Terrassa reivindica en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el dret de tothom a participar en la cultura

La Taula de Capacitat Diverses i Accessibilitat i l'Ajuntament fan un decàleg sobre entorns inclusius i consum cultural en espais i propostes accessibles

L'Ajuntament de Terrassa se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el diumenge 3 de desembre, sota el lema "La Cultura Trenca Barreres". L'objectiu d'enguany és reivindicar el dret a participar en la cultura de les persones amb capacitats diverses, apostant per la cultura en entorns inclusius, així com pel consum en espais i amb propostes accessibles.

Com a gest simbòlic, demà dissabte, 2 de desembre a les 19 h s'il·luminarà la façana de l'Ajuntament de color taronja. A més, durant tot el cap de setmana el Consistori i les entitats que formen part de la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat organitzen un seguit d'activitats gratuïtes i obertes a tota la ciutadania per tal de potenciar una cultura més inclusiva i accessible a la ciutat.

L'acte central tindrà lloc el diumenge 3 de desembre a les 12 h a l'espai La Cúpula d'Amics de les Arts i les Joventuts Musicals (c/ Sant Pere, 46), on s'inaugurarà l'exposició fotogràfica "La cultura trenca barreres" i es llegirà  el manifest del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2017, a càrrec d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals. L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, presidirà l'acte, que comptarà també amb la presència del tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, el regidor de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Adrián Sánchez, i representants dels grups municipals.

L'exposició "La cultura trenca barreres", promoguda per la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat, mostra a través d'un seguit de fotografies de Xavi Almirall, diferents processos creatius d'entitats de persones amb discapacitat i agents culturals de la ciutat. Tots els projectes fotografiats han incorporat elements inclusius, com ara la col·laboració amb agents culturals del territori, la creació en equipaments ciutadans accessibles, la participació en actes públics o la col·laboració de professionals de l'art. L'exposició recull, per exemple, el procés de creació de l'espectacle Dreams  de Prodis i la Fura dels Baus; la cercavila de la Papallona de Sant Pere amb la col·laboració de Fupar; o un taller de fotografia artística d'AVAN, entre d'altres. La mostra, que es podrà visitar fins el 22 de desembre, ha estat adaptada cognitivament amb pictogrames i escriptura en braille per als textos descriptius de les fotografies.

D'altra banda, demà dissabte a les 17:30 h, el Teatre Alegria acollirà la representació de l'obra El mirador de les paraules que no puc dir. La creació, produïda per la companyia teatral Bambú cia, reflexiona sobre les pors, la soledat i el desig de comunicar-se de debò en un món envaït per les noves tecnologies. La producció és accessible per a persones amb mobilitat reduïda i per a persones amb discapacitat visual o auditiva, perquè integra dins la dramatúrgia teatral llengua de signes i audiodescripció en directe i en obert.

 

Un decàleg que fomenta la cultura per a tothom

A més dels actes programats, la Taula local de Capacitats Diverses i Accessibilitat i l'Ajuntament de Terrassa han elaborat el decàleg "#LaCulturaTrencaBarreres, en 10 passos" amb propostes per impulsar una cultura plenament accessible i inclusiva, adreçada a equipaments i agrupacions culturals, administracions públiques, persones amb capacitats diverses i les entitats que les representen, i la ciutadania en general. Aquesta iniciativa és una declaració d'intencions per tal que tots els agents culturals tinguin a l'abast pautes de referència per fomentar una cultura més inclusiva i accessible a tothom. Adjuntem el decàleg en document a part.

 

Maqueta tàctil per a persones invidents a la Seu d'Ègara

També amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Museu de Terrassa estrena una maqueta tàctil de la Seu d'Ègara per a persones invidents. L'acció s'emmarca en la campanya "La Mirada Tàctil" de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Aquest nou element museogràfic d'inclusió vol assegurar l'accessibilitat cultural a totes les persones que visitin el conjunt monumental. El model reprodueix a escala com són les Esglésies de Sant Pere en l'actualitat. L'execució de la maqueta, realitzada en ferro tipus corten, per evitar la seva degradació per oxidació, és obra dels ferrers Rafael Martínez i Gemma Casas. La maqueta s'ha instal·lat avui al primer pis del centre de visitants de la Seu d'Ègara, acompanyat d'un plafó explicatiu del conjunt.

En un futur proper està previst incorporar un codi QR per descarregar uns vídeos explicatius amb interpretació de llengües de signes catalana i subtítols amb explicacions del conjunt i descripcions de la maqueta del conjunt.

Aquesta és la segona maqueta tàctil que incorpora el Museu de Terrassa. La Casa Alegre de Sagrera disposa des de 2009 d'una altra maqueta per a persones amb discapacitat visual, que conté informacions en lletra gran i braille i es completa amb vídeos explicatius.

Més informació sobre l'accessibilitat al Museu de Terrassa a: www.terrassa.cat/accessibilitat-museu