives, així com la capacitat de respondre de manera adaptativa a diferents situacions de la vida quotidiana. No obstant, amb els suports i adaptacions adequades, com ara l'ús de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació, la millora dels sistemes de senyalització o l'anticipació i estructuració de la informació, poden superar-se moltes de les barreres existents.