Terrassa recordarà les víctimes de la Riuada del 62 amb el Memorial Marca d'aigua, al Pla de la Corneta

L'escultura de l'espai d'homenatge és obra de l'artista visual terrassenc Gabriel Verderi

Terrassa comptarà a finals d'any amb un espai escultòric d'homenatge a les víctimes de les riuades que van devastar Terrassa la matinada del 25 al 26 de setembre de 1962. Es dirà Marca d'aigua i s'emplaçarà al Pla de la Corneta, entre els barris de les Arenes, Montserrat i Torre-sana, concretament, a la confluència dels dos camins que hi ha a l'interior. El pressupost previst per al projecte és de 84.669,60, i la previsió és iniciar les obres abans que s'acabi l'estiu.

La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, ha presentat avui el projecte d'aquest espai dedicat a la memòria i la reflexió, amb el qual es vol retre homenatge les víctimes del desastre i les seves famílies, i mantenir-les en el record com a part de la història de la ciutat. L'acte ha tingut lloc a la Casa de l'Esport de Terrassa, i també ha comptat amb la presència de l'artista terrassenc responsable del projecte, Gabriel Verderi, i representants de la Comissió de rieres.

És un projecte de l'artista visual terrassenc Gabriel Verderi, concebut com un espai memorial dedicat a totes les persones afectades i per convidar al visitant a ser present en un indret per a la contemplació i la reflexió. L'element escultòric està format per diferents elements simbòlics que interactuen en un mateix espai i fan referència a la ciutat, a les rieres i al temps. Utilitza la forma, la llum i l'ombra per fer present de forma poètica el camí de l'aigua, el territori, la memòria i el cicle.

Tant la proposta de memorial com la seva ubicació es va presentar a la Comissió de rieres, així com al grups municipals, amb una una bona acollida. 


Un espai per a l'evocació i la memòria

Marca d'aigua és una intervenció artística de Gabriel Verderi concebuda com un monument commemoratiu de les riuades a Terrassa del 1962. Està pensat perquè les diferents peces que el configuren generin un espai per a l'evocació i la memòria. Els elements simbòlics que el componen, interactuen en un mateix espai i fan referència a la ciutat, a les rieres i al temps. La forma, la llum i l'ombra seran els atributs que faran present de forma poètica el territori, el camí i el cicle.

L'Espai del Temps és la plaça que acollirà aquest conjunt. Estarà situada en l'encreuament de dos vials del Parc de la Corneta. Dos camins per facilitar l'aproximació i la contemplació del memorial des de diferents punts de vista. El conjunt està format per l'element anomenat Territori. Aquest fa referència a la ciutat, a l'orografia i a la cartografia de la memòria. És una plataforma blanca, fina i irregular de ciment forjat que, com si fos un tros de paper blanc levitarà sobre el terra. El seu gruix i la lleugera inclinació accentuarà la sensació de fragilitat.

Aquesta planxa transitable quedarà travessada pel Camí de l'aigua: és una peça de forma allargada d'acer inoxidable sorrejada, amb secció de triangle equilàter, que dibuixa el recorregut actual de les rieres al seu pas per Terrassa. S'elevarà en un angle de seixanta graus en direcció nord-oest, assenyalant el naixement de la riera de les Arenes. La seva forma triangular i l'orientació està pensada perquè el sol s'hi reflecteixi durant el recorregut diari, creant diferents matisos i intensitats lumíniques sobre la seva forma sinuosa.

Així mateix i, com si fos el gnòmon (l'agulla) d'un rellotge de sol, la seva ombra dibuixarà la forma de la riera sobre la plaça, un dibuix que s'anirà desplaçant i canviant de forma i llargada a mida que transcorri el dia. Aquests canvis i variacions gràfiques al terra evocaran l'efímer i faran present el pas del temps i el cicle diari. Aquesta mateixa línia-ombra es transformarà en un Camí de llum en el terra de la plaça durant la nit, un recordatori íntim i poètic per recordar el moment més intens de quan va succeir la tragèdia.


Un artista visual

Gabriel Verderi és un artista visual Terrassenc que utilitza els diversos mitjans per plantejar reflexions sobre la pròpia experiència vital i també sobre els elements que li permeten articular el llenguatge. La seva obra s'ha caracteritzat per una evolució constant cap a aspectes cada cop més essencials, donant molta importància a trobar l'equilibri entre la idea i la formalització. Sovint integra diferents disciplines en els seus projectes. L'objecte, la instal·lació i els mitjans audiovisuals li serveixen per formular aproximacions poètiques al voltant de temes relacionats amb la percepció, l'aparença, la realitat i la memòria. El seu objectiu és que l'obra generi ressonàncies en la persona espectadora per tal què obtingui una experiència tant reflexiva com emocional.

Entre els anys noranta i els dos mil va rebre beques de la Generalitat de Catalunya per dur a terme projectes als Estats Units, on va fer estades durant quatre anys. I amb la beca internacional IASPIS atorgada pel govern suec va desenvolupar un projecte a Göteborg. El seu treball ha estat presentat a diferents espais, galeries i museus de Catalunya, Espanya, França, Alemanya, Suècia i els Estats Units i forma part de diverses col·leccions privades.

La seva relació amb l'expressió artística no ha quedat solament circumscrita a la seva obra. És professor de l'Escola Municipal Art i Disseny del que va ser-ne director durant 12 anys. Ha creat i dirigit diferents tallers de creació artística interdisciplinària i actualment coordina Projectes d'art contemporani i educació

La vessant com activista cultural s'inicia als anys vuitanta cofundant els col·lectius terrassencs promotors de l'art contemporani «Tal Taca», «Tàndem» i «Trajecte». Així
mateix, s'ha involucrat en la vida cultural i artística de la ciutat participant en l'elaboració del Llibre Blanc de la Cultura, de l'Agenda 21 per a la Cultura, ha estat representant de la taula d'Arts Visuals del Consell de Cultura i actualment és membre del Plenari del Consell de les Arts i la Cultura de Terrassa.