L'Ajuntament de Terrassa presenta un curtmetratge contra la LGTBIfòbia a les aules

L'acte s'emmarca en la commemoració del Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia

Banc pintat amb els colors de la bandera irisadaL'Ajuntament de Terrassa, LGTB Terrassa i Mossos d'Esquadra han col·laborat en una iniciativa per prevenir la LGTBIfòbia als centres d'ensenyament d'arreu del país. Es tracta d'un vídeo que els Mossos utilitzaran a les xerrades que fan sobre aquest tema als instituts de tot Catalunya. El curtmetratge, titulat Silenci, s'estrenarà dimarts 16 de maig a les 19 h en un acte presidit per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, al Cinema Catalunya.

La iniciativa d'aquest curtmetratge s'emmarca en el Pacte per a la Diversitat Afectiva, Sexual i d'Identitat de Gènere a Terrassa, en què l'Ajuntament, diverses institucions i serveis públics i entitats de la ciutat treballen per fomentar el respecte a la diversitat sexual i d'identitat de gènere, reaccionar contra actes que vagin en contra d'aquest respecte i facilitar el dret a la llibertat i la igualtat en aquest àmbit.

El curtmetratge Silenci constitueix una acció de sensibilització en el món educatiu sobre la igualtat i la no discriminació, que posa l'accent en un dels principis bàsics per lluitar contra les discriminacions: mobilitzar la gran majoria silenciosa que no es posiciona obertament contra qui comet les agressions, que acostuma a ser una minoria. El vídeo transmet un missatge que reforça l'apoderament dels companys i companyes de classe que són testimonis de l'assetjament escolar, així com dels nois i les noies víctimes d'LGTBIfòbia, i busca provocar la reacció de tothom davant la discriminació per motiu d'orientació sexual i/o identitat o expressió de gènere. Els Mossos d'Esquadra passaran el curt durant els tallers de sensibilització contra l'LGTBIfòbia que imparteixen als centres de secundària de tot Catalunya.

Per a la producció del curtmetratge es va fer un concurs entre l'alumnat del Grau Superior en Realització de Projectes Audiovisuals i Espectacles de l'Institut Santa Eulàlia, que va guanyar Òscar Plà. Després es va organitzar un càsting per triar els i les joves participants i es va rodar el film a principis d'octubre amb un equip de 40 persones voluntàries entre actors i actrius amateurs i l'equip de rodatge. L'actor Pep Pla i els grups musicals Doctor Prats i Sense Sal van col·laborar en el projecte.

 

Quatre espais de la ciutat lluiran la bandera irisada de forma permanent

L'estrena del curtmetratge, demà dimarts, s'emmarca en la commemoració del Dia Internacional contra l'Homofòbia i la Transfòbia (17 de maig). També amb motiu d'aquesta efemèride, i com a acció de visibilització de la diversitat sexual, els dies 15 i 16 de maig es pintarà la bandera irisada, que simbolitza la comunitat LGTBI, a la vorera central de la rambla d'Ègara, davant la sortida de l'estació de FGC de la plaça d'Anselm Clavé, i en tres bancs de la ciutat, un a la plaça Vella, un altre al raval de Montserrat i un tercer al Vapor Gran. A més, durant el dimecres 17 de maig onejarà com cada any la bandera irisada al balcó de l'Ajuntament.

D'altra banda, les biblioteques públiques han programat al llarg de la setmana una sèrie d'activitats orientades a la lluita contra l'homofòbia. Del 15 al 20 de maig totes les biblioteques oferiran una mostra de llibres i pel·lícules relacionades amb la no discriminació per motiu d'orientació sexual i/o identitat o expressió de gènere. La BCT Xarxa ha programat l'hora del conte ‘Tots som humans', a càrrec de Gisela Llimona, orientada a infants a partir de 3 anys. Les sessions s'oferiran dimarts 16 a les 18h a la BD6 i divendres 19 a la mateixa hora a la BCT. A més, la BCT acollirà el mateix divendres 19, a les 19 h, la presentació del llibre El Tercer Lobo, de Francisco Javier Olivas, una història que parla de la perillositat d'interioritzar l'homofòbia.

Finalment, el Servei de Joventut i Lleure Infantil, en el marc del programa educatiu Punt Jove a l'Institut, organitzarà dinàmiques de grup als patis d'alguns dels centres de secundària amb els que treballa per commemorar aquesta diada, sensibilitzant vers la discriminació homòfoba i transfòbica.