La XIV Fira Modernista s'acosta a l'excel·lent i obté la millor valoració dels visitants malgrat la pluja

Creix el nombre de persones que visiten per primer cop la Fira, el 16%, superant el 12% de 2015

Malgrat les inclemències del temps, que van obligar a suspendre o canviar d'ubicació algunes de les activitats programades a l'aire lliure, la Fira Modernista ha rebut la millor valoració per part dels visitants dels darrers anys, acostant-se a l'excel·lent amb una nota mitjana de 8,47 sobre 10. Les notes recollides en les tres edicions anteriors de la Fira marquen una tendència a l'alça, amb un 8,10 l'any 2013, un 8,22 el 2014 i un 8,41 el 2015. Així ho senyala l'enquesta realitzada per l'Ajuntament a través de l'Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST) en base a les entrevistes realitzades a 572 persones. El sondeig també mostra l'increment de les persones que han visitat per primer cop la Fira, un 16% del total, pel 12% de l'any anterior.

L'enquesta indica que un 96% dels enquestats manifesten que segura o probablement repetiran visita a la Fira Modernista, percentatge que gairebé iguala al de l'any passat, que va ser del 96,4%. Destaca l'alt grau de satisfacció manifestat pels enquestats respecte al programa d'activitats. Un 9 ha estat la puntuació més repetida en aquest aspecte, amb una qualificació mitjana de 8,24.

El tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, posa en valor "la gran acceptació, tant per part dels terrassencs com dels visitants de fora de la ciutat, de les activitats que els proposa la Fira Modernista. Una Fira que enguany ha fet front al handicap de la pluja i l'ha superat amb nota, demostrant que està consolidada com a una excel·lent proposta molt arrelada a la ciutat i com una potent eina de projecció exterior".

L'ambientació de la Fira ha estat l'aspecte més destacat positivament. L'espai en el que es desenvolupen de manera majoritària les activitats de la mostra, amb una valoració de 8,59, així com tot allò que constitueix el Mercat Modernista, amb una puntuació de 8,56, són els aspectes més ben valorats per part dels assistents. Per contra, la gran majoria de visitants no ha trobat cap aspecte negatiu, concretament el 43,8%.

L'enquesta aporta igualment dades sobre la procedència dels visitants. En comparació amb les tres edicions anteriors de la Fira Modernista, la d'aquest any presenta una preeminència dels visitants locals més accentuada, segurament com a conseqüència de la incertesa i l'adversitat meteorològica que ha acompanyat la preparació i el desenvolupament de la Fira. Les diferents edicions s'havien caracteritzat pel seu elevat grau d'obertura a l'exterior i la presència de visitants residents en d'altres municipis havia estat sempre superior al 20%, assolint el 25,7% l'any 2015. Cal destacar que gairebé el 80% dels forasters que han passat per la XIV Fira Modernista han manifestat la seva intenció de tornar a visitar la ciutat en els propers mesos.

Més visites al patrimoni modernista

La xifra de visitants a edificis emblemàtics del patrimoni modernista, com la Masia Freixa o la Casa Alegre de Sagrera, així com les visites guiades i organitzades pel Servei de Turisme, han experimentat un creixement respecte a l'edició anterior, sumant 485 visitants més que en la Fira de 2015. La Casa Alegre va rebre 9.574 visites, 330 més que un any abans; i 11.071 persones van passar per la Masia Freixa,  155 més que en l'anterior edició. El Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT), amb 340 visites, gairebé va triplicar les xifres de l'any anterior. En el cas de les visites guiades organitzades pel Servei de Turisme, hi van participar un total de 2.063 persones, un 6,2% més que en l'edició de l'any anterior.

La tendència s'inverteix en el cas de les visites al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), que va rebre 16.301 visitants, un 17,8% menys que en l'edició de l'any passat. Cal tenir en compte que algunes de les activitats exteriors programades pel mNACTEC es feien a l'aire lliure, al pati del museu, es van anul·lar a causa de la pluja, fet que redunda en el decreixement del nombre de visitants.

D'altra banda, la despesa mitjana dels visitants ha estat de 36,6 euros per persona, pels 38,5 euros de l'edició anterior, amb una davallada del 5%. Un 43,7% d'aquesta despesa (16 euros) s'ha fet en bars i restaurants, un 35,1% (12,9 euros) en parades del mercat modernista, i el 21,2% (7,8 euros) restant en establiments comercials. La despesa dels visitants forans es situa en els 50,7 euros, 14 euros per sobre de la despesa mitjana expressada pel conjunt.

La Fira Modernista a les xarxes socials

La gran majoria d'activitats programades es van poder desenvolupar amb normalitat, ja sigui en la seva ubicació original o canviant-la a una altra d'alternativa. En aquest sentit, l'Ajuntament va informar puntualment i en temps real de les incidències més destacades i dels canvis que van afectar la programació a través del seu web de turisme i de les xarxes socials. El web de turisme de l'Ajuntament,  www.visitaterrassa.cat, ha estat una font d'informació molt important de la Fira Modernista, amb un total de 7.366 usuaris i 18.883 pàgines vistes. L'App dedicada al certamen ha tingut 2.317 usuaris i usuàries, que han visitat un total de 28.798 pàgines. El Twitter i el Facebook  també han informat sobre la fira i l'han promocionat activament amb l'etiqueta #firamodernistatrs2016.

Rusiñol, protagonista el 2017

La quinzena edició de la Fira Modernista estarà dedicada a la figura de Santiago Rusiñol. El tema de la fira de 2017 girarà entorn a la figura del polifacètic artista modernista, gran impulsor d'aquest moviment a través, sobretot, de la pintura i l'escriptura. El polifacètic artista, un dels líders del Modernisme a Catalunya, agafarà el relleu al moviment obrer, protagonista de la Fira Modernista d'aquest any.

L'Ajuntament de Terrassa va impulsar la Fira Modernista l'any 2003 amb l'objectiu de recuperar la vella tradició de la Fira de la Primavera i alhora de recordar una època que ha marcat la ciutat, un període en que la indústria tèxtil va fer créixer la ciutat en molts aspectes: demogràfic, econòmic, cultural, artístic, etc. Des de l'any 2007, la Fira està declarada per la Generalitat de Catalunya com a festa local d'interès turístic.

Trobareu més informació a la web municipal: www.terrassa.cat/xifres