L'Ajuntament posa en marxa el procés participatiu per elaborar el Pla d'Acció Municipal 2018

A partir del 29 de maig tota la ciutadania podrà fer-hi les seves aportacions

imatge promocional del procésL'Ajuntament de Terrassa posarà en marxa aquest 29 de maig el procés participatiu per recollir les aportacions de la ciutadania al Pla d'Acció Municipal (PAM) de 2018, el document que constituirà el full de ruta del Govern municipal per l'any vinent. Aquest és el segon any que es porta a terme aquest procés, després de la prova pilot de l'any passat.

El procés constarà de diverses fases. La primera, fins el 30 de juny, es dedicarà a la recollida de propostes i inclourà sessions informatives i altres accions adreçades a facilitar la participació. Les propostes es podran presentar online, a partir de dilluns vinent, a través de la plataforma participa.terrassa.cat, i també presencialment, a les Oficines d'Atenció Ciutadana i al punt d'informació municipal del Raval de Montserrat (atri de l'Ajuntament). Una comissió tècnica descartarà les propostes que no siguin factibles per raons legals o competencials.

A continuació, durant el mes de juliol, en la fase de validació, la Junta de Govern Local determinarà quines propostes passaran a la fase de recollida de suports, a partir dels informes emesos per la comissió tècnica, i valorant diversos paràmetres, com ara si les propostes encaixen amb les línies estratègiques del Pla de Mandat, si són d'interès general o si tenen incidència des de la perspectiva de gènere.

A la tercera fase, que es desenvoluparà durant el mes de setembre, totes les persones majors de 16 anys empadronades a Terrassa podran donar suport a un màxim de tres propostes diferents. La recollida de suports es farà a través de la plataforma participa.terrassa.cat, i també presencialment, en espais i horaris que es comunicaran properament. Finalment, a l'octubre, la Junta de Govern incorporarà al PAM 2018 les propostes que hagin aconseguit més suports, argumentant degudament la seva decisió.

El Pla de Mandat 2015-2019 recull que les prioritats polítiques i els objectius que s'hi descriuen es desenvolupin a partir de diferents PAM, que s'han d'aprovar anualment acompanyant el corresponent pressupost de l'Ajuntament. Aquests plans han de concretar les accions, els programes o els projectes que s'hauran de portar a terme en cada exercici pressupostari. El procés participatiu garanteix que, a més de concretar les línies estratègiques del Pla de Mandat, el PAM reculli també les principals aportacions fetes per la ciutadania a l'acció municipal.

 

Sessions informatives i espais de construcció de propostes

Per tal d'afavorir la participació i donar recursos a la ciutadania en aquest sentit, l'Ajuntament ha organitzat per aquest mes de juny un seguit de sessions informatives i d'espais de creació de propostes. A les sessions informatives, una per districte, s'explicarà el funcionament del procés, el marc legal, com s'elaboren els pressupostos municipals, i es donaran diverses informacions útils per a les persones que hi vulguin participar. Les sessions s'han programat amb el següent calendari:

 • 1 de juny, 19 h. Centre Cívic Avel·lí Estrenjer.
 • 5 de juny, 19 h. Centre Cívic Alcalde Morera.
 • 7 de juny, 18 h. Biblioteca del Districte 4.
 • 12 de juny, 19 h. Centre Cívic President Macià.
 • 13 de juny, 19 h. Biblioteca del Districte 2.
 • 14 de juny, 18 h. Biblioteca Central de Terrassa

 

Els espais de construcció de propostes seran trobades per a debatre sobre temes concrets, amb l'objectiu de generar propostes basades en l'intercanvi d'idees. N'hi haurà cinc en total:

 • 7 de juny, 18 h. Centre Cívic President Macià: Com podem fer de Terrassa una ciutat més participativa i democràtica.
 • 8 de juny, 18 h. Centre Cívic Montserrat Roig: Com podem fer de Terrassa una ciutat més sostenible, amable i accessible.
 • 12 de juny, 18 h. Centre Cívic Alcalde Morera: Com podem fer de Terrassa una ciutat més activa, dinàmica i amb més projecció exterior.
 • 14 de juny, 18 h. Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany: Com podem fer de Terrassa una ciutat més emprenedora i amb més oportunitats laborals.
 • 20 de juny, 18 h. Centre Cívic Avel·lí Estrenjer: Com podem fer de Terrassa una ciutat més cohesionada, justa i solidària.

 

Totes aquestes activitats són obertes a tota la ciutadania i per a participar-hi no es requereix inscripció prèvia. A més, l'Ajuntament ofereix a les persones que hi vulguin assistir servei de canguratge i de llenguatge de signes. En cas de necessitar algun d'aquests serveis s'han de demanar prèviament a [email protected]