Terrassa opta als Fons Next Generation per esdevenir capital del Modernisme Industrial

"Vapor.0. La Capital del Modernisme Industrial" proposa la transformació d'antics espais industrials per convertir la ciutat en referent del turisme cultural

Masia FreixaL'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Turisme, presentarà aquesta setmana el projecte "Vapor.0. La Capital del Modernisme Industrial" en la convocatòria extraordinària del Programa de Sostenibilidad Turística en Destinos impulsada pel Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, finançada amb fons europeus Next Generation. El projecte municipal, que compta amb la participació de diferents serveis municipals com Urbanisme, Arquitectura i Espai Públic, Patrimoni, Innovació, Tecnologia i Sistemes d'Informació, Medi Ambient, Presidència, Mobilitat, Cultura i Turisme, té com a objectiu l'aprofitament turístic de la transformació d'antics espais industrials protegits en nous usos, promovent la sostenibilitat i la digitalització en l'aprofitament social i econòmic del patrimoni ciutadà, i en la conversió de la ciutat en un referent del turisme cultural.

El projecte "Vapor.0 La Capital del Modernisme Industrial", presenta un seguit d'actuacions que suposarien una inversió de 4.273.597 euros, amb l'objectiu de transformar el model turístic de la ciutat creant una nova proposta turística singular i de qualitat. El regidor de turisme, Pep Forn explica que «Aquest projecte és una clara i ferma aposta per convertir en atractiu turístic el ric patrimoni industrial i modernista de la ciutat, per la transformació dels edificis i espais de la Terrassa tèxtil de principis del segle XX en nous espais d'oferta cultural, comercial, d'oci i en definitiva, d'activitat turística sostenible i de qualitat». Una proposta que, segons apunta el regidor: «Busca, alhora, generar una oferta alternativa de turisme urbà i desestacionalitzada vinculada al modernisme industrial i que contribueixi a descongestionar altres localitzacions turístiques properes i actualment molt saturades».

El projecte "Vapor.0. La Capital del Modernisme Industrial" està dividit en 4 àmbits identificats i especificats a la convocatòria dels Planes de Sostenibilidad Turística, i inclou un conjunt d'actuacions amb el corresponent pressupost on es relacionen les propostes concretes que corresponen a cadascun dels àmbits. Així, l'Eix 1, correspon a Transició verda i sostenible (1.247.738 euros); l'Eix 2 a Millora de l'eficiència energètica (925.179 euros); l'Eix 3, Transició digital (836.680 euros); i l'Eix 4, a Competitivitat (1.264.000 euros). 

Distribuïts en aquests quatre grans eixos, es relacionen un total de 22 actuacions, que comprenen des d'intervencions en equipaments i espais públics fins a la creació de nous serveis i productes, amb l'objectiu d'avançar en la idea de convertir una gran zona del centre de la ciutat en un autèntic espai de visita, recreació i interpretació de la Terrassa industrial i modernista del 1900. Està previst que totes les actuacions es puguin executar en un període màxim de 3 anys, que és el que estableix la convocatòria, a partir de l'atorgament de la subvenció. 

Entre les actuacions previstes hi figuren projectes com dotar la Masia Freixa de nous usos culturals i turístics, destacant la restauració de les fusteries de la façana i interiors de la Masia per millorar l'eficiència energètica; també un projecte de rehabilitació de la Casa Alegre de Sagrera; l'adequació de la coberta del Condicionament Terrassenc; la creació d'una ruta digital de realitat augmentada per la Terrassa industrial i modernista; La instal·lació i museització d'un vagó de ferrocarril a l'espai públic; l'aplicació de senyalètica turística intel·ligent a la ciutat o un programa de millora de la informació i l'atenció turística, entre d'altres actuacions. 

Nova oportunitat 

Les característiques i objectius d'aquest projecte encaixen plenament en els paràmetres de la convocatòria dels «Planes de Sostenibilidad Turística en Destinos» dels fons europeus, concretament dins les categories de Destinació Urbana o Ciutat amb identitat turística. Una nova oportunitat després de la presentada el mes de setembre de l'any 2021, que tot i obtenir una bona valoració, va ser finalment desestimada. Ara, amb la nova convocatòria, s'han reformulat alguns aspectes del projecte, adequant també la seva dimensió econòmica i posant l'accent en la recuperació i transformació del patrimoni per al seu aprofitament turístic.