Terrassa engega la campanya #NiUnaMés centrada enguany en la lluita contra la violència sexual
La campanya aposta, també, per la formació a professionals i a les associacions i entitats del territori amb un programa amb 39 activitats
Terrassa engega aquest mes de novembre la Campanya contra les violències masclistes #NiUnaMés per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, el 25 de novembre.
La campanya d'aquest any aposta per abordar la temàtica de les violències sexuals, la formació per a professionals i la formació i capacitació de les associacions i entitats del territori per tal que la ciutat disposi d'una xarxa composta per l'Administració i el teixit associatiu per fer front a la violència masclista.
La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, destaca que «les violències contra les dones són una greu violació dels drets humans i, com a tal, les institucions públiques tenim el deure, la responsabilitat i el compromís de combatre-les i treballar per a una transformació social que permeti avançar cap a un món lliure de violències masclistes».
El programa de la campanya inclou 39 activitats organitzades pel Servei de Polítiques de Gènere (21 activitats), per altres serveis de l'Ajuntament de Terrassa, per les entitats que formen la Comissió 8 de març, pels grups municipals i pels sindicats (18 activitats). Entre d'altres, el conformen accions de sensibilització i prevenció de les violències masclistes, jornades de formació adreçades a professionals i activitats de denúncia social.
Marín ha explicat que «Terrassa té un teixit associatiu molt potent, aquest és un actiu molt important de la ciutat que no es pot menysprear. L'ajuntament vol crear una xarxa de ciutat que pugui donar resposta a la lluita contra la violència masclista. Per això, aquesta campanya oferirà formació especialitzada a les associacions i entitats del territori per tal que puguin enxarxar-se, per detectar i actuar en casos de violència masclista, de forma coordinada amb l'Ajuntament i els agents especialitzats».
Amb aquest objectiu s'han programat diferents activitats als districtes de la ciutat sobre per què es commemora el 25 de novembre, com organitzar un Punt Lila a les festes majors de barri i sobre l'atenció a les dones en situació de violència masclista.
També, com cada any, es posa atenció al jovent i es realitzaran 6 tallers a diferents centres educatius de la ciutat. D'altra banda, al Cinefòrum per la Igualtat, amb la pel·lícula ‘Sólo una vez', es tractarà un cas al voltant de la normalització de la violència i com la dona que la rep, no li és tant fàcil reconèixer-la.
En l'àmbit de la sensibilització, també es posa en marxa la campanya ciutadana ‘El batec de les papallones' que convida a la ciutadania a penjar papallones al balcó de les cases per mostrar el rebuig contra la violència envers les dones i com a símbol de lluita i esperança.
D'altra banda, com cada any, el mateix dia 25 de novembre es converteix en un dia de denúncia social per expressar el rebuig contra la violència masclista. Les diferents entitats dels barris organitzen les concentracions ciutadanes als 7 districtes de la ciutat, a les 19h.
Al Districte 1, al Raval de Montserrat, el manifest serà llegit per representants de la Taula de Violència Masclista de la ciutat. S'il·luminarà la façana de l'Ajuntament de color lila i també el monument de la Dona Treballadora com a símbol emblemàtic de la ciutat.
Un any de la Taula de Violència Masclista de Terrassa
Amb la celebració del primer Ple de Dones de Terrassa, al juliol del 2021, es va traçar el full de ruta de les polítiques de gènere de la ciutat. Una de les línies de treball va ser les violències masclistes i es van marcar les actuacions que es volien portar a terme per a la prevenció, detecció i sensibilització de les violències masclistes.
Com a resultat, fa un any es va constituir la Taula de Violència Masclista de Terrassa i durant aquest 2022 s'han posat en marxa totes les comissions de treball. En aquesta Taula hi ha representades totes les administracions i organitzacions que atenen les dones que estan en situació de violència: serveis sanitaris, policials, jurídics, d'acompanyament i d'informació i les entitats feministes de la ciutat.
La Taula ha centrat els seus esforços en redissenyar els circuits d'atenció a les dones que pateixen violència masclista en l'àmbit de la parella i la família, ja que a la ciutat s'han incorporat nous serveis d'altres administracions (com el Servei d'Intervenció Especialitzada-SIE- i l'Oficina d'Atenció a la Víctima als jutjats de Terrassa) i en elaborar un pla de formació de tot el personal de totes les organitzacions de la Taula.
Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Terrassa
Aquest 2022, Terrassa ha patit dos feminicidis, dues joves de Terrassa assassinades al Paquistàn per violència masclista. A data d'avui, aquest any a l'Estat Espanyol hi ha hagut 76 feminicidis, 14 a Catalunya.
El servei d'Informació i Atenció a les Dones de Terrassa, conegut com a SIAD- Casa Galèria, ha atès, del gener a l'octubre de 2022, 872 dones adultes amb un total de 4.213 atencions.
S'han atès 413 casos de violència masclista, que representen un 47,36% dels total de casos atesos i se n'han denunciat 159 casos (el 38,5%). La majoria de la violència masclista s'exerceix en l'àmbit de la parella i representa el 84,26% del total de casos (348 dones).
Pel que fa a la violència sexual, al servei s'han atès aquest any 24 casos de violència d'aquest tipus: 5 s'han produït en l'àmbit de la parella i l'agressor ha estat la parella de la víctima; 8 han estat per persones conegudes; 7 per familiars; 2 per companys de feina; 1 pel pare de la víctima; i en 1 cas l'agressor era desconegut.
Els diferents serveis que formen el SIAD no atenen exclusivament dones en situació de violència, sinó que qualsevol dona major de 16 anys pot adreçar-s'hi, independentment de la seva nacionalitat, situació administrativa o altres circumstàncies, com ara patir algun tipus de discapacitat. Les consultes poden ser qüestions relatives als seus drets i trobar assessorament legal en dret civil, penal i de família, formació i orientació per la inserció laboral i atenció psicològica per superar les situacions de violència masclista.