L'alcalde de Terrassa participa a la trobada de ciutats contràries al model d'ajudes contra la Covid-19 acordat entre la FEMP i Hisenda

Els 31 municipis participants han acordat un comunicat conjunt reclamant al Govern central que desisteixi de l'acord

Reunió telemàtica de Jordi Ballart amb ciutats contràries acord Hisenda i FEMPL'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha participat aquest matí a la trobada telemàtica en què 31 municipis d'arreu de l'Estat s'han posicionat per reclamar al govern central que es faci enrere en l'acord que va prendre el Ministeri d'Hisenda amb la FEMP
(Federación Española de Municipios y Províncias) sobre el model d'ajudes contra la
Covid-19. L'objectiu de la trobada s'ha centrat en reivindicar el paper dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, una gestió municipal que s'està realitzant sense cap tipus d'ajuda, condicionant els ingressos i les despeses de manera destacada.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la trobada ha servit per posar en comú que «estem davant d'una suposada solució que no soluciona res, sinó que ho complica tot encara més, i no resol la injustícia i maltracte cap als ajuntaments». Ballart ha exposat que des de Terrassa «creiem que la solució més justa, i també més simple, és retornar als ajuntaments la capacitats de disposar lliurament del seu superàvit econòmic. Si ja vam fer-nos càrrec de gran part de l'esforç per sortir de la crisi 2008-2018, ara correm el risc de tornar a ser castigats amb la crisi econòmica i social que pot comportar el coronavirus».

A la reunió s'ha acordat un comunicat on s'exposa el rebuig a l'acord entre la FEMP i el Ministerio de Hacienda, per ser injust i vulnerar el principi d'igualtat entre municipis i ciutadania. Per a les ciutats signants, l'acord vulnera l'autonomia financera de les entitats locals. En aquest sentit, al comunicat a més, també es reclama reobrir el procés de diàleg amb el Ministeri per encetar noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment basats en la igualtat i la solidaritat, de la mateixa forma que s'ha fet amb els fons destinats a les comunitats autònomes per part del Govern central.

En la seva participació a la reunió, l'alcalde de Terrassa ha volgut remarcar que «l'escenari que planteja la crisi sanitària actual suposa un sobreesforç a les finances municipals en molts àmbits, com l'habitatge, els serveis socials o els serveis de salut, a més de la reducció d'ingressos que s'està patint». Ballart ha reclamat també que «no només volem disposar de manera immediata d'uns recursos econòmics que són més necessaris que mai, sinó també poder fer-ho lliurement, en funció de les pròpies necessitats i en el nostre propi marc d'actuació municipal».

Les ciutats que han participat a la reunió d'aquest matí, han estat Alicante, Almería, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cádiz, Córdoba, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Málaga, Marbella, Murcia, Ourense, Oviedo, Palencia, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Teruel, Torrelavega, Valencia i Zaragoza, a més de Terrassa. Aquests municipis, sumen una població de més d'onze milions de persones i tenen representació de tretze formacions polítiques diferents.