Terrassa publicarà a la primavera els resultats del seu projecte pioner sobre interseccionalitat en les polítiques locals contra la discriminació

Ho ha anunciat la tinent d'alcalde Eva Candela a la cloenda del congrés europeu sobre interseccionalitat

Ponència de Lucas Platero a l'inici del congrésL'Ajuntament de Terrassa publicarà aquesta primavera els resultats del projecte "Igualtats Connectades", un projecte pioner sobre l'aplicació de la perspectiva interseccional a les polítiques locals contra la discriminació. Així ho ha anunciat la tinent d'alcalde de Drets Socials i Serveis a les Persones, Eva Candela, a l'acte de cloenda del Congrés europeu sobre interseccionalitat celebrat avui a Terrassa com a culminació d'aquest projecte. Terrassa publicarà aquest toolkit (conjunt d'eines) i el posarà a disposició de totes les ciutats i governs locals d'Europa que tinguin interès en aquesta experiència, complint així el compromís de la ciutat amb la Unió Europea, que ha aportat al projecte 200.000 € a través del programa de Drets, Igualtat i Ciutadania.

La interseccionalitat és un enfoc teòric que té en compte els diversos factors de risc de discriminació que poden convergir en una persona, i com abordar aquestes combinacions de factors. D'aquesta manera es vol superar el paradigma actual, en què els diferents factors de discriminació s'aborden individualment. Aquesta tendència està començant a calar a l'hora de dissenyar polítiques inclusives, però encara hi ha poques experiències a Europa. D'aquesta manera, el projecte "Igualtats Connectades" arrencava el gener de 2018 com a acció pionera per implementar l'enfoc interseccional a les polítiques d'igualtat de tracte i no discriminació a la ciutat. A més de l'Ajuntament de Terrassa, el projecte ha implicat la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l'entitat CEPS Projectes Socials.

Durant tot un any de desenvolupament, el projecte "Igualtats Connectades" ha format un centenar de professionals de l'Ajuntament de Terrassa en la perspectiva interseccional i ha promogut el debat ciutadà i la complicitat del teixit associatiu per impulsar aquest enfoc en les polítiques locals.

 

Èxit del congrés europeu

La culminació del projecte ha estat l'organització del congrés europeu "Interseccionalitat a les polítiques locals: experiències, eines i debats", que avui ha aplegat al voltant de 300 persones, principalment professionals de l'administració i de l'àmbit acadèmic, però també representants d'entitats i empreses relacionades amb aquest àmbit. Durant tot el dia s'han succeït les ponències, taules rodones i tallers a càrrec d'una vintena d'especialistes de quatre estats europeus. Així, durant el matí s'han presentat experiències en interseccionalitat dutes a terme a Cascais (Portugal), Berlín (Alemanya) i Torí (Itàlia), s'ha debatut sobre l'aplicació de la interseccionalitat en diferents àmbits de la política pública; i s'han explorat noves formes d'intervenir socialment a partir de la interseccionalitat. A la tarda, en una taula rodona específica, s'ha fet un repàs del que ha estat el projecte "Igualtats Connectades" a Terrassa, i els seus aprenentatges, potencialitats i límits, avançant part de les conclusions del projecte que quedaran recollides en la seva totalitat als documents que s'han de publicar a la primavera.