Un conveni entre l'Ajuntament i la Generalitat permetrà construir 206 nous habitatges de lloguer assequible a Terrassa

Un 25% dels pisos es destinaran a joves menors de 35 anys i l'ajuntament podrà demanar que es reservi fins a un 10% dels pisos a situacions d'emergència social i residencial per a persones i famílies de col·lectius especialment vulnerables


 

L'alcalde Terrassa, Jordi Ballart, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, acompanyats de la Tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares; de la directora de l'Institut Català del Sòl (INCASÒL), Maria Sisternas i Tusell; la directora de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC), Silvia Grau i Fontanals, i la consellera delegada de la Societat Municipal d'Habitatge de Terrassa (SMHT), Rosa Sanz Sánchez, han presentat avui el conveni que preveu la construcció de dos edificis a Terrassa que comptaran amb un màxim de 206 habitatges de lloguer assequible, al barri de Torre-sana.

La construcció dels edificis respon a les conclusions de l'estudi de necessitat d'habitatge de lloguer al municipi que va dur a terme l'INCASÒL l'any 2021. Aquestes promocions formen part del programa de lloguer assequible que està promovent el Govern de la Generalitat per ampliar el parc d'habitatges públics de lloguer i es finançarà amb el recursos generats per les fiances de lloguer dipositades a l'INCASÒL. Al Vallès Occidental, el Govern impulsa la promoció directa de 550 habitatges de lloguer social.

L'alcalde de Terrassa ha destacat que aquesta "serà la primera promoció d'obra pública nova que es faci a la ciutat des de l'any 2014 i clarament, això respon a la voluntat d'aquest govern local per garantir el dret a l'habitatge digne a la nostra ciutat. En concret, l'Ajuntament cedeix dues parcel·les de terreny situats al barri de Torre-sana, per a la promoció".

Per la seva banda, el conseller Fernàndez ha destacat el compromís del Govern "en fer efectiu el dret a l'habitatge a través de diferents àmbits: l'emergència habitacional, la rehabilitació i l'eficiència energètica i l'increment del parc d'habitatges de lloguer social. I ens hem proposat fer servir totes les eines que tenim al nostre abast i fer-ho amb tothom. En aquest cas, sense l'Ajuntament de Terrassa, que ens cedeix el sòl, és evident que avui aquestes promocions amb 206 habitatges de lloguer social no serien possibles".

Fernàndez ha explicat que el Govern "impulsa aquest 2023 la incorporació de 10.000 habitatges al parc de lloguer social, el que suposa un increment del 18%" del parc de lloguer social existent actualment a Catalunya. "I actuem en un mínim de 82 municipis. Aquí a Terrassa, passarem de tenir 129 pisos amb protecció oficial a tenir-ne 335, amb aquestes promocions que avui presentem. Per tant, multipliquem per més de dos els pisos de lloguer social que tenim al municipi", ha afegit.

Dels 206 habitatges que es construiran a Torre-sana, un 25% anirà destinat a joves menors de 35 anys, i l'ajuntament o la SMHT podran demanar a l'AHC que reservi fins a un 10% dels pisos a situacions d'emergència social i residencial per a persones i famílies de col·lectius especialment vulnerables. L'AHC s'ocuparà del lliurament i la gestió del habitatges un cop adjudicats.

Els nous habitatges se situaran en dues parcel·les que es troben a l'illa de cases delimitada pel parc de Gernika i es carrers de Ciudad Real i del País Basc. Es tracta de dos terrenys: un de 1.765 m2 de superfície i 8.365 m2 d'edificabilitat, que acollirà un màxim de 101 habitatges, i un altre de 2.138,79 m2 de superfície amb una edificabilitat de 8.645 m2 i la previsió que aculli fins a 105 habitatges. Els terrenys, reservats per a habitatge protegit i que, per tant, mai perdran aquesta qualificació, són propietat de la SMHT, que els cedirà en dret de superfície gratuït a l'INCASÒL durant 75 anys, prorrogables.