Els casals d'estiu municipals comencen amb prop de 1.900 infants i joves

600 participants aniran als casals becats per l'Ajuntament

activitat de lleureAquest dilluns, 26 de juny, han començat els casals d'estiu que organitzen 17 entitats de lleure de la ciutat, sota la coordinació de l'Ajuntament de Terrassa, i que tindran una durada variable que pot anar de les tres a les cinc setmanes. En total hi ha 22 casals distribuïts per diferents barris de la ciutat. La quantitat de casals és la mateixa que l'any passat, encara que el nombre de participants ha augmentat, arribant fins a 1.884 infants i joves de 3 a 17 anys, 94 més que el 2016.

L'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Joventut i Lleure Infantil, els Serveis Socials Municipals i el Servei de Capacitats Diverses i Accessibilitat, destina enguany prop de 350.000 € als casals, entre despeses d'organització, contractació de personal, mesures per a afavorir la inclusió d'infants i joves amb capacitats diverses, i beques per a famílies sense recursos, que han abastat tota la demanda. En total s'han becat 600 infants i joves, dels quals 372 han rebut també la beca de menjador. En funció del nivell d'ingressos de la família, l'Ajuntament cobreix entre el 25 i el 100% del cost del casal.

En aquest sentit, el regidor de Joventut i Lleure Infantil, Noel Duque, ha destacat que "els infants i joves són una prioritat per al Govern Municipal, que sempre ha vetllat pels seus drets i necessitats més bàsiques" i ha recordat que, "a banda de garantir un sostre i un plat a taula a tots els infants, també és prioritari que puguin viure experiències enriquidores, que trobin espais d'esbarjo, i que es formin com a persones compromeses".

L'Ajuntament i les entitats organitzadores han fet també un esforç per a fer uns casals encara més inclusius: els dos casals dedicats específicament a usuaris amb discapacitats funcionals duraran cinc setmanes en lloc de quatre, com fins ara; i a més la resta de casals incorporaran 32 monitors i monitores especialistes que permetran incloure també infants i joves amb capacitats diverses. A més, s'han programat activitats concretes per a fomentar la inclusió, com ara la que farà el casal de Creu Roja l'11 de juliol, quan els usuaris reproduiran en gran format una obra de l'il·lustrador Joan Turu que representa, a través de deu figures, la diversitat sexual, de gènere, d'origen, religiosa, d'edat i les capacitats diverses. Un cop acabada, l'obra es podrà veure a diferents llocs de la ciutat per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre la diversitat i necessitat de tolerància i inclusió a la ciutat. Una altra novetat d'enguany seran els matins de cuina saludable a sis casals (un per districte), perquè els nens i nenes d'entre 8 i 10 anys millorin els hàbits alimentaris.

Activitats lúdiques i educatives de qualitat

Amb un treball continuat durant tot l'any, el Consistori i les entitats vetllen perquè els casals siguin una activitat de qualitat, tant a nivell organitzatiu com educatiu, oferint una bona proposta lúdico-educativa. Les activitats que es desenvolupen en tots els casals mantenen una clara funció pedagògica i social, contribuint a l'educació integral dels infants i joves participants, i treballant per la cohesió i la inclusió socials.

Tots els equips de responsables i monitors disposen de la titulació homologada corresponent. Molts joves que fan de responsables i monitors tenen en els casals d'estiu la seva primera feina, accedint així a una professionalització de les tasques que fan de manera voluntària amb la seva entitat durant la resta de l'any. Enguany hi haurà uns 270 monitors i monitores als casals d'estiu municipals.