Jordi Ballart anuncia un govern transparent, obert a la participació ciutadana i al diàleg amb totes les forces polítiques del Consistori

El 13 de juny va quedar constituïda la corporació municipal per al mandat 2015-2019

Regidors i regidores de l'Ajuntament de TerrassaJordi Ballart i Pastor, cap de llista pel PSC, ha estat investit alcalde de Terrassa durant el Ple de constitució del consistori celebrat el dissabte 13 de juny. Ballart ha estat nomenat alcalde com a cap de llista de la candidatura més votada després que a la votació cap candidat ha obtingut majoria absoluta. Durant el seu discurs, Ballart ha defensat el valor del diàleg i el consens com a màxima expressió de la democràcia i ha anunciat que el govern municipal que presidirà estarà, ha dit, "obert al diàleg, al pacte, al consens, capaç de construir majories més o menys variables que garanteixin el bon funcionament de l'Ajuntament i de la ciutat". En aquest sentit, Ballart ha recordat que "la democràcia no és una cita solemne per votar cada quatre anys, sinó un exercici constant, diari, del diàleg, del debat i de la recerca dels consensos necessaris per prendre les millors decisions, les que garanteixen el bé comú".

En el seu discurs, Ballart s'ha referit també al Pla de Mandat que el govern municipal començarà a preparar a partir de dilluns i ha avançat que aquest pla es basarà en dos eixos: d'una banda, impulsar una nova política, més participativa, i d'una altra treballar pel bon govern, amb rigor, responsabilitat, seriositat, eficàcia i renovació. L'alcalde ha marcat també cinc prioritats per al seu govern: crear feina, preservar el model de ciutat del benestar, dissenyar un nou model urbanístic, renovar a fons l'estructura municipal i enfocar correctament, des de l'Ajuntament, la qüestió territorial i el futur de Catalunya. Finalment, l'alcalde ha anunciat que la setmana vinent es donarà a conèixer la composició i distribució de funcions del Govern Municipal, i ha tancat el seu discurs amb el compromís de ser "des d'avui mateix, l'alcalde dels nous temps que estem vivint, l'alcalde que la nostra ciutat vol, l'alcalde de la bona política i del bon govern, amb tothom i per a tothom, amb valentia, amb honestedat i amb transparència, per construir entre tots i totes la millor Terrassa que puguem imaginar: la ciutat valenta i decidida, que mai no es rendeix davant la paraula "impossible" i que és capaç de fer realitat els seus millors somnis."

La primera mostra d'aquest exercici de transparència serà el proper dilluns, quan l'alcalde signarà la seva declaració pública de Béns i Activitats davant del Secretari General de l'Ajuntament.

D'altra banda, Ballart ha anunciat algunes de les primeres reunions de treball que mantindrà durant els primers dies d'aquest nou mandat amb diversos agents socioeconòmics, entre ells, amb la presidenta de les entitats del tercer sector de Catalunya, per continuar desenvolupant polítiques i actuacions directes encaminades a cobrir les necessitats bàsiques de les persones. Ballart també es trobarà amb el nou alcalde de Sabadell als terrenys de la Franja Est, antiga Mancomunitat, per plantejar el projecte de Parc Logístic que es va presentar fa unes setmanes, i també té previst conèixer de primera mà l'opinió de la neteja a la ciutat que tenen els treballadors i treballadores d'Eco-Equip.

El Ple de constitució del Consistori ha començat, tal com estableix la Llei Orgànica de Règim Electoral General, amb la constitució de la mesa d'edat, formada pels electes de major i menor edat presents a l'acte (Maruja Rambla, regidora pel PSC, electa de major edat, i Maria Sirvent, regidora per la CUP, electa de menor edat), i pel secretari de la Corporació. La mesa ha comprovat les credencials dels electes i, un cop verificades, ha declarat constituïda la corporació municipal. A continuació, la presidenta de la mesa, Maria Rambla, ha fet el seu parlament.

Tot seguit s'ha procedit a la presa de possessió del càrrec dels regidors i les regidores amb l'acte de jurament o promesa, per ordre alfabètic. Un cop jurat o promès el càrrec, cada electe ha rebut de la mesa d'edat la banda que els distingeix com a membre de la corporació i que representa el poder municipal. Aquestes bandes de roba porten l'emblema de la ciutat i es porten creuades, des de l'espatlla fins la cintura, en diades i celebracions especials.

Després de la presa de possessió dels regidors i regidores, la mesa d'edat ha preguntat als grups si presentaven candidat a alcalde i s'han presentat tres candidats: Jordi Ballart (PSC), Xavier Matilla (TeC) i Javier González (C's). Tal com estableix la llei, els membres del Consistori han votat amb paperetes, en sobre tancat i en una urna, i per ordre alfabètic. El recompte de vots ha estat el següent:

  • Jordi Ballart: 9 vots
  • Xavier Matilla: 11 vots
  • Javier González: 3 vots
  • Vots en blanc: 4

Segons la Llei Orgànica de Règim Electoral General, l'elecció de l'alcalde requereix majoria absoluta (14 vots en el cas dels ajuntaments formats per 27 regidors, com ara Terrassa). La mateixa llei estableix que, en cas de no haver majoria absoluta, l'alcaldia correspondrà a la llista més votada. Per aquest motiu, en no obtenir cap candidat la majoria absoluta, la mesa d'edat ha proclamat alcalde Jordi Ballart com a cap de llista de la candidatura que va obtenir més vots a les eleccions municipals del 24 de maig.

La presidenta de la mesa ha cridat Ballart perquè aquest jurés o prometés el seu càrrec i a continuació li ha lliurat el bastó i la venera o medalla, símbols del poder municipal. Finalment, l'alcalde ha fet el seu parlament i ha donat per finalitzat el Ple, que els membres del Consistori han tancat cantant Els Segadors.

El Consistori per al mandat 2015-2019 ha quedat constituït amb els següents regidors i regidores:

PSC

Jordi Ballart i Pastor
Rosa Maria Ribera i Mitjavila
Maruja Rambla Amat
Noel Duque Alarcon
Marc Armengol i Puig
Lluïsa Melgares Aguirre
Amadeu Aguado i Moreno
Alfredo Vega López
Jordi Flores Bornao

TeC

Xavier Matilla Ayala
Emiliano Martínez Navarro
Marc Grau Solés
Anna Rius Ulldemolins
Javier Martínez Ramírez
Marta Muntanyola Pablo

ERC

Isaac Albert i Agut
Carme Labòria i Rojas
Carles Caballero i Peña
Josep Forn i Cadafalch

CiU

Miquel Sàmper Rodríguez
Dani Nart Juanes
Meritxell Lluis i Vall

C's

Javier González Delgado
David Aguinaga Abad
Carmen Ortuño Aparcero

CUP

Maria Sirvent Escrig

PP

Gabriel Turmo i Sainz