Un estudi encarregat per l'Ajuntament planteja les accions necessàries per definir el Mercat de la Independència del segle XXI

Recull bona part de les aportacions fetes en la Comissió de Seguiment del Mercat, i ara l'Ajuntament engegarà un concurs per redactar el projecte

Mercat de la IndependènciaL'Equip de Govern municipal ha donat a conèixer avui els resultats d'un estudi extern redactat per un despatx d'arquitectes per valorar i proposar les accions a emprendre per tal de definir quines serien les reformes necessàries per adequar el Mercat de la Independència a les necessitats actuals i de futur, tant en l'àmbit patrimonial, com urbanístic i comercial de l'edifici. Els resultats d'aquest treball s'han donat a conèixer aquesta tarda a l'Assemblea de Paradistes i als Grups Municipals amb representació al consistori. S'emmarquen en el Pla Director del Mercat, i recullen bona part de les idees i aportacions fetes a través de la Comissió de seguiment del Mercat de la Independència.

Aquesta Comissió, formada per l'Associació de Paradistes del Mercat, ESCODI, Diputació de Barcelona, Terrassa Centre, l'Associació de Comerciants de Ca n'Aurell i l'Ajuntament de Terrassa, treballa per convertir el Mercat en un equipament més ampli i còmode per assentadors i clients, amb unes dimensions adequades i capaç de donar resposta a les necessitats actuals i futures de la ciutat.

El tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, explica que "tot i que els mercats han deixat de ser una competència obligatòria per als ajuntaments, la voluntat del Govern Municipal és la de mantenir la nostra ferma aposta per aquests equipaments i convertir-los en uns elements estratègics per a la ciutat i el territori, tant des del punt de vista econòmic com social. En aquesta línia, fa uns mesos es va compartir amb la Comissió de Seguiment del Mercat i tots els Grups Municipals la primera fase d'aquest estudi, que ara s'ha completat incorporant les aportacions que van sorgir d'aquestes reunions".

L'estudi preveu accions que contribueixin a la millora del Mercat de la Independència, tant pel que fa a la seva activitat patrimonial i comercial com als elements funcionals del propi edifici, incidint especialment en l'actual distribució dels espais. En aquest sentit, s'ha estudiat com millorar l'àmbit logístic de l'edifici amb la possible reubicació dels serveis auxiliars del Mercat (obradors, càmeres, magatzems...) amb diferents opcions que permetrien alliberar la zona del soterrani d'aproximadament 900 m2, facilitant així la instal·lació d'un operador que obrís el mercat a la Rambla d'Ègara completant la oferta existent i ajudant també a incrementar el seu atractiu comercial.

El treball també ha estudiat diferents possibilitats per a l'ampliació i adequació dels espais, els passadissos i les parades que contribueixin a una millora de l'activitat comercial del Mercat. D'altra banda, també contempla la possibilitat de destinar l'actual nau del peix a l'oferta de restauració i el trasllat de les parades ubicades en aquest espai a la nau que delimita amb el carrer de la Rasa.

D'aquesta forma, l'activitat comercial del mercat, destinada principalment a l'alimentació fresca i de qualitat, es complementaria amb la d'altres operadors comercials i de restauració, amb tots els seus espais interconnectats visual i funcionalment, destacant-ne la connexió directa amb l'aparcament soterrani del Raval de Montserrat. Un seguit d'actuacions encaminades a transformar el Mercat de la Independència en un espai multifuncional amb una base comercial alimentària que comptaria també amb activitats complementàries i amb serveis destinats a la direcció i gestió del propi mercat, així com sales polivalents que permetin desenvolupar activitats cíviques i de promoció i difusió de l'equipament.

A més, també es preveu la possibilitat de dotar l'edifici de noves instal·lacions elèctriques, tancaments, serveis o climatització, implementats amb criteris sostenibles i amb noves tecnologies. Un seguit de propostes que l'Ajuntament continuarà treballant conjuntament amb la Comissió de seguiment del Mercat amb l'objectiu d'aconseguir millores per als professionals que hi desenvolupen la seva activitat a través de la creació d'espais més amplis i còmodes. Unes actuacions que beneficiïn també els clients que disposarien d'una millor connexió amb el pàrquing, de passadissos més amples o d'una oferta comercial més completa. Segons ha explicat Amadeu Aguado, "la intenció de l'equip de Govern es continuar treballant conjuntament amb la Comissió de seguiment del Mercat de la Independència i aconseguir el consens més ampli possible, sumant les opinions i aportacions de totes les parts implicades, per tirar endavant un projecte de ciutat que va molt més enllà del propi Mercat, i per avançar cap a un equipament del segle XXI".

Després de l'elaboració d'aquest estudi, i a través d'una subvenció de la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Terrassa posarà en marxa un concurs per a la licitació de la redacció del projecte executiu, un procés que es preveu que pugui estar enllestit a finals del mes d'octubre de 2019.

Amb l'objectiu de potenciar i enfortir el comerç local i donar compliment a un dels compromisos del Pla de Mandat, l'Ajuntament ha desenvolupat diferents accions destinades a actualitzar i dinamitzar els mercats municipals, constituint dues comissions de treball als mercats de la Independència i del Triomf, amb la voluntat de redefinir el seu paper com a elements amb capacitat d'atracció i de promoció de nous usos i serveis.  En aquesta línia, aquesta setmana està prevista una reunió de la Comissió de Seguiment del Mercat del Triomf, en què hi serà present l'Associació  de Veïns, comerciants i entitats del barri de Sant Pere, per tal de donar al tret de sortida a l'elaboració d‘un estudi similar al del Mercat de la Independència, en el qual s'abordaran també les propostes per aplicar a nivell urbanístic a l'entorn del Mercat del Triomf.