Terrassa incorpora a la seva flota d'autobusos urbans 10 nous vehicles híbrids

Un de cada quatre autobusos de TMESA ja són híbrids

Terrassa estrenarà aquest mes de març 10 nous autobusos híbrids urbans que s'incorporen a la flota de Transports Municipals d'Egara S.A. (TMESA), l'empresa que gestiona el servei d'autobusos de transport públic de la ciutat, que substituiran als vehicles de la flota que tenen 15 anys. L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha presentat avui els nous vehicles, en un acte que ha tingut lloc a la seu de TMESA, i que ha comptat amb l'assistència del tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, i de membres de la Corporació. L'acte ha tingut lloc a les cotxeres de TMESA (N-150, km .15).

Vega ha destacat que "amb la incorporació d'aquests 10 nous autobusos híbrids, menys contaminants i menys sorollosos, avancem en el nostre compromís de millorar la qualitat de l'aire, millorant així la salut dels ciutadans i les ciutadanes, una tendència a la que volem donar continuïtat amb la incorporació de cinc autobusos nous per any". L'alcalde ha senyalat el fet que aquests vehicles "incorporen millores per a la confortabilitat dels usuaris, que és el nostre objectiu. I això es reflexa en la valoració que en fan del servei, amb un 7,8 segons la darrera enquesta  de satisfacció, i en el rècord d'usuaris, assolit l'any passat, quan hem superat els 13.000 milions de viatgers".

Amb aquesta adquisició, el 24% de la flota d'autobusos urbans està formada per vehicles híbrids, un de cada quatre, donant compliment així a un dels compromisos del Pla de Mandat (2015-2019) de renovar la flota amb l'adquisició de cinc vehicles per any (aquests corresponen al 2018 i 2019), així com també al seu compromís mediambiental, segons recull el Pla de Qualitat de l'Aire i el Pla de Mobilitat Urbana 2016-2021. La renovació de la flota d'autobusos amb vehicles híbrids per d'altres menys contaminants i menys sorollosos també és un exemple de la política mediambiental incloses al projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI).

TMESA compta actualment amb un total de 65 vehicles, amb una edat mitjana de la flota que ha baixat als 7,75 anys. L'objectiu és modernitzar la flota amb la incorporació progressiva de nous vehicles. Des de juliol del 2017, ja funcionen a Terrassa sis autobusos de 12 metres amb tecnologia híbrida, que han permès la millora dels paràmetres mediambientals per la reducció d'emissions. Aquests vehicles formaven part de l'adquisició de 15 vehicles per a la flota de TMESA, realitzada per valor de 4.348.180 euros. Amb aquesta última renovació s'augmenta la fiabilitat de la flota, es millora en la seva sostenibilitat mediambiental, l'accessibilitat i la seguretat dels vehicles.

 

Nou vehicles rígids i un d'articulat

Els 10 nous vehicles són de la marca Mercedes Benz, del model Citaro hybrid, i han estat fabricats a la planta que Daimler té a Mannheim (Alemanya). Nou d'ells són autobusos rígids híbrids de 12 metres, amb capacitat per a  24 persones assegudes, 2 persones amb Mobilitat Reduïda Severa i 86 persones de peu, que han tingut un cost de 299.000 euros la unitat. Mentre que l'autobús articulat híbrid, de 18 metres de longitud, tindrà capacitat per a 38 persones, 2 en cadira de rodes i 114 persones més de peu, ha tingut un cost de 382.000 euros. Tots els vehicles disposen de places per a persones amb mobilitat reduïda. La inversió total realitzada ha estat de 3.073.000  euros.

Està previst que els 10 autobusos entraran en funcionament al llarg del pròxims dies, a mida que s'acabin d'ultimar els detalls tècnics i la matriculació. Els nou vehicles rígids aniran rotant a totes les línies, mentre que l'articulat es destinarà a reforçar el servei de la línia L2.

En aquestes noves unitats s'han introduït elements de disseny dels interiors per tal d'intentar fer més confortable el viatge: materials, disposició i colors dels seients, endolls de recàrrega d'USB, barres agafadores optimitzades a nivell ergonòmic, confortable alçada interior i amplitud d'espai. Tots ells responen a la voluntat de l'Ajuntament de tenir una flota de transport públic urbà renovada i fiable per millorar aspectes com la sostenibilitat ambiental, l'accessibilitat i la seguretat de vehicles.

 

Lema «Millorem la qualitat de l'aire»

Els vehicles híbrids combinen un motor elèctric amb un motor dièsel. Quan l'autobús desaccelera s'emmagatzema energia elèctrica que, en l'arrencada del vehicle, és utilitzada pel motor elèctric per ajudar al motor dièsel, estalviant combustible i reduint emissions. Abans de renovar la flota, els autobusos emetien 4.660 tones anuals de C02. Amb la incorporació de nous vehicles, aquesta xifra es redueix fins a arribar les 4.299 tones anuals. L'estalvi anual serà, doncs, de 364 tones.

Pel que fa a la seguretat, vuit d'aquests nous vehicles incorporen un sistema de tecnologia avançada d'assistència al conductor anomenat Mobileye Shield+. Mitjançant unes càmeres al frontal, lateral i posterior dels autobusos, van informant el conductor de possibles situacions de risc de col·lisió amb altres vehicles o atropellament a vianants.

 

Més de 13 milions de viatgers el 2018

TMESA va superar l'any passat, i per primera vegada, la xifra de 13 milions de viatgers, arribant a les 13.284.491 persones usuàries, la qual cosa representa més de 50 mil persones al dia i més d'un milió al mes. L'increment de viatgers en els dos últims anys supera la xifra del milió de viatgers, un fet que respon al gran impacte que ha tingut la intermodalitat amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya arran la posada en marxa de les tres noves estacions (Vallparadís Estació, Estació del Nord i Nacions Unides), que han repercutit en un augment dels usuaris de les línies L5, L6 i L7.

TMESA està constituïda en un 80% per la societat Corporación Española del Transporte S.A, integrada pel grup AVANZA i en un 20% per l'Ajuntament de Terrassa.