Terrassa s'adhereix a la Declaració per un acord per la Millora de la Qualitat de l'Aire, en el marc de la Cimera d'Alcaldies per un Aire Net de Catalunya
El document proposa un acord polític i social per lluitar contra la contaminació atmosfèrica
Terrassa s'adhereix a la Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l'Aire, impulsat en la primera Cimera d'Alcaldies per un Aire Net de Catalunya celebrada aquest migdia, en el marc del 2n Congrés Qualitat de l'Aire de Sabadell. El document proposa un acord polític i social del món local per avançar en les accions i les estratègies de resposta com agents claus en la millora de la qualitat de l'aire. En la segona edició del Congrés, que ha tingut lloc els dies 13 i 14 d'octubre, de forma telemàtica i presencial, s'han debatut les mesures urgents de gestió de les emissions urbanes i rurals i els plans de mobilitat que contribueixin a mitigar els efectes de la contaminació atmosfèrica en plena emergència climàtica.
La tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha assistit avui a la Cimera i ha destacat que "a Terrassa treballem en el marc d'una Revolució Verda que ens porti a tenir una ciutat sostenible saludable, amb menys fums i sorolls. La contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i està comprovat que incrementa la probabilitat de patir malalties respiratòries i cardiovasculars. Després de la nova Ordenança de Mobilitat, que aposta per la sostenibilitat i la preservació del medi ambient, estem impulsant altres plans, com el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire o el de Reducció del Soroll, tots ells encaminats a fer de Terrassa una ciutat més agradable, eficient i sostenible. El camí per reduir els actuals nivells de contaminació passa necessàriament per adoptar mesures amb determinació, tant des del compromís a nivell municipal com amb la definició d'estratègies compartides amb altres municipis i administracions".
El 2n Congrés Qualitat de l'Aire ha comptat amb set ponències i 11 taules rodones basades en la salut, les emissions, l'avaluació, la mobilitat, l'urbanisme i la governança. També hi haurà un espai reservat per tractar sobre el model de les superilles i de les zones de baixes emissions. El certamen està impulsat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Sabadell, i vol consolidar-se com un espai de referència per donar resposta a les necessitats que es plantegen a nivell mediambiental, social i de salut.
Fer front a l'emergència climàtica
Una de les prioritats de l'Ajuntament de Terrassa és afrontar l'emergència climàtica, reduir els nivells de contaminants atmosfèrics i les emissions de CO₂, en el marc de la Revolució Verda, i acompanyar qualsevol iniciativa que vagi encaminada a assolir els objectius que marca la UE per al 2030: aconseguir una reducció del 40% de gasos efecte hivernacle i disposar d'una millor eficiència energètica.
Recentment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebaixat els nivells dels contaminants de l'aire més nocius, com són partícules (PM), ozó (O₃), diòxid de nitrogen (NO₂) diòxid de sofre (SO₂) i monòxid de carboni (CO) i ha establert límits més estrictes que, tot i no estar fixats encara a la normativa, sí posen de manifest la necessitat de prendre mesures contundents per reduir els nivells de contaminació actuals.
Terrassa forma part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric, per al contaminant de diòxid de nitrogen (NO2) i també pel de partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10), i, des del mes de març, està adherida al Pla d'acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l'aire del Vallès Occidental, que estableix les bases i les actuacions necessàries per reduir la contaminació atmosfèrica a la comarca. El nou Pla de Millora de Qualitat de l'Aire de Terrassa està en procés d'actualització, amb la revisió també del Protocol d'actuació en cas d'episodis ambientals de contaminació.