Terrassa reivindica la pau com a fil conductor d'un Nadal amb més llum, música, comerç i activitats

La campanya d'enguany reforça l'aposta per les tradicions i per l'extensió de propostes nadalenques a tots els districtes de la ciutat

Acte de presentació del Nadal 2022L'Ajuntament de Terrassa aposta enguany per un Nadal en què es consolida el concepte d'unes festes compartides amb i per tota la ciutadania i el teixit associatiu de tots els barris de la ciutat. Amb el missatge «La pau, el nostre desig de Nadal», s'ha organitzat una campanya que combina cultura, comerç de proximitat, música, activitats infantils, fires, il·luminació dels carrers i recupera la tradició de l'arbre de Nadal, portant-lo a tots els districtes i llocs emblemàtics de la ciutat.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, explica que «és el mateix Nadal de sempre però no el celebrem com sempre, sinó que l'enfoquem cap a una temàtica com la pau o la llum i l'expressem a través d'un amplíssim programa d'activitats, que arriba a tota la ciutat. La pau, com a fil conductor d'aquestes setmanes tan intenses, ens aporta un missatge senzill i complex alhora: l'entenem no només com l'absència de guerra, sinó també com a convivència pacífica, diversitat, igualtat, llibertat o justícia social. La pau ens porta a progressar com a persones, com a ciutat, com a país i a compartir el desig de pau d'una humanitat que aspira a una vida millor».

Les principals accions i activitats que es preveuen fer aquest Nadal, emmarcades en aquest projecte, són:

Enllumenat i arbres de Nadal

Els llums i els guarniments de Nadal ambienten els carrers i dinamitzen l'activitat comercial. Enguany s'han instal·lat 900 punts de llum repartits pels districtes de la ciutat i s'ha ampliat el nombre de barris amb il·luminació nadalenca. Les xemeneies més representatives, símbol del patrimoni industrial de la ciutat, lluiran un enllumenat especial i hi haurà set rètols lluminosos amb el nom de Terrassa. També estarà il·luminada la magnòlia del carrer de Mosterol i l'arbre de la rotonda del Doré. I repartits a diversos indrets de la ciutat es trobaran diferents elements ornamentals 3D de grans dimensions (entre 3 i 6 metres d'alçada).

Els llums de Nadal s'encendran del 26 de novembre al 9 de gener amb l'horari de l'enllumenat públic i s'apagaran a les 22 h. Al centre històric hi haurà horari especial: el 24 de desembre i el 5 de gener, fins a la 1 h, i el 31 de desembre, fins a les 3 h. L'acte d'encesa de l'enllumenat nadalenc serà el dissabte 26 de novembre a les 18 hores al Raval de Montserrat.

Aquest any dos avets de grans dimensions guarniran la ciutat durant les festes nadalenques. Fan 9 i 12 metres d'alçada i s'han instal·lat a l'avinguda de Francesc Macià, a tocar de la plaça de l'Aigua, i al Raval de Montserrat, respectivament. Es tracta de dos arbres procedents d'un viver especialitzat de Sant Hilari Sacalm i que un cop es retirin es faran servir per crear compost biològic. Els avets estan identificats amb una etiqueta que certifica que són exemplars de cultiu ecològic i que han estat conreats seguint estrictes criteris de sostenibilitat.

El Pessebre torna al Raval

El 26 de novembre també s'inaugurarà el tradicional Pessebre de la ciutat, que enguany torna a instal·lar-se al Raval de Montserrat. A càrrec de l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa, per tretzè any consecutiu, El conjunt, de 40m2, representa un entorn de Palestina amb dues construccions arquitectòniques elevades sobre uns rocalls, lligades per un pont, el naixement a sota en una petita cova i un rierol d'aigua corrent que les travessa, envoltat d'una zona enjardinada que complementa l'obra.

El disseny i la direcció han anat a càrrec de Jordi Rodó i Ferran Fonte i els constructors principals han estat Enric Domènech, Josep Bruguera, Avel.lí Rodríguez, Ramón Rovira i Jordi Fonte, acompanyats de Susanna Rabassa, Suyin Martín, Marcos Segura, Ricard Verdaguer i Francesc Clotet com a persones col·laboradores puntuals. Els Serveis de Cultura i de Gestió de l'Espai Públic de l'Ajuntament s'han encarregat del transport, muntatge de la infraestructura i l'enjardinament de l'espai.

D'altra banda, el soterrani de l'atri de la catedral del Sant Esperit acull el 80è pessebre oficial de l'Agrupació de Pessebristes de Terrassa en la tradicional exposició que organitza cada any aquesta entitat. El pessebre s'ha fet de forma tradicional, amb suro i molsa i ha anat a càrrec de Joan Cortada i Núria García, amb la col·laboració de Jordi Condal. L'exposició es complementa amb 13 diorames i un altre pessebre gran ubicat a la capella de Santa Lluïsa.

D'altra banda, La Fira de Santa Llúcia s'instal·larà de nou a la plaça Vella del 2 al 19 de desembre, organitzada, com sempre, per l'Associació d'Amics de la Fira de Santa Llúcia, amb la col·laboració de l'Ajuntament. D'altra banda, la Fira d'Hivern de l'Associació d'Artesans de Terrassa es trasllada també a la plaça Vella del 20 de desembre al 8 de gener.

Patinatge per a tothom

La Plaça Nova es transforma de nou en una pista de patinatge sobre gel a l'aire lliure, una activitat orientada a tot tipus de públic, que contribueix a crear ambient nadalenc i a dinamitzar el comerç. S'instal·larà del 2 de desembre al 8 de gener en horari de dilluns a dijous de 17 a 21 hores; divendres, caps de setmana i festius d'11 a 14 i de 17 a 21 hores; i 25,26 de desembre i 6 de gener de 17 a 21 hores.

La pista tindrà unes dimensions de 420 m2 amb una capacitat màxima de 80 persones. Per tal de fer-la accessible a totes les persones, hi haurà franges horàries d'una hora al matí i una hora a la tarda en què no hi haurà música, com a mesura inclusiva que permeti integrar a la festa les persones amb trastorns de l'espectre autista o amb dificultats per gestionar els ambients sorollosos. També hi haurà suport per a cadires de rodes que ajudarà a patinar a les persones amb mobilitat reduïda. Escoles, entitats de capacitats diverses i entitats de lleure podran gaudir d'entrades gratuïtes amb reserva prèvia a: [email protected].

La pista de gel tornarà a ser lliure d'emissions CO2. Tota l'electricitat que es farà servir per a la instal·lació provindrà de fonts d'energia renovables. L'empresa adjudicatària, a petició de l'Ajuntament, compensarà el CO2 produït pel consum de KW de la instal·lació mitjançant un projecte d'àmbit nacional certificat per l'empresa especialitzada en absorció i compensació de carboni Clean CO2. L'aigua que s'utilitzarà per fer el gel serà aigua de reg, sense cap producte químic o additiu. Un cop es desmunti la pista, es desfarà i es retornarà a la xarxa de clavegueram.

Els trenets viatjaran per tota la ciutat

El tradicional trenet tornarà a recórrer enguany els carrers de tots els districtes de la ciutat. Terrassa Centre manté el trenet al centre històric, que circularà del 6 de desembre al 4 de gener. Pel que fa a la resta de la ciutat, l'Ajuntament torna a impulsar el trenet als barris entre el 17 de desembre i el 4 de gener:

  • Trenet "Alcalde Morera" a Can Palet - 17 i 18 de desembre
  • Trenet "President Macià" a Sant Pere Nord i Sant Pere - 19 i 20 de desembre
  • Trenet "M Aurèlia Capmany" a La Maurina i Ca n'Aurell - 21, 22 i 23 de desembre
  • Trenet "Joan XXIII" a Les Arenes i La Grípia - 24, 27 i 28 de desembre
  • Trenet "Zona esportiva" - 29 i 30 de desembre
  • Trenet "Can Parellada" - 31 desembre i 2 de gener
  • Trenet "Montserrat Roig" a Ca n'Anglada - 3 i 4 de gener

Tradicions i solidaritat per Nadal

Les tradicions del Nadal a Terrassa es mantenen vives gràcies, en molt bona part, al teixit sociocultural de la ciutat. Així, la representació dels Pastorets, que enguany sumen la nova proposta de Pam Teatre i Qollunaka al Casal de Sant Pere, l'organització de diverses sessions de Quinto i l'Home dels Nassos per acomiadar l'any, entre moltes altres propostes, són un èxit any rere any.

La solidaritat també forma part del Nadal a Terrassa i enguany tornen Iniciatives com la Cantada de nadales inclusiva, l'activitat en bici sense edat o la recollida de joguines de Creu Roja, que són un bon exemple d'aquest esperit solidari del Nadal a Terrassa.

D'altra banda, els mercats municipals i els eixos comercials de la ciutat han organitzat desenes d'activitats de dinamització que es duran a terme al llarg de la campanya de Nadal a tota la ciutat.

Amb l'objectiu de fomentar i promocionar el comerç local per aquestes dates, l'Ajuntament i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa han treballat plegats per impulsar la campanya «Terrassa Val molt» i que posarà a l'abast dels consumidors i consumidores un paquet de vals, oferint el doble del valor adquirit amb la idea d'impulsar l'activitat econòmica de petites empreses de comerç i serveis.

El cant coral com a banda sonora

La música també és un dels elements indispensables durant les Festes de Nadal. I les veus de Terrassa Ciutat Coral es converteixen aquests dies en la Banda Sonora del Nadal a Terrassa amb activitats com el cicle Sons de Nadal, que enguany tindrà més grups participants i més actuacions programades. Unes actuacions que començaran dissabte durant l'acte d'encesa de l'enllumenat i la inauguració del Pessebre amb una cantada conjunta de les diferents corals de la ciutat on es donaran cita més de 100 cantaires. Aquesta serà la primera d'un seguit d'actuacions musicals que es duran a terme per tota la ciutat durant les festes.

A més, i com a gran novetat, Terrassa acollirà la primera edició del Festival Internacional de Cant Coral Ciutat de Terrassa, que començarà el dia 26 de desembre a la Seu d'Ègara amb el concert inaugural i que s'allargarà els dies 27, 28 i 29 amb tallers participatius de nadales i als vespres concerts. Una cita que acabarà divendres dia 30 a les a l'Auditori Municipal amb el concert de Cloenda.

Una oferta musical a la que cal sumar també el Terrassa Vibra per Nadal, amb música en directe a diferents racons de la ciutat o el Misteri de Nadal a la Seu d'Ègara, entre altres propostes musicals.

La il·lusió dels infants omple els carrers

Esports, contes, jocs, espectacles i activitats familiars i infantils ompliran el Parc de Sant Jordi del del 29 de desembre al 4 de gener en una nova edició del Juguem +. A banda, aquest any hi ha diverses propostes pensades per gaudir amb tota família. Entre elles, destaca la instal·lació del Circ Raluy, que presentarà el seu espectacle «Kirko» a la plaça de Can Roca, del 2 de desembre al 6 de gener. Com a novetat, el recinte del parc del Pla de la Corneta i la part sud de la Rambla acolliran dues fires d'atraccions que oferiran entreteniment durant totes les festes nadalenques.

La il·lusió dels infants és un puntal d'aquestes festes i per això un dels actes més concorreguts del programa és la cavalcada dels Reis d'Orient. Abans, però, el 26 de desembre, arribarà el Patge Xiu-Xiu i visitarà diferents barris de la ciutat fins el 4 de gener, gràcies al Centre Cultural El Social, en col·laboració amb l'Ajuntament.

Els Reis arribaran enguany al districte 5 el dia 5 de gener, a la plaça de les Nacions Unides, on a partir de les 16h hi haurà la Festa de Benvinguda amb les actuacions de Miqui Giménez, Bastoners de Terrassa i diferents entitats del districte. Després, es donarà pas a la Cavalcada, circulant pels carrers de la ciutat. Una cavalcada sense animals ni persones amb la cara pintada i oberta a la participació de tota la ciutadania de forma gratuïta: els interessats/des han d'omplir una butlleta i es farà un sorteig entre totes les persones que ho hagin fet per determinar els ciutadans i ciutadanes que finalment podran acompanyar Melcior, Gaspar i Baltasar durant el seu recorregut per la ciutat. Els detalls de la Cavalcada de Reis i l'arribada del Patge Xiu-Xiu, es donaran a conèixer en una presentació durant el mes de desembre.