L'Ajuntament de Terrassa demana a la ciutadania que visiti el cementiri de forma esglaonada aquesta diada de Tots Sants

L'autobús gratuït al cementiri circularà durant tres dies 

Cementiri MunicipalL'Ajuntament de Terrassa demana a tota la ciutadania que visiti de manera esglaonada el cementiri aquesta diada de Tots Sants, per reduir el risc de contagi de la Covid-19. Com cada any, l'empresa municipal Funerària de Terrassa ha previst un dispositiu especial per facilitar l'accés al recinte i oferir la millor atenció possible a totes les persones que s'acosten al complex funerari durant aquest període. Un dispositiu que, enguany, estarà condicionat per les mesures per garantir la seguretat sanitària al cementiri. Tanmateix, i malgrat totes les mesures de seguretat, és imprescindible la col·laboració ciutadana per evitar les aglomeracions.

Per tal de garantir la seguretat de tothom, durant aquests dies s'aplicaran les següents normes i criteris de seguretat:

 • L'ocupació del cementiri no pot excedir les 2.000 persones alhora.
 • Les persones que visitin el recinte hauran de seguir les indicacions d'entrades i sortides, mantenir 1,5 m. de distància interpersonal i circular per la seva dreta.
 • L'ús de mascareta és obligatori.
 • Abans d'accedir al recinte, cal aplicar-se gel hidroalcohòlic. Funerària posarà gel a disposició de tothom a tots els accessos al cementiri.
 • Les persones hauran d'entrar d'una en una als lavabos, excepte aquelles persones que requereixin assistència.
 • No es pot menjar ni beure al cementiri.
 • El temps d'estada màxim al recinte s'ha de limitar a una hora i cal limitar també l'ús de bancs i seients.

Per tal de controlar l'aforament, gestionar les entrades i sortides i garantir que la gent mantingui les distàncies a l'interior del recinte, Funerària de Terrassa reforçarà aquests dies el personal de control d'accessos i de seguretat a tot el recinte. També s'intensificaran les mesures de neteja i desinfecció de les instal·lacions, posant especial atenció a les zones i espais d'ús comú i de contacte més freqüent.

Finalment, s'ha reforçat la senyalització als accessos, per definir millor els espais d'entrades i sortides i traslladar missatges a les persones que visitin el cementiri aquests dies, com ara recordatoris sobre les normes de seguretat, mesures preventives i altres informacions pràctiques.

 

Dispositiu de serveis especials de Tots Sants

Com cada any, Funerària de Terrassa ha preparat un seguit de serveis especials per donar la millor atenció possible a la ciutadania en aquestes dates. Per tal de facilitar la visita esglaonada, enguany hi haurà autobusos gratuïts al cementiri durant tres dies: el 30 i 31 d'octubre i l'1 de novembre. El dia 30 circularà de 9.30 a 12.30 h i de 16 a 18 h. El 31 i l'1 circularà ininterrompudament de 9 a 18 h. Més informació: www.tmesa.com.

Altres mesures destacades del dispositiu de Tots Sants són les següents:

 • Neteja i ornamentació de sepultures (amb reserva prèvia). Els encàrrecs que es facin abans del 27 d'octubre gaudiran d'un 10% de descompte.
 • Recollida domiciliària per a persones amb mobilitat reduïda (servei gratuït amb reserva prèvia, trucant abans del 30 d'octubre al 900 268 268). El dia 1 de novembre, de 9 a 18 h.
 • Venda de flors i complements. Mentre les activitats a la via pública es puguin desenvolupar amb normalitat, els dies al voltant de Tots Sants s'instal·laran parades de flors i complements a l'accés al cementiri. A més. l'oficina d'atenció al visitant ofereix durant tot l'any una àmplia gamma de productes per a la decoració de les sepultures
 • Vehicle adaptat per al transport intern de persones amb dificultats de mobilitat, per acompanyar les persones que ho necessitin a la sepultura i deixar-les després novament a l'entrada del recinte. Operatiu els dies 17 i 18 d'octubre i des del 24 d'octubre fins a l'1 de novembre, de 9 a 18 h.
 • S'amplia la superfície d'aparcament habilitant-hi la Zona Est.
 • Per tal de facilitar l'entrada a les persones que aparquen en la zona ampliada, s'habilitarà l'accés de la Zona Est els dies 24, 25 i 31 d'octubre i l'1 de novembre. L'1 de novembre també estarà operatiu l'accés del Camí dels Monjos. Funerària també està treballant per habilitar altres accessos el cap de setmana de Tots Sants.

 

Programa d'activitats

A banda dels serveis, l'empresa municipal ha programat un seguit d'activitats, que la seva celebració quedarà condicionada a l'evolució de la situació sanitària:

 • Visita guiada al cementiri (places exhaurides). Diumenge 18 d'octubre, 11 h. Anirà a càrrec del personal educatiu del Museu de Terrassa.
 • Acompanyament musical. El dia de Tots Sants s'habiliten dos punts d'actuació musical, per acompanyar la visita al cementiri, de 10 a 13.30 h.
 • Record de les persones difuntes, el dia 1, al Temple Multiconfessional:
 • A les 12 h, acte d'oració per al procés espiritual de les ànimes. Organitza: Comunitat Bahá'í.
 • A les 16.30 h, celebració eucarística en sufragi de les persones difuntes.

Podeu consultar la informació detallada sobre el programa d'activitats i serveis especials a http://funerariaterrassa.cat/tots-sants/. La programació prevista d'activitats i serveis es pot veure modificada per motius de prevenció i/o seguretat. En aquest sentit, Funerària aplicarà en cada moment les indicacions i restriccions que determinin les autoritats sanitàries. Totes les novetats o avisos es podran consultar en aquest mateix web.

 

Un any marcat per la Covid-19

Amb el dispositiu de seguretat i prevenció de Tots Sants, Funerària de Terrassa continua adaptant-se a la situació provocada per la Covid-19 mantenint la qualitat de servei, en un any en què la situació sanitària ha marcat molt especialment la prestació dels serveis funeraris. L'empresa municipal ha hagut d'adoptar mesures especials per poder garantir la seguretat amb el millor servei possible, posposant les inversions en actuacions de millora previstes inicialment pel complex funerari durant el 2020.

Així, a banda de d'habilitar els protocols especials per a la recollida, preparació, vetlla i comiat de les persones difuntes oportuns en cada moment, s'ha garantit la seguretat de les famílies seguint estrictes protocols de prevenció de riscos, d'acord amb la normativa vigent i les indicacions de les institucions competents. Per tal d'aplicar correctament les mesures i criteris adients, s'ha procurat a tota la plantilla la formació i els equips de protecció necessaris.

D'altra banda, l'empresa ha adaptat les seves maneres de gestionar la tramitació dels serveis a la via telemàtica quan ha estat necessari. També ha anat adequant l'atenció al públic a les circumstàncies de cada moment, establint el tancament d'espais quan ha calgut, les modificacions d'horaris dels equipaments o l'atenció amb cita prèvia a l'oficina del cementiri. Funerària també ha continuat oferint a les famílies el servei d'acompanyament en el dol, d'especial importància durant aquesta etapa, atès que les circumstancies dels comiats no han estat les habituals. En aquest sentit, l'empresa ha establert un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, que hi ha derivat diferents casos.

La COVID-19 ha marcat no només les maneres de dur a terme la prestació de serveis funeraris, sinó, sobre tot, les formes de viure la pèrdua per part de les famílies. La situació excepcional ha ocasionat que no hagi estat possible la realització de vetlles i cerimònies entre el 14 de març i el 17 de maig, i que els serveis realitzats a partir d'aquesta data no s'hagin pogut oferir de la manera usual.

Per aquest motiu, Funerària va habilitar el mes d'abril l'apartat web "Espai del record" (https://funerariaterrassa.cat/espai-record/), una sala de vetlla virtual que recull la data de defunció, el nom i l'edat d'aquelles persones que no han pogut ser acomiadades en les condicions habituals des del 14 de març. L'Ajuntament va habilitar en la mateixa data l'espai "Dol ciutadà" (https://www.terrassa.cat/dol-ciutada) , un lloc web pensat per retre homenatge a les persones difuntes i compartir sentiments. Finalment, Funerària de Terrassa també va posar en marxa, el mes d'abril, l'espai web "El dol en temps de coronavirus" https://funerariaterrassa.cat/dol-coronavirus). En aquest apartat es pot consultar i descarregar un document PDF que recull l'experiència de treball de Funerària durant els més de 20 anys de funcionament del servei d'acompanyament en el dol, adaptada ala situació del moment en què el coronavirus estava marcant una nova manera de viure la pèrdua. D'aquesta manera, l'empresa municipal vol posar a disposició de tothom unes orientacions d'utilitat en cas d'haver d'afrontar la pèrdua d'un ésser estimat en la situació d'excepcionalitat que ha representat la pandèmia, a més d'enllaços a altres recursos d'interès i informació sobre el servei d'acompanyament en el dol.