Terrassa ha instal·lat més de 1.500 plaques fotovoltaiques en 13 edificis municipals

La segona sessió web de l'Eco-fórum'20, que se celebra avui, tracta sobre com fer autocunsum d'energia solar fotovoltaica a casa

A principis de l'any 2019 van començar els treballs d'instal·lació de plaques fotovoltaiques per generar energia en edificis municipals, un projecte contemplat dins el programa Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), emmarcat dins l'estratègia Smart City municipal. Actualment, l'Ajuntament ja disposa de més de 1.500 d'aquestes plaques en 13 edificis municipals, que generen energia renovable, produeixen cada any prop d'1 milió de quilovats-hora i redueixen les emissions de CO2 en més de 300 tones. Aquesta energia equival al consum elèctric que, durant 12 mesos, poden generar 300 habitatges. Aquestes plaques fotovoltaiques es troben situades en els següents llocs:

  • Terrat de l'edifici B de serveis centrals de l'Ajuntament
  • Biblioteca Central de Terrassa i biblioteques dels districtes 2 i 6
  • Complex Funerari Municipal
  • Serveis d'Urbanisme (c/Pantà, 20)
  • Edifici Glòries
  • Teatre Principal i Teatre Alegria
  • Casal Cívic de Montserrat, Torresana i Vilardell
  • Escoles Ponent, Isaac Peral, Ramon y Cajal, Sant Llorenç i Vallès

 

Autocunsum d'energia solar a casa

Pel que fa a la ciutat, hi ha registrades un total de 101 instal·lacions de panells solars fotovoltaics en cobertes d'habitatges i naus industrials. La transició energètica és el tema de l'Eco-fòrum'20 i, aquesta tarda, de 18 h a 19.30 h, s'impartirà la segona sessió web, oberta a tothom, a la qual es pot accedir des de la pàgina https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient.

El programa de l'Eco-fòrum'20 es pot consultar a la web de Medi Ambient de l'Ajuntament de Terrassa, https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient. La difusió es fa per les xarxes socials de Medi Ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsreciclabe) i Facebook (@Terrassareciclable).

 

Bonificacions municipals

Un dels objectius de l'equip de Govern és impulsar aquesta transició cap a un model més sostenible, ampliant la xarxa d'instal·lacions fotovoltaiques i fent una aposta clara amb les energies renovables, en el marc de la Revolució Verda. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, assenyala que "defensem un model energètic democràtic i participat que es basi en la producció d'energies renovables autòctones, distribuïdes i properes als punts de consum. I per fer-ho possible, hem arrencat el Programa de la Transició Energètica a Terrassa."

Per fomentar la instal·lació de plaques fotovoltaiques, l'Ajuntament ha simplificat els tràmits municipals que cal fer i ofereix bonificacions a l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per tenir instal·lacions d'aprofitament solar.

Així, les bonificacions a l'IBI poden arribar fins al 50% del cost de la instal·lació, amb un màxim de cinc anys de durada, les bonificacions a l'IAE poden arribar fins al 50% amb un màxim de tres exercicis, i les bonificacions de l'ICIO poden arribar fins al 95% si es tracta d'una instal·lació voluntària no obligada per normativa, o fins al 50% si es tracta d'una obra de nova construcció o obligada per normativa. També poden gaudir d'una bonificació del 95% de l'ICIO les infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics.

En el decurs d'aquest any, l'Ajuntament ja ha atorgat un total de 168 bonificacions als sol·licitants, tant empreses com particulars, d'aquests impostos per un import total de 53.532,05 euros.