Terrassa se suma al procés per elaborar un Pla Estratègic Metropolità proposat per Barcelona

Jordi Ballart defensa aprofitar "una oportunitat històrica" per impulsar una visió estratègica compartida per la regió metropolitana

Jordi Ballart conversa amb Ada Colau (foto: Ajuntament de Barcelona) Terrassa s'implicarà activament en l'elaboració del futur Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, per tal de contribuir al disseny de polítiques d'habitatge, reactivació econòmica i sostenibilitat, entre altres, amb una visió global per tot el territori metropolità. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha expressat el seu compromís amb la iniciativa aquest matí en una reunió amb l'alcaldessa de Barcelona i presidenta del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona  -impulsora de la iniciativa- i els alcaldes de Granollers, Mataró, Sabadell, Mollet del Vallès, Martorell i Rubí, (els darrers quatre, de forma telemàtica).

A la roda de premsa posterior a la reunió, l'alcalde de Terrassa ha valorat molt positivament la iniciativa: "hem de ser ambiciosos i aprofitar aquesta oportunitat històrica", ha dit Ballart, en referència al fet que la ciutat de Barcelona es mostra oberta a un diàleg territorial amb el conjunt de la regió metropolitana, formada per 164 municipis que apleguen cinc milions d'habitants. En aquest sentit, Ballart ha al·ludit a la superació d'un greuge històric: "No volem territoris de primera i de segona, volem estar a la cuina, on es prenen les decisions, i no al pati del darrera, com hem estat molt temps", ha dit l'alcalde, qui considera que Terrassa pot aportar "una visió del territori molt polièdrica" per la situació estratègica de la ciutat, porta de la regió metropolitana pel nord, en l'eix cap a França, i amb una posició central en la segona corona metropolitana.

 

Creació d'un Consell d'alcaldes i alcaldesses

Durant la seva intervenció, Ballart ha dit que "cal anar més enllà i contemplar la creació d'un òrgan de governança de la regió metropolitana". En aquest sentit, l'alcalde de Terrassa ha proposat la creació d'un Consell d'alcaldes i alcaldesses  que aplegui les alcaldies dels 164 municipis. Ballart ja va proposar la creació d'aquest òrgan al president de la Generalitat el 2016, per tal de dotar la regió de veu pròpia en la presa de decisions que afectin el territori.

 

Un projecte de dos anys amb l'horitzó al 2030

Ada Colau ha presentat als alcaldes de les principals ciutats metropolitanes la iniciativa d'aquest pla, en el marc del procés "Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030". A partir d'ara es preveu que els municipis vagin formalitzant les seves adhesions i començar a treballar en l'elaboració del Pla, amb previsió d'enllestir-lo el 2022. L'elaboració del document estarà oberta a la participació dels 164 municipis de la regió metropolitana i a altres administracions, agents socials, econòmics, culturals i educatius, per tal d'arribar a un acord que estableixi una estratègia compartida de futur.