Terrassa treballa per una Festa Major sense agressions sexuals ni comportaments sexistes ni LGTBI-fòbics

Enguany, a més de dos punts d'informació i atenció, s'estableix un itinerari segur entre Vallparadís i el Centre

Festa Major FeministaL'Ajuntament de Terrassa, a través de diferents serveis municipals, està treballant perquè la ciutat visqui una Festa Major lliure d'agressions i comportaments sexistes. Tal com ja es va fer l'any passat per primera vegada, hi haurà dos punts d'informació i atenció davant d'agressions sexuals i comportaments sexistes i LGTBI-fòbics, que rebran la denominació de "Punt lila i+". En aquests punts hi haurà personal d'entitats especialitzades que col·laboren amb l'Ajuntament de Terrassa per aquesta tasca i que estaran en comunicació permanent amb diversos serveis municipals i amb els serveis d'emergència. En tots els casos hi haurà dues persones al punt i dues més que aniran recorrent la zona de manera itinerant.

Un d'aquests punts estarà ubicat a la Carpa de Vallparadís, al torrent de la Font d'en Sagrera, on s'han programat la majoria de concerts orientats principalment a públic jove. Aquest punt funcionarà divendres i dissabte, de 23 a 3.30 h, amb professionals de l'entitat Creación Positiva. En el mateix emplaçament dissabte hi haurà també personal de l'entitat Energy Control, dedicada a la prevenció del consum de drogues, que allargarà la seva presència al lloc fins les 4 h. L'altre punt s'instal·larà a la plaça del Vapor Ventalló, on també s'han programat concerts. Aquest segon punt funcionarà dissabte i diumenge de 23 a 5 h, dissabte amb professionals de l'entitat Cúrcuma i diumenge de Creación Positiva. Energy Control tindrà també presència a La Rasa, diumenge fins les 4 h. Creu Roja tindrà també un operatiu a tots dos punts tots tres dies. A més, davant qualsevol incidència, el punt de la Policia Municipal al Raval de Montserrat està també a disposició de la ciutadania.

Com a novetat, enguany s'ha previst un itinerari segur entre el parc de Vallparadís i el Centre, és a dir, les dues zones de concerts i activitats nocturnes durant la Festa Major. Es preveu sobretot un fluxe de persones del parc cap al Centre a partir de les 3 h, quan finalitzin els concerts a la carpa. L'itinerari recomanat, seguint la premissa d'anar per vies amples i il·luminades, és sortir del parc pel camí més curt que porta a la carretera de Montcada, seguir pel carrer Topete fins la plaça del Doctor Robert i trencar a l'esquerra per accedir a l'illa de vianants. Tot el camí estarà senyalitzat amb cartells com a itinerari segur fins el carrer de la Rasa. A més, les patrulles nocturnes de Policia Municipal intensificaran la vigilància en tot el recorregut.

Aquestes accions s'emmarquen en la campanya "Només un sí és un sí" que els serveis de Polítiques de Gènere i LGTBI+ impulsen per prevenir les agressions sexuals, la LGTBI-fòbia i els comportaments sexistes. Aquesta campanya es complementa amb la difusió de diferents materials de conscienciació (postals, díptics i adhesius) i de diferents hashtags (#nomésunsíésunsí #stopsexisme #stoplgtbifòbia) a les xarxes socials. A més a més, de la mateixa manera que l'any passat, a Vallparadís divendres, dissabte i diumenge s'habilitarà també un photocall, activitat que es proposa fer servir per mostrar el rebuig a tot tipus d'agressions sexistes i LGTBI-fòbiques per part de les persones que hi participin.

Com ja es va fer en l'anterior edició, enguany s'ha fet una formació específica a diferents serveis municipals, Creu Roja i personal sanitari per reconèixer quan es produeix una agressió sexual, un comportament sexista o LGTBI-fòbic i el circuit que cal seguir en cada cas.

Per últim, l'Ajuntament, en col·laboració amb l'empresa que gestiona els autobusos urbans (TMESA), amplia l'horari dels autobusos de les línies 2, 3, 4, 5, 8 i 9 durant els dies de Festa Major fins a les tres de la matinada. També s'allargarà el Bus de Nit de divendres i dissabte fins a les cinc de la matinada i la línia 9 allargarà el servei el diumenge fins a les cinc de la matinada, per tal d'oferir servei a la parada més propera de la Carpa de Vallparadís (parada Arxiu Comarcal). Tots aquests serveis de transport nocturn, comptaran amb el servei de "parada intermèdia". Aquest servei, restringit a dones, menors de 16 anys, gent gran i persones en situació de discapacitat; ofereix la possibilitat de sol·licitar parades intermèdies, només de baixada i no de pujada, entre dues parades fixes de la ruta. La baixada s'efectuarà per la porta davantera de l'autobús i la parada es farà on, a criteri del conductor, es compleixin les condicions de seguretat més adients.