Terrassa se suma a la commemoració de la Setmana de l'Audició per visibilitzar la discapacitat auditiva

L'Ajuntament farà difusió de la vintena d'espais municipals equipats amb bucle magnètic, a més del servei de préstec d'aparells gratuït

Símbol de bucle magnèticL'Ajuntament de Terrassa commemora enguany, per primer cop, la Setmana de l'Audició, que té lloc entre avui 25 de febrer, Dia Mundial de l'Implant Coclear, i el 3 de març, Dia Mundial de l'Audició. Al llarg d'aquests dies tindran lloc diferents accions per fer visibles les persones amb discapacitat auditiva i els recursos existents per facilitar una comunicació més accessible.

L'objectiu de l'Ajuntament és dur a terme una campanya informativa per donar a conèixer els diferents equipaments municipals equipats amb bucle magnètic, uns aparells que redueixen el soroll de fons i milloren l'audició de les persones usuàries d'audiòfons o implant coclear.

La regidora de Salut i de Capacitats Diverses, Mónica Polo, considera que «la implicació institucional en la completa integració social de les persones amb qualsevol tipus de capacitat diversa és primordial per a garantir una societat justa i equitativa. És un dels nostres compromisos ferms com a Govern i anem avançant en la millora de la qualitat de vida de tota la ciutadania, sense distinció». La regidora afegeix que «és per això que ens sumem a la commemoració de la Setmana de l'Audició i més, davant les xifres preocupants que l'OMS apunta: la previsió per a l'any 2050 és que existeixin a tot el món 700 milions de persones amb greus problemes de pèrdua d'audició. Crec que és important prevenir i oferir els recursos necessaris per a les persones que ho pateixen».

Terrassa compta amb una vintena d'espais municipals equipats amb bucle magnètic, els quals permeten a la ciutadania amb discapacitat auditiva fer gestions a oficines d'atenció ciutadania, gaudir de la cultura a teatres i museus municipals o informar-se i fer tràmits a diferents oficines i serveis. A més, l'Ajuntament disposa d'un servei de préstec gratuït de bucles magnètics i amplificadors de so per cobrir necessitats de suport temporals a qualsevol espai i situació, com ara una reunió, una entrevista, una xerrada o una visita guiada. Per tal d'apropar aquests recursos a la ciutadania, l'Ajuntament ha elaborat un mapa amb pictogrames que difondrà, d'una banda, a través d'una campanya a les xarxes socials, i d'altra banda, a través de cartells a equipaments municipals i entitats de persones grans.

Les persones grans amb audiòfons són un dels col·lectius potencialment beneficiaris dels bucles magnètics, però moltes d'elles no hi estan familiaritzades i no fan ús de les seves possibilitats.

A més de la campanya informativa, s'il·luminarà la façana de l'Ajuntament i el monument de la Dona de color lila, el dia 25 de febrer (Dia Mundial de l'Implant Coclear), i de color vermell granat el dia 3 de març (Dia Mundial de l'Audició).

1 de cada 4 persones perden audició amb l'edat

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, més d'1 milió de persones a Espanya tenen una discapacitat auditiva, de les quals el 97% es comunica de manera oral. A més, es calcula que 1 de cada 4 persones perden audició amb l'edat, tot i que moltes persones grans mai es diagnostiquen ni utilitzen cap solució d'accessibilitat per recuperar la qualitat de vida i la capacitat de comunicació.