Terrassa s'adhereix a la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'ambició climàtica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

La voluntat és abordar el paper del món local davant l'emergència climàtica i la urgència d'actuar

Terrassa és un dels 320 municipis que formen part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat que s'han adherit a la segona Declaració de Vilanova i la Geltrú, que vol abordar el paper que té el món local en el context d'emergència climàtica i liderar, així, una acceleració de l'acció climàtica amb la cooperació i l'intercanvi d'experiències entre els ens locals. Aquesta declaració va ser aprovada en el marc de la 24 assemblea anual d'aquest organisme, celebrada el 7 de març, en la que va assistir la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Patrícia Reche. La primera Declaració de Vilanova i la Geltrú es va signar ara fa deu anys i se centrava en l'adaptació als efectes del canvi climàtic en el territori i el litoral.

Segons ha explicat Reche: «amb aquesta adhesió la ciutat mostra el seu compromís per actuar en els efectes derivats d'aquesta situació com és, per exemple, avançar en la transició energètica, ja sigui a través d'iniciatives com el Pacte d'Alcaldes o de fórmules innovadores com les comunitats energètiques; progressar en àmbits de l'adaptació al canvi climàtic, com la renaturalització de les ciutats o la gestió de la sequera, entre d'altres».

Els principals compromisos d'aquesta segona declaració són:

  • Mostrar una major ambició climàtica i incrementar el ritme en la implantació de les polítiques ambientals.
  • Accelerar la transició energètica equitativa i justa, basada en les energies renovables, en la reducció dels consums i en fórmules innovadores com les comunitats energètiques.
  • Orientar les polítiques locals a la naturalització, element clau d'adaptació que millora la salut i la qualitat de vida de les persones i redueix les desigualtats.
  • Garantir la gestió de l'aigua en un context de sequera i d'obligada adaptació al canvi climàtic.
  • Millorar la qualitat de l'aire com a factor bàsic de salut física, psicològica i d'equitat social.
  • Avançar en els objectius d'economia circular i de prevenció de residus i promoure la tendència cap al residu zero.
  • Impulsar l'educació ambiental com a eina de gestió de les polítiques de sostenibilitat amb les persones i per a les persones.
  • Fomentar la participació dels ens locals a la Xarxa i comunicar les experiències pròpies per mostrar el potencial transformador de les polítiques locals.

 

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es va crear l'any 1997 amb la voluntat de ser una plataforma d'intercanvi i cooperació del món local en l'àmbit del medi ambient i per avançar cap a un desenvolupament sostenible.