Terrassa recupera la normalitat de la Diada de Sant Jordi, amb 260 parades de llibres i roses i amb activitats al carrer

L'Ajuntament aplica enguany extraordinàriament l'exempció de la taxa d'ocupació de la via pública als i les llibreteres, floristes, entitats i associacions

La ciutat recupera enguany la normalitat en la celebració de la Diada de Sant Jordi als carrers, després de dos anys de restriccions i mesures de prevenció a causa de la pandèmia de la Covid-19. L'Ajuntament, a través de diferents àrees i serveis municipals, ha organitzat un ampli programa d'activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi el proper dissabte, 23 d'abril, però que ja es començarà a viure a partir de  demà dimecres, dia 20. La Diada, que s'espera que torni a ser multitudinària i amb gran afluència de persones pels carrers de tota la ciutat, comptarà amb 260 parades de venda de llibres i de roses instal·lades arreu de la ciutat i un seguit d'activitats organitzades pel consistori i per diferents entitats ciutadanes i llibreries. El programa complert i els horaris d'aquestes activitats, i d'altres que organitzen directament entitats i professionals, es poden consultar a:  http://www.terrassa.cat/sant-jordi.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, «És molt important que aquest any la ciutat torni a viure un Sant Jordi com els que recordem d'abans de la pandèmia, amb parades de llibres i roses als carrers i activitats que ens acosten a la tant esperada normalitat». L'alcalde, a més, afegeix que «Els i les professionals dels sectors llibreter i florista han acusat els efectes de la Covid-19 en les darreres diades i, enguany, és una bona oportunitat per a la seva recuperació, per la qual cosa calien mesures de suport a aquests sectors»

En aquest sentit, des de l'Ajuntament per a la Diada d'aquest any 2022 s'ha ofert la possibilitat als i les professionals de disposar de parada al carrer, davant del seu establiment, des del dia 20. A més, la plaça Vella, un dels centres neuràlgics de la ciutat, on tradicionalment s'hi concentra el major nombre de persones, s'ha reservat per a què els professionals llibreters i llibreteres i floristes puguin instal·lar parades els dies 22 i 23. La resta d'espais, tant del centre històric com de tots els carrers de la ciutat, s'han obert a entitats, associacions, centres educatius, partits polítics, etc. Excepcionalment, amb l'objectiu de promoure la reactivació econòmica tant dels sectors professionals, com del teixit associatiu, enguany s'ha previst una exempció de la taxa d'ocupació de la via pública en tots els casos. 


Parades de llibres i roses a tota la ciutat

Des de l'Ajuntament, a dia d'avui, s'han autoritzat aquest any un total de 260 punts de venda en tot el conjunt de la ciutat, entre parades al carrer i davant dels establiments. D'aquestes, 63 corresponen a professionals de llibres i roses (amb 22 parades de llibres, 29 de roses i 12 mixtes, de llibres i roses), i la resta a entitats i associacions. La plaça Vella comptarà amb 12 parades d'establiments professionals, 6 de només llibres, 3 de només roses i 3 mixtes. Per ubicació, la resta de parades es concentraran al Raval de Montserrat, amb 27 parades, al carrer Major (21) i la Rambla d'Ègara (29). També hi haurà parades a la plaça del Progrés (10), al carrer de la Font Vella (8), al passeig del Comte d'Ègara (7) i 28 parades més en diferents ubicacions properes. Fora d'aquesta zona, els llocs amb una major concentració de parades seran les vies principals de la ciutat, com la rambla de Francesc Macià (16), el passeig del Vint-i-dos de Juliol (4) o la carretera de Castellar (5). 


Cultura popular per la Diada

Enguany la ciutat també comptarà amb l'actuació de grups de cultura popular i tradicional la tarda del mateix dia 23, Diada de Sant Jordi. Així, El Drac de Terrassa farà una cercavila sense foc a partir de les 17.45 h pel Raval de Montserrat, el carrer de Gavatxons, plaça Vella, carrers Major, Unió, Iscle Soler, per la Rambla d'Ègara, i tornada al Raval pel carrer del Peix. Els Bastoners de Terrassa, també actuaran a les 17.15 i les 19.15 h a la Torre del Palau i a les 18 h a la plaça Vella. Finalment,  a les 19.30 h està previst que se celebri la tradicional diada castellera de Sant Jordi amb les dues colles locals, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa, a la plaça Vella. A més, els Bastoners de Terrassa celebraran la seva diada al llarg del diumenge 24 d'abril.

 

Activitats a les biblioteques

Com cada any, les biblioteques municipals han organitzat un ampli programa d'activitats al voltant de la festivitat de Sant Jordi, que es poden consultar a http://www.terrassa.cat/sant-jordi-biblioteques.

Les activitats més destacades a la BCT Xarxa per a aquest Sant Jordi són :

    • BCT: dissabte, 23 d'abril a les 17.30 h, presentació del llibre «Aprendiendo conectados. Consejos y herramientas para la educación digital», a càrrec de la seva autora Marta Ferrer López. Cal inscripció prèvia a la biblioteca.
      
    • BD4: divendres, 22 d'abril a les 17.30 h, «Viu el Sant Jordi a la biblioteca»: tallers de manualitats adreçats a infants de 3 a 12 anys. Cal inscripció prèvia a la biblioteca.
      
    • BD5: divendres, 22 d'abril a les 19 h, revetlla de Sant Jordi. Actuació musical a càrrec del grup de guitarres de l'Escola Musical de Terrassa (ESMUT). Cal inscripció prèvia a la biblioteca.
      
    • BD6: divendres 22 d'abril a les 18 h, espectacle familiar de Sant Jordi «El drac sorollós», a càrrec d'Aïda Puig. Adreçat a infants a partir de 4 anys i les seves famílies.


Programació especial a la ràdio i la televisió municipals

La Ràdio Municipal de Terrassa i Canal Terrassa han preparat programació especial per compartir la Diada de Sant Jordi amb la ciutadania el mateix dia 23. Pel que fa a la Ràdio Municipal de Terrassa, dissabte s'emetrà un programa especial d'«El Submarí» d'11.30 a 13.30 h, conduït per Mariona Tomàs i Enric Ventura, on entrevistaran a autors i autores que estaran signant llibres. El programa també es podrà seguir a través de les xarxes socials de l'emissora. 

Pel que fa a Canal Terrassa, el mateix dissabte a les 22.30 h s'emetrà un resum de la jornada a càrrec del periodista Oriol Carreras, que recollirà l'ambient i el més destacat de la Diada pels carrers de Terrassa, a més d'entrevistar als seus protagonistes.

 

Música per Sant Jordi

Dins el marc de Terrassa Música Moderna, l'artista Mayte Martin oferirà l'espectacle «Regálame esta noche», que es podrà veure a l'Auditori Municipal de Terrassa el dissabte 23 d'abril a les 21 h, en què l'artista reinventa grans i emblemàtiques peces del repertori llatí amb un tractament estètic i musical modern.