L'Ajuntament de Terrassa posa en marxa un procés de participació per recollir idees sobre l'ús de sensors als edificis de la ciutat

El municipi opta a una convocatòria d'ajuts estatals sobre edificis intel·ligents 

imatge promocional del procésL'Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa un procés participatiu amb l'objectiu de recollir idees i propostes de la ciutadania sobre l'ús de sensors als edificis. Amb aquest procés, el Consistori vol implicar la ciutadania en un projecte en l'àmbit smart city basat en la informació que poden facilitar els edificis gràcies al desplegament de l'anomenada "Internet de les Coses" (IoT, per les seves sigles en anglès). Per tal de desenvolupar aquest projecte, l'Ajuntament optarà a la convocatòria d'ajuts "Pilots d'edificis intel·ligents" del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

Tota la ciutadania ja pot fer les seves aportacions a través de la plataforma Participa a Terrassa. Només cal registrar-s'hi i accedir a la secció "proposa idees". Allà es pot introduir una idea, descriure una problemàtica que es podria solucionar amb la instal·lació de sensors en edificis, proposar un nou servei, etc. No es tracta només de millorar serveis ja existents, sinó de plantejar-ne de nous, ja sigui a càrrec de l'ajuntament o del sector privat, de l'àmbit universitari o de la mateixa ciutadania, però sempre orientats a fer una ciutat millor. Es pot participar a títol personal o com a entitat, i es poden fer tantes propostes com es vulgui. A partir de les idees aportades, es redactarà un projecte que es presentarà a la convocatòria d'ajuts ministerial, que contempla subvencionar el 50% dels projectes presentats pels ajuntaments. La línia de finançament per a Catalunya és de cinc milions d'euros i només poden optar-hi les ciutats de més de 200.000 habitants, és a dir Barcelona, l'Hospitalet, Terrassa, Badalona i Sabadell.

El procés acaba d'arrencar amb les fases d'informació i de recollida de propostes, que es desenvoluparan en paral·lel fins el 31 de maig. En aquest temps, la ciutadania podrà abocar les seves idees a la plataforma Participa a Terrassa i mentrestant es duran a terme diferents accions per a donar a conèixer el procés. La següent fase, de validació i selecció de propostes, es desenvoluparà durant els primers dies de juny. Un comitè d'experts estudiarà les propostes, recavarà més informació si s'escau i seleccionarà les que s'inclouran en el projecte que es presentarà a la convocatòria d'ajuts "Pilots d'Edificis Intel·ligents". Els criteris de selecció es basaran en la viabilitat, la generació de nous serveis d'utilitat per a la ciutat i la innovació.

Durant el segon semestre de l'any i el primer trimestre de l'any vinent, es farà difusió de les aportacions que resultin seleccionades, el projecte final es farà públic i s'obrirà un procés de debat orientat a rebre les opinions, comentaris i suggeriments sobre el projecte, que s'analitzaran i es podran tenir en compte a l'hora d'executar-lo. Abans d'acabar l'any, el ministeri farà públic quins projectes subvencionarà i a partir de l'abril de 2019 es començaran a implementar.

 

Cap a la ciutat intel·ligent

La iniciativa d'impulsar un projecte sobre edificis intel·ligents, i el procés participatiu que se'n deriva, s'emmarquen en el Pla director smart city Terrassa, el document que recull les línies d'actuació del Govern municipal en aquest àmbit. El Pla, vigent des de 2015 i fins el 2020, planteja aplicar solucions innovadores, sovint de caire tecnològic, per fer una ciutat millor en diferents àmbits o dimensions: economia, mobilitat, medi ambient, governança, qualitat de vida i capital humà, en un projecte de ciutat, transversal, sostenible, transparent i centrat en la ciutadania.

L'ús de sensors que registren i transmeten dades en temps real no és nou a Terrassa. Des de 2015, l'Ajuntament utilitza aquesta tecnologia per a usos i aplicacions diversos a través de la plataforma Sentilo Terrassa. Aquesta plataforma permet consultar dades com ara la ubicació dels autobusos i els vehicles de manteniment urbà, la situació dels contenidors de residus del sistema de recollida lateral, la lectura de més de mig centenar de comptadors elèctrics i de gas de diversos equipaments municipals, l'estat d'ocupació de diferents pàrkings, o les dades de diverses estacions meteorològiques, entre d'altres. En total es poden consultar, en temps real, les dades facilitades per més d'un miler de sensors.