Terrassa serà una de les ciutats fundadores de l'associació Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària

L'acte tindrà lloc el proper mes de maig

Terrassa serà un dels municipis que el proper 17 de maig constituiran l'associació Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària. La nova entitat suposarà la formalització d'una xarxa de municipis que des del 2015 treballa per promoure, reforçar i consolidar l'economia social i solidària a Catalunya. La nova associació serà la primera entitat impulsada per municipis dedicada a la promoció de l'economia social de l'Estat Espanyol.

L'Ajuntament de Terrassa va aprovar al darrer Ple ordinari els estatus de la nova entitat i serà una de les ciutats fundadores de l'associació. El tinent d'alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper, serà el representant de l'Ajuntament de Terrassa a l'entitat. Terrassa ha estat membre de la xarxa des dels seus inicis, l'any 2015, i ha participat activament en l'organització de diverses jornades, trobades i altres activitats. La xarxa està integrada per una quarantena de municipis catalans.

L'Ajuntament de Terrassa s'ha marcat com a prioritat en aquest mandat posar l'accent en l'economia social i reforçar la cultura empresarial cooperativa, perquè aquestes generen una ocupació més estable i de major qualitat. Per aquest motiu, en col·laboració amb tots els actors de la ciutat, està treballant en l'elaboració el Pla Estratègic de l'Economia Social i Solidària. El nou Consell Municipal de l'Economia Social i Solidària, que es constituirà properament, serà l'encarregat de validar el document.

En aquest sentit, l'Ajuntament impulsa actuacions pel desenvolupament i la consolidació d'iniciatives d'economia social, i participa en diferents programes i xarxes d'aquest àmbit  com ara la Xarxa d'Innovació Social del Vallès, el Programa Aracoop, promogut per la Generalitat de Catalunya, i el Programa Municipi cooperatiu, promogut per la Federació de cooperatives de Treball de Catalunya.

S'entén per economia social solidària totes aquelles maneres de desenvolupar activitat econòmica que tingui també un valor social afegit. El concepte engloba les cooperatives, però també qualsevol forma de negoci que tingui un impacte social o ambiental positiu per la comunitat. A Catalunya, el 5,6% del PIB correspon a l'activitat d'empreses, associacions, fundacions, cooperatives, centres especials de treball, entitats d'inserció i demés fórmules d'economia social i solidària.