Terrassa porta la Candidatura de la Seu d'Ègara a Patrimoni de la Unesco a la Cimera Mundial de Cultura de CGLU, a Dublín

La regidora de Promoció Cultural i Audiovisual i Relacions Internacionals, Rosa Boladeras, ha participat en la sessió dedicada al Patrimoni Cultural

L'Ajuntament de Terrassa participa, del 28 de novembre a l'1 de desembre, a la Cimera Mundial de Cultura de la xarxa Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), a Dublín (Irlanda). La regidora de Promoció Cultural i Audiovisual i Relacions Internacionals, Rosa Boladeras, acompanyada del director de la Candidatura de la Seu d'Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco, Carles Sánchez, han intervingut avui en la taula titulada ‘Patrimoni per avui i demà', on han presentat les prioritats estratègiques de la ciutat en patrimoni cultural, entre les quals han destacat la Candidatura de la Seu d'Ègara per formar part del Patrimoni Mundial de la Unesco. També han exposat les línies principals del Pla Estratègic de Patrimoni i el segell GAS (Gèneres, Accessibilitat i Sostenibilitat), com exemples del compromís de la ciutat en el desenvolupament d'unes polítiques culturals en línia amb els ODS i l'Agenda 2030.

Per a la regidora Promoció Cultural i Audiovisual i de Relacions Internacionals, Rosa Boladeras, «participar en aquesta Cimera Mundial de Cultura és una oportunitat per mostrar i donar a conèixer la Seu d'Ègara al món i establir aliances per aconseguir que el Conjunt Monumental esdevingui Patrimoni Mundial de la Unesco. També és una bona ocasió per conèixer altres projectes i aportar el nostre granet de sorra per promoure unes ciutats més sostenibles, accessibles i igualitàries».

Terrassa ha compartit taula amb experts de l'àmbit del patrimoni i les polítiques culturals de les ciutats de Malmö (Suècia), Xi'an (Xina) i de l'ICOMOS (International Council on Monuments and Sites).


Cultura i sostenibilitat

Amb el nom de ‘Cultura. Futur. Objectiu. Nosaltres actuem: portant les visions locals cap a l'esfera global', la cimera pretén ser el punt clau de trobada a nivell mundial per a les ciutats, els governs locals i els actors clau compromesos amb la implementació eficaç de polítiques i programes sobre cultura i sostenibilitat.

La Cimera posa l'accent en la importància de la cultura com a part integral de les ciutats sostenibles i en promoure l'intercanvi d'experiències i projectes entre ciutats d'arreu del món, amb atenció especial al disseny de polítiques culturals per fer front l'emergència climàtica, la connexió entre cultura i igualtat de gènere, així com el paper dels drets culturals per abordar el repte de les creixents desigualtats a la nostra societat. Contempla quatre eixos principals:

    • Promou l'aprenentatge entre iguals sobre el paper de la cultura al desenvolupament sostenible a nivell local amb exemples concrets de polítiques, programes i projectes. Aquests debats volen promocionar aquelles ciutats amb iniciatives extraordinàries en matèria de drets culturals que aconsegueixen ampliar les llibertats i millorar la vida de les persones a través dels processos culturals en l'àmbit del patrimoni, la creativitat o la diversitat.

    • Debatre el contingut d'un Objectiu Cultura específic a l'Agenda post-2030 de l'ONU. Amb el lideratge de la campanya #Culture2030Goal, aquests debats pretenen influir en la Cimera del Futur de la ONU (setembre de 2024).

    • Brindar l'oportunitat de desplegar el Pacte de CGLU per al Futur i examinar el programa ‘Cultura 21 Accions', amb l'objectiu de renovar els programes d'aprenentatge i capacitació que s'ofereixen a ciutats i governs locals o regionals de tot el món. Aquests debats tenen com a objectiu millorar la feina de CGLU i desplegar el Pacte per al Futur mitjançant accions concretes.

    • Inclou una acadèmia de periodisme urbà, amb l'objectiu d'unir esforços per aconseguir més comprensió i informació rigorosa sobre els esforços que es realitzen a nivell local a favor dels drets culturals, així com cap a un Objectiu Cultura a l'Agenda de Desenvolupament de l'ONU.


Membre des de 2004

Terrassa és ciutat membre de CGLU des de la seva fundació l'any 2004, i l'alcalde, Jordi Ballart, és membre directe del Consell Mundial de l'organització pel període 2022 – 2026. CGLU és una organització mundial integrada per 240.000 pobles, ciutats, regions i metròpolis i més de 175 associacions de governs locals i regionals de 140 països, representant un 70% de la població mundial. Dins la CGLU, Terrassa forma part dels grups de treball en àmbits com la Cultura, Inclusió Social, Democràcia Participativa i Drets Humans.

La missió de la Comissió de Cultura de CGLU és fomentar la cultura com a quart pilar del desenvolupament sostenible. La Comissió promou les polítiques culturals locals com a clau en qualsevol estratègia de desenvolupament local i sostenible. 

En l'àmbit de la Cultura, i com a Ciutat Pilot de l'Agenda 21 de la Cultura, Terrassa va desenvolupar un programa de treball que va incloure el patrimoni cultural i l'espai públic com una de les principals prioritats de l'elaboració de polítiques, incloent programes de preservació del patrimoni i iniciatives culturals que han estat reconegudes internacionalment com a bones pràctiques de l'Agenda 21 de la Cultura, com el Llibre Blanc de la Cultura, el programa ‘Terrassa, Ciutat del Cinema', el projecte ‘El conjunt monumental de l'església de Sant Pere', o el programa ‘La cultura al territori'.

En l'àmbit de la Democràcia Participativa i els Drets Humans, Terrassa es va adherir l'any passat a la campanya ‘10, 100, 1000 Ciutats i Territoris de Drets Humans per al 2030', amb l'objectiu de reunir 1000 governs locals i regionals de tot el món a fi d'enfortir el moviment global de Ciutats i Territoris de Drets Humans.