Terrassa i Ecoembes posen en marxa Reciclos, el sistema que recompensa als ciutadans per reciclar
Amb aquest Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) s'obtenen premis sostenibles i socials per reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes
Els i les terrassenques compromesos amb el reciclatge podran obtenir des d'avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament per Reciclos, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) desenvolupat per Ecoembes. En un acte que ha tingut lloc aquest matí, la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, acompanyada del gerent d'Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, ha presentat aquest sistema de reciclatge, que premia als ciutadans recicladors amb incentius amb els quals podran ajudar a millorar l'entorn o a ajudar als qui més el necessiten, mentre continuen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, donar-los una nova vida a través del reciclatge.
D'aquesta manera, els veïns i veïnes de Terrassa podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels prop de 1.200 contenidors grocs dels carrers de la ciutat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses que podran donar Al projecte local Roba Per Tots de l'Associació eco INSERCIÓ, el qual se centra en la recollida i lliurament de roba entre famílies vulnerables. D'altra banda, la ciutat també compta amb dues màquines Reciclos que recompensen per reciclar, ubicades a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Rambla i de Vallparadís.
En la presentació del projecte, Melgares, ha destacat que "la campanya incentiva el reciclatge, promou l'ús responsable i propicia la reflexió sobre el volum d'envasos que utilitzem, objectius que compartim plenament per la voluntat municipal de treballar per un model de ciutat més saludable, sostenible i respectuós amb l'entorn". Per la seva part, Balagué, ha assenyalat que "estem molt agraïts a l'Ajuntament de Terrassa per apostar per Reciclos i a tots els habitants de Catalunya pel gran acolliment que ha tingut aquest sistema a la regió. El compromís dels ciutadans catalans és digne d'admiració ja que, amb un gest tan senzill com és reciclar, posen en valor la millora de l'entorn natural i de les persones que els envolten mitjançant la donació dels punts que obtenen en reciclar".
Així mateix, els usuaris de Reciclos a Terrassa també podran contribuir a nivell nacional destinant els seus punts Reciclos a crear el primer Bosc Reciclos, a través de la reforestació i recuperació d'una zona natural degradada, o donant-los a l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), per facilitar acompanyament psicològic especialitzat a pacients i familiars.
L'any 2021, a Terrassa es va reciclar el 41,70% dels residus generats, el que suposa 34.791Tn. Aquesta xifra es tradueix en un increment anual d'un 1%, lluny encara del 60% que marca la Unió Europea (UE) com a objectiu per al 2030, i del 65% que indica el Pla de Residus Municipal 2018-2030. El total de la fracció envasos lleugers recollits per contenidors municipals el 2021, és a dir, la quantitat d'ampolles de plàstic o llaunes que anualment es recullen a Terrassa, va ser de 5.325 Tn. Cada terrassenc recicla un total de 24 kg/any d'envasos lleugers.
A més de Terrassa, aquest SDR és present des de 2020 en altres 28 ciutats i localitats catalanes, on els veïns compromesos amb el reciclatge poden reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en els més de 4.400 contenidors grocs que disposen d'aquesta tecnologia.
Així funciona Reciclos
Per fer ús d'aquest sistema, els ciutadans han de descarregar-se l'app gratuïta Reciclos i, a casa, escanejar el codi de barres de la llauna o ampolla de plàstic que volen reciclar abans de tirar-la a la galleda. Una vegada al carrer, quan acudeixin al contenidor groc amb la bossa d'envasos, han de dipositar-la i escanejar el codi QR que hi ha en el contenidor. Aquest SDR també compta amb màquines, en les quals els usuaris només han de dipositar totes les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en una màquina de RECICLES i escanejar el QR que mostrarà la màquina.
Per donar a conèixer el projecte Reciclos, des d'avui i fins el 8 d'octubre, vuit informadors ambientals es repartiran a diferents punts i barris de la ciutat per tal d'informar i resoldre els dubtes que pugui plantejar la ciutadania. Ho faran, en concret, els dijous, divendres i dissabtes.
Sobre Ecoembes
Ecoembes és una organització que facilita que la societat col·labori cada cop més amb el reciclatge a Espanya. Gràcies a aquesta col·laboració de la societat, avui 4 de cada 5 llars ja reciclen els seus envasos (de plàstic, llaunes, briks, paper i cartó) en aquests contenidors per a donar-los una segona vida i protegir el medi ambient. Ecoembes no té lucre i la seva activitat està regulada per la Llei 7/2022.