Terrassa s'adhereix a un programa per fer millores en pisos de gent gran

El Ple ha aprovat l'adhesió al programa d'arranjaments d'habitatges per a persones grans de  la Diputació de Barcelona 2016-2017

Vista general de TerrassaEl Ple de l'Ajuntament de Terrassa va aprovar ahir per unanimitat una proposta del Govern municipal per a l'adhesió al Programa d'arranjaments d'habitatges per a persones grans de la Diputació de Barcelona. Aquest programa té com a objectiu garantir les condicions mínimes d'accessibilitat, seguretat, higiene, habitabilitat i eficiència energètica dels habitatges on viuen les persones grans més vulnerables, independentment de si el pis és de propietat o de lloguer. Per aconseguir aquest objectiu, es contractaran diferents empreses que s'encarregaran de la realització de reformes bàsiques i la instal·lació d'ajudes tècniques als habitatges, com ara canviar banyeres per plats de dutxa, instal·lar baranes i agafadors, canviar instal·lacions de gas per electricitat o eliminar barreres arquitectòniques, actuacions que comporten notables millores en la qualitat de vida de les persones.

El regidor de Serveis Socials, Noel Duque, ha destacat que amb actuacions com aquesta "el Govern municipal avança en una de les prioritats del Pla de mandat, la de garantir la qualitat de vida, la justícia social i el benestar per a tothom". El regidor ha afegit que "una millora tan senzilla com canviar una banyera per un plat de dutxa pot comportar un salt en la qualitat de vida d'una persona o una parella gran, però hi ha moltes persones que no tenen la capacitat econòmica per a fer aquest a reforma. És un exemple més de com la crisi ha afectat drets bàsics, i del que es tracta és d'evitar aquestes situacions".

La participació en aquest programa comportarà inversions públiques per valor de 400.000 euros en millores als habitatges de les persones grans. L'aportació municipal prevista al programa serà de 40.000 euros el 2016 i 40.000 més el 2017, és a dir, el 20% del total de l'import del programa a Terrassa. La resta aniria a càrrec de la Diputació de Barcelona. En total es preveu dur a terme al voltant de 250 intervencions en dos anys.

Els beneficiaris del programa són les persones més grans de 65 anys, preferentment les que tinguin dificultats per a realitzar les activitats quotidianes, que tinguin acreditada condició de discapacitat i/o dependència, així com les persones de més de 80 anys que visquin soles o amb una altra persona gran. Els serveis socials municipals s'encarreguen de seleccionar les persones beneficiàries del programa a partir d'aquests criteris, valorant personalitzadament tots els casos per poder donar una resposta adequada a cada necessitat.

L'Ajuntament de Terrassa ha participat en aquest programa de la Diputació des de la primera edició, el 2009, amb un total de 240 intervencions realitzades a la ciutat fins ara (113 de 2009 a 2010, 61 de 2012 a 2013, i 66 de 2014 a 2015.