Terrassa compta des d'avui amb una Estació Meteorològica Automàtica (EMA)

Ja es poden consultar les dades meteorològiques d'aquesta nova estació a través del Servei Meteorològic de Catalunya

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, han inaugurat aquesta tarda la nova estació meteorològica automàtica de Terrassa. La instal·lació d'aquest nou equipament a la zona de Can Poal, dins del recinte de Taigua, és el resultat d'un acord entre el Servei Meteorològic de Catalunya i l'Ajuntament de Terrassa, concretat amb la signatura d'un conveni de col·laboració, i que ha de permetre dotar d'informació meteorològica de qualitat a la ciutat de Terrassa i a la comarca del Vallès Occidental. Aquesta nova instal·lació és la 190 del SMC  arreu de Catalunya per a la mesura de les principals variables meteorològiques.

La nova estació meteorològica disposa de sensors per a la mesura de la temperatura, la humitat relativa, la velocitat i la direcció del vent a 10 metres d'altura, la precipitació i la irradiància solar global. La informació subministrada cada segon per tots aquests sensors s'enregistra i s'envia a la seu de l'SMC cada trenta minuts a través de comunicacions GPRS. Tot seguit, els valors s'emmagatzemen a la base de dades meteorològica i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant automàtics com manuals.  Tota la informació proporcionada per la nova estació es podrà consultar a l'apartat d'observacions de la pàgina web de l'SMC: http://www.meteo.cat/observacions/xema

 

La Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

L'EMA de Terrassa quedarà així integrada a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya i que passarà a disposar de 190 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país.

Les dades proporcionades per la XEMA tenen una importància cabdal per a la realització de tasques de vigilància meteorològica, de planificació territorial o d'avaluació de recursos hídrics, així com d'estudis climàtics o de recerca, entre altres.