Terrassa Crea ofereix suport econòmic a un total de 28 projectes d'arts escèniques, música i arts visuals

Les subvencions a la creació per a l'any 2021 estan dotades amb un total de 200.000 euros

Terrassa CreaLa iniciativa de suport econòmic al sector professional artístic Terrassa Crea, impulsada per l'Ajuntament de Terrassa a través del Servei de Cultura, ha ofert subvencions a un total de 28 projectes culturals vinculats a diverses disciplines (arts escèniques, música, arts visuals o literatura i pensament) dels quals 17 es podran veure aquesta mateixa temporada dins de les temporades artístiques professionals de l'Ajuntament de Terrassa o dels cicles propis del servei municipal de Promoció i Difusió Cultural.

Terrassa Crea és la resposta de l'Ajuntament de Terrassa davant la necessitat d'impulsar línies de suport, per tal que la formació, el talent i la creació artística trobin espais per a la consolidació de projectes que contribueixin a la millora de l'expressió cultural de la nostra societat. Els projectes presentats fins al 28 de març, final del termini, han hagut de respectar i observar els principis de perspectiva de gèneres, accessibilitat pel que fa a capacitats socioeconòmiques, d'origen o capacitats diverses, i de sostenibilitat.

La convocatòria dels ajuts va comportar la presentació de 67 sol·licituds, dels quals se'n van admetre 28 i se'n van desestimar 39 després de l'avaluació dels projectes. Entre els motius principals per desestimar projectes trobem no haver presentat la documentació mínima requerida a les bases, no ajustar-se a l'objecte de les bases de la convocatòria i no haver assolit la puntuació mínima en els criteris d'avaluació.

La regidora de Cultura, Rosa Boladeras, ha destacat que "Terrassa Crea vol potenciar la investigació i la producció de pràctiques artístiques contemporànies. En aquest sentit, creiem que la riquesa d'una ciutat comença per la seva capacitat de cerca i captació de talent i d'estímul de la creativitat i la innovació artístiques, i aquestes subvencions són una molt bona eina per donar suport als i les professionals d'un sector molt tocat a causa de la pandèmia de la Covid-19". La regidora ha afegit que «La voluntat d'aquest Govern és que aquesta nova línia de subvencions de projectes culturals de ciutat no sigui un fet excepcional, només per a aquestes vint-i-vuit propostes creatives de diversos àmbits, sinó que es mantingui dins de les subvencions ordinàries que es destinen a les entitats culturals».

Els projectes d'arts escèniques i musicals que es portaran a terme amb el suport econòmic de Terrassa Crea i que es podran veure aquesta temporada són els següents:

 • «Les traces del silenci», de Therkas Teatre, una investigació portada a escena sobre el tràfic d'infants durant el franquisme, que es podrà veure el dissabte 25 de setembre i el diumenge 26 de setembre al Teatre Alegria.«Los figurantes» de la companyia Ça Marche, que es podrà veure el 2 d'octubre al Teatre Alegria dins del Festival TNT.
 • «Mi padre no era un famoso escritor ruso», de Bárbara Bañuelos, documental escènic sobre el cos i el patiment mental que s'estrenarà el diumenge 10 d'octubre al Teatre Alegria.
 • «Don Giovanni», de W. A. Mozart, a càrrec de Terrassa Òpera. Es podrà veure els dies 5 i 7 de novembre al Teatre Principal.
 • «Murmut», de Palet & Ubach, Intrusos; neix com una proposta de teatre visual i d'objectes, amb música en directe, sobre la necessitat de protecció. Es representarà el diumenge 14 de novembre al Teatre Alegria.
 • «L'orquestra simfònica com a sintetitzador», un projecte musical de recerca, creació i pedagogia entorn l'orquestra simfònica contemporània; impulsat per Kammart i Morphosis Ensemble amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música – Conservatori de Terrassa. Tindrà lloc els dies 23 de desembre de 2021 i 5, 12 i 13 de febrer de 2022 a l'Auditori Municipal.

D'altra banda, els projectes seleccionats en la convocatòria d'ajuts Terrassa Crea, que comptaran amb l'acompanyament de Terrassa Arts Visuals i que es desenvoluparan entre setembre de 2021 i gener del 2022, són:

 • «Arrelar-se», de Paulo Cacais, Ignacio Llamas i Juan Carlos Estudillo. Instal·lació a la Seu d'Ègara que permetrà una lectura nova de l'espai des de la contemporaneïtatt i la comunió.
 • «Dones impertinents, Fil per randa», de Núria Benet Ramoneda. Projecte que ocuparà carrers de la ciutat donant veu simbòlicament a dones imprescindibles i silenciades.
 • «Emotiva 21 – Festival Internacional de Fotografia Contemporània», del 7 d'octubre al 14 de novembre de 2021. Segona edició del festival Emotiva que omple la ciutat d'exposicions, tallers i conferències al voltant de la fotografia contemporània. Enguany, amb una vintena de projectes de joves creadores fins a professionals amb llarg i amb especial recorregut i amb especial rellevància del talent local.
 • «Etiquetes», de Joana Arribas Jaén. L'autogestió de la maternitat des d'una mirada íntima i vital. La lluita de les dones i mares en un marc social en transició i descomposició.
 • «Histèria magnètica», de Magneti Studio. Espai creatiu on s'aprofundirà en les veus contrahegemòniques, treballant els missatges per poder ser comunicats i compartits mitjançant la serigrafia (samarretes, adhesius, cartells i altres elements).
 • «Housing bubble and the art scene», de Marc Serra Roca. Com els processos d'especulació immobiliària urbans afecten l'estabilitat social i l'escena de l'art a les grans ciutats, i com la democratització tecnològica serveix per formular models alternatius d'habitatge més sostenibles socialment, econòmicament i ambientalment.
 • «Latent», de Xavier Lienas González i Albert Soriguera Garrido. Trobada per a la promoció i difusió del talent local dins de l'àmbit professional del disseny i la creativitat. El projecte contempla una programació estable mensual i també la realització d'unes jornades creatives.
 • «Ritus de pas», de Marta Garcia Cardellach. Projecte de fotografia sostenible que es planteja com un ritual de pas, un corpus d'imatges que permetrà cartografiar la ciutat de Terrassa a partir de la mirada de la gent gran.
 • «Tempesta a les fonts d'una memòria!, de Roser Teresa Gerona Ribas. Proposta de vídeo experimental situat al barri de les Fonts. Un diàleg personal on, càmera en mà, es deixarà constància de les emocions que molts cops queden captives en paraules sordes i busquen d'altres camins per fer-se visibles.
 • «Terrassa Walls», d'Ana Taratiel Palacín. Projecte que cerca promoure l'art urbà a la ciutat i promocionar les i els artistes locals amb la idea de tenir catalogats els possibles murs de Terrassa que poden ser intervinguts.
 • «Veritats invisibles», d'Alicia Horcas Cañero i Joan Ignasi Ros. Acció artística en l'àmbit de la via verda de Collserola – Sant Llorenç. Un treball de reflexió i visualització sobre la relació de la societat vers la natura. Un projecte que treballa en els àmbits de les arts musicals, escenogràfiques, visuals i en les ciències ambientals i socials.

D'altra banda, també han obtingut subvencions els següents projectes, ja amb data o encara pendents de programació:

 • «Tomasa – La xatarrina», d'Arnau Colom. Espectacle de teatre al carrer que recull la tendresa de la vellesa i vol reconèixer la figura de la dona i visibilitzar-la.
 • «Les veus del Llac Petit», de l'Associació Cultural de Joves Artistes d'Audiovisuals. El projecte, dins de l'àmbit de Terrassa Música Moderna, constarà de diferents peces musicals de diferents textures que es crearan i produiran expressament per al projecte, així com d'un treball gràfic que el vestirà en la seva totalitat.
 • «El Foc i el Vellut», de Miquel Pujadó. Producció de l'enregistrament del disc i espectacle dels 40 anys de cançons de Miquel Pujadó que inclourà «Aquell temps de la Jazz Cava» i altres temes relacionats amb Terrassa. Dins de l'àmbit de Terrassa Música Moderna.
 • «El Gallo Cantor», de Daniel Felices. Enregistrament del nou disc i espectacle del músic egarenc Daniel Felices. Dins de l'àmbit de Terrassa Música Moderna.
 • «Mamá quiero ser...» d'Àlex Marteen. Creació d'un monòleg musical en format de cabaret.
 • «Literatura Viva (LitViv): paraula, cos i emoció», de Mireia Asensio. Programa de tallers de literatura viva (LitViv) per a alumnes de secundària i batxillerat. Els tallers tenen com a objectiu aprofundir en el coneixement de les obres en català i accedir a la pràctica artística dins de l'aula.
 • «Virals Terrassa», de Mireia Gubianas i Miren Icazuriaga, conjuntament amb l'alumnat del l'Institut Mont Perdut. Projecte artístic i pedagògic de gestió emocional a partir d'eines de pensament, creatives i teatrals pensat específicament per a joves de diferents barris per tal de reconèixer -se a si mateixos i generar un intercanvi per crear de manera col·lectiva. Dins de l'àmbit de Terrassa Arts Escèniques. El Teatre Principal acollirà els tallers durant el mes d'octubre i una exhibició que es farà el mes de desembre.
 • Festival Internacional de Màgia de Terrassa, a càrrec de l'Asociación de Magia e Ilusionismo de Terrassa (AMIT). Es farà del 15 al 17 d'octubre. Dins de l'àmbit de Terrassa Arts Escèniques.
 • «Mosaic», de l'Associació Cultural Arketip. Festival marcat per la cultura urbana, la música electrònica, el hip hop, el disc en format vinil i directes amb hardware/software. Basat en la participació ciutadana i la varietat cultural. Encara sense data i dins de l'àmbit Terrassa Música Moderna.
 • «Terrassa Sonora», d'Aleix Puig. Projecte musical coordinat pel violinista i compositor Aleix Puig. La proposta pretén generar un itinerari musical a través de la ciutat de Terrassa, posant èmfasi a la seva singularitat urbanística, la seva història i la seva cultura i idiosincràsia. Dins de l'àmbit de Terrassa Música Clàssica, es farà públic a principis de l'any 2022.
 • CREAtivaMENT Festival, d'Activament Catalunya Associació. Festival d'arts escèniques diverses on des de la cocreació entre persones amb i sense trastorn mental, es pretén combatre els estigmes en salut mental mostrant al conjunt de la ciutat de Terrassa, diverses obres artístiques durant el mes de novembre del 2021, amb perspectiva de donar-li continuïtat anualment. Sorgeix en el marc de treball de la comissió antiestigma, que forma part de la Taula de Salut Mental Terrassa.