Un total de 78 persones treballen en el dispositiu per a la retirada de fulles des de novembre a gener

La campanya implica un reforç de personal de 52 persones 

L'empresa municipal de neteja i recollida de residus, Eco-Equip, desplega, com cada any, un dispositiu especial per fer front a la campanya de retirada de fulles. En total, 78 operaris s'ocupen d'aquestes funcions, agrupats en diferents modalitats d'equips per tal de donar resposta a les diverses necessitats dels diferents espais de la ciutat. Des del novembre i fins al gener, aquest dispositiu està disponible per a la recollida de les fulles, tot i que la seva dedicació depèn d'un fenomen tan poc controlable com és la caiguda d'aquestes fulles.

Aquesta planificació de recursos s'organitza segons quatre modalitats d'equips. Contretament, treballen en aquestes tasques nou equips d'escombrada manual; dos equips d'escombrada mecànica, amb una escombradora; i dos equips d'escombrada mixta que combinen el treball d'una màquina amb l'escombrada manual dels operaris; a més, de dos equips de recollida de bosses de fulles que donen suport als d'escombrada manual, recollint les restes de la seva tasca. La destinació d'uns equips o uns altres depèn de les condicions dels carrers, l'amplada, l'existència de places d'aparcament o l'especial densitat dels arbres que produeixen les fulles, per exemple.

Aquest dispositiu no és només una redistribució dels recursos, sinó que implica un reforç del personal. Concretament, Eco-equip compta amb 42 persones treballadores de plans d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per desenvolupar aquestes tasques; i, d'altra banda, 10 operaris han estat contractats temporalment per l'empresa municipal per aquesta campanya.

Més enllà del reforç, en aquesta ocasió, Eco-equip compta amb una màquina autocompatadora, que també fa més eficient el desplegament del dispositiu. Concretament, les escombradores poden anar a descarregar el seu contingut a les instal·lacions d'Eco-equip, sense necessitat de traslladar-se fins a la planta de Can Barba. L'optimització dels recursos s'entén tenint en compte que cada escombradora ha de fer entre quatre i set descàrregues cada jornada. La utilització d'aquesta nova màquina suposa deixar de fer entre 11 i 19 kilòmetres de circulació sense treball per escombradora i jornada. L'autocompactadora ha processat ja 16 tones de fulles en dos buidatges en una setmana.