L'Ajuntament commemora la Setmana de l'Audició per sensibilitzar sobre la pèrdua auditiva

Les oficines de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat organitzen accions per visibilitzar les persones amb discapacitat auditiva i els recursos que ofereix l'Ajuntament

L'Ajuntament de Terrassa commemora per segon any consecutiu, la Setmana de l'Audició, del 25 de febrer (Dia Mundial de l'Implant Coclear) al 3 de març (Dia Mundial de l'Audició) amb una sèrie d'accions i esdeveniments per sensibilitzar la ciutadania i fer visibles les persones amb discapacitat auditiva, així com donar a conèixer els recursos que l'Ajuntament té a disposició per facilitar una comunicació més accessible, com ara els bucles magnètics.

 

Per a la regidora d'Accessibilitat, Salut, Capacitats diverses i Gent Gran, Mònica Polo: «celebrar a Terrassa la Setmana de l'Audició és una molt bona oportunitat per donar a conèixer els recursos i serveis que l'Ajuntament ofereix als i les ciutadanes. Terrassa està ben equipada i és imprescindible que la ciutat conegui tots els recursos de què disposa. Des de les oficines de Capacitats Diverses i Promoció de l'Accessibilitat posem diàriament tots els nostres esforços per millorar la ciutat i fer-la més accessible».

Divendres 3 de març tindrà lloc la xerrada «La pèrdua auditiva i els suports per a una vida plena i autònoma», organitzada conjuntament entre l'Oficina de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat, i la Federació d'Associacions Catalanes de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS). L'esdeveniment es durà a terme a la sala d'actes del Casal de Gent Gran Anna Murià (carrer de Sant Ildefons, 8), de 17 a 18:30 h, on es donaran eines per conèixer a fons l'audiòfon o implant coclear, així com totes les opcions de connectivitat que ofereixen amb altres dispositius

La xerrada oferirà mesures d'accessibilitat com ara subtitulació en directe, sistemes FM amb amplificadors de so i bucle magnètic individual, interpretació en Llengua de Signes Catalana (ILSC) i l'espai serà físicament accessible.

Per aquest motiu, es demana inscripció prèvia a través del correu electrònic [email protected], o bé al telèfon 690 821 927 indicant si es requereix d'algun suport especial i/o addicional.

Al llarg de tota la Setmana de l'Audició, l'Ajuntament difondrà una campanya a través de les xarxes socials amb informació sobre què és un bucle magnètic i com usar-lo, així com un mapa interactiu amb tots els equipaments municipals que disposen del recurs.

D'altra banda, la façana de l'Ajuntament i el monument de la Dona s'il·luminaràn de color lila el 25 de febrer, Dia Mundial de l'Implant Coclear, i de vermell granat el 3 de març, Dia Mundial de l'Audició.

 

Bucles magnètics

L'Ajuntament de Terrassa disposa d'un sistema de comunicació per a persones que utilitzen elements de suport per la millora de l'audició (normalment audiòfons o implants coclears), anomenats bucles magnètics. Estan instal·lats a les oficines d'atenció al públic i altres equipaments de la ciutat incloent oficines d'atenció ciutadana, equipaments turístics i culturals i serveis municipals, com ara la Casa Alegre de Sagrera, la Masia Freixa, la Seu d'Ègara, les oficines d'Atenció al Ciutadà, l'oficina municipal d'Habitatge, l'oficina de Serveis Socials, entre altres.

Les persones sordes oralistes o amb una disminució auditiva, fins i tot si usen audiòfons o implants, poden trobar dificultats per a escoltar i entendre, en aquells espais on hi ha soroll ambient i on el senyal acústic sigui pobre. El bucle emet un senyal magnètic que l'implant o l'audiòfon capta i l'usuari rep la informació directament a la seva oïda. Els bucles magnètics redueixen el soroll de fons de manera significativa i permeten a l'usuari escoltar directament al seu suport tot allò que capta el bucle magnètic, millorant així la intel·ligibilitat i la comunicació personalitzada.

Cal recordar que l'Ajuntament disposa d'un servei de préstec gratuït per cobrir necessitats de suport temporals a qualsevol espai i situació, com ara una reunió, una entrevista, una xerrada o una visita guiada.

El servei de préstec dels bucles magnètics està disponible a través del següent enllaç https://aoberta.terrassa.cat/tramits/fitxa.jsp?id=8004

Trobareu més informació a www.terrassa.cat/setmana-audicio