Tot a punt per a la Cavalcada dels Reis d'Orient

L'alcalde rebrà Ses Majestats a l'Ajuntament en acabar el recorregut habitual

Rei llençant caramelsEl Centre Cultural El Social, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa, organitzen un any més la Cavalcada dels Reis a la nostra ciutat que comptarà amb un ampli seguici de carrosses, patges i bandes musicals. La Cavalcada s'iniciarà a les 18 h i arribarà al Raval de Montserrat cap a les 20 h, aproximadament.

Enguany els Reis arribaran a la nostra ciutat en carruatge, a les 16.40 h, concretament al Parc de la Cogullada, on tindrà lloc una festa infantil de benvinguda, a partir de les 16 h i amenitzada per l'animador Miqui Giménez, organitzada pel Centre Cultural El Social juntament amb  les entitats del Districte 4 i Ajuntament de Terrassa. La comitiva que acompanyarà Ses Majestats estarà formada per tabalers, torxes i malabaristes membres de la Colla de Diables i Drac Baluk Ashtarot de Ca n'Aurell i dels Diables de la Maurina. Els Reis seran rebuts, per delegació de l'alcalde, pel tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat i regidor del Districte 4, Amadeu Aguado. A l'acte, que comptarà amb el lliurament dels premis del 15è Concurs de Narracions Curtes de Nadal, també hi assistirà el regidor de Cultura, Jordi Flores.

Per facilitar la mobilitat i l'accés del públic al Parc de la Cogullada, l'Ajuntament oferirà un servei de bus llançadora gratuït a disposició de la ciutadania que vulgui anar a rebre els Reis d'Orient. El servei funcionarà des de les 15.30 fins a les 17.30 h. El bus llançadora sortirà cada deu minuts des de l'Estació dels Catalans fins a l'avinguda de Joaquim de Sagrera.

 

Cavalcada sense barreres

Com ja es ve fent els darrers anys, l'organització ha tingut especialment en compte el col·lectiu de persones amb discapacitat, perquè puguin seguir la Cavalcada amb tota normalitat. Així, hi haurà un espai amb bona visibilitat reservat per a persones amb discapacitat i els seus acompanyants a la mitjana del passeig del Vint-i-dos de Juliol, abans de la carretera de Rellinars, a l'alçada de la gasolinera. D'altra banda hi haurà un intèrpret de llenguatge de signes a l'escenari del Raval durant la cerimònia de recepció dels Reis i enguany, per primer cop, es reservarà un lloc al Raval de Montserrat, al costat del pessebre, per a persones amb discapacitat auditiva amb l'objectiu que puguin seguir sense interferències la interpretació en llenguatge de signes d'aquest acte.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de portaveus dels Grups Municipals i de membres de la Corporació Local, rebrà Ses Majestats a l'escenari del Raval de Montserrat i lliurarà de manera simbòlica al Rei Blanc la vara de la ciutat. Un cop acabat el castell de focs, l'alcalde convidarà els Reis i el patge Xiu-Xiu a entrar a l'Ajuntament, on també els rebran la resta de membres del Consistori, i es donarà per acabada la celebració.

 

Recorregut consolidat

El recorregut de la Cavalcada serà el mateix que en les darreres edicions, un itinerari ja totalment consolidat: a les 18 h, sortida de la plaça del Doctor Cadevall, per seguir pels carrers de: Forn, Major, Portal de Sant Roc, Rambla d'Ègara, passeig del Vint-i-dos de juliol, Nord, Societat, Creu Gran, Sant Antoni, plaça del Doctor Robert, Comte d'Ègara, Font Vella, plaça Vella i Gavatxons, per cloure al Raval de Montserrat (davant de l'Ajuntament).

 

Afectacions de trànsit

Pel que fa a les afectacions de trànsit, al llarg de la tarda, la Cavalcada comportarà diferents talls als carrers i avingudes del recorregut. La Rambla d'Ègara es tallarà entre la plaça del Doré i la confluència amb el carrer d'Arquímedes. Els autobusos que circulen per la Rambla es desviaran per la carretera de Martorell i l'avinguda d'Àngel Sallent. El passeig del Vint-i-dos de juliol també es tallarà només en sentit est i es reobrirà aproximadament una hora després. La resta de carrers s'aniran tallant i reobrint en funció del desenvolupament de la cavalcada.

Per a més informació, podeu consultar el web municipal (www.terrassa.cat) i el twitter de mobilitat (http://twitter.com/trsmobilitat).

 

Protecció Civil desplegarà per cinquè any el Pla d'Autoprotecció Municipal

L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Protecció Civil, posarà en marxa demà el Pla d'Autoprotecció Municipal específic per a la Cavalcada de Reis. Aquest es posa en pràctica des de l'any 2012, en compliment de la normativa de la Generalitat de Catalunya, que estableix que els actes multitudinaris han de comptar amb un pla específic que permeti avaluar riscos i determinar procediments d'actuació en cas d'emergència. Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya a dotar-se d'un pla d'aquestes característiques per a la Cavalcada de Reis.

A més d'aquest pla, com en anys anteriors, també es difonen un conjunt de recomanacions de seguretat ciutadana, aplicables en activitats d'afluència massiva de població infantil, elaborades pel Departament d'Interior de la Generalitat. L'objectiu d'aquest conjunt de mesures és minimitzar els riscos que es poden donar en aquesta mena d'activitats, com ara la invasió de l'espai al pas de les carrosses, presència de persones enfilades en elements de mobiliari urbà o la saturació d'espais. Aquestes recomanacions són les següents:

Abans i durant la celebració de l'esdeveniment

•Abans d'anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l'esdeveniment, el recorregut així com les condicions meteorològiques.

•Tingueu en compte que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus per evitar lesions: és una de les zones més vulnerables en actes massius.

•Si el fred és intens recordeu portar barret i utilitzar bufanda o mocador per no respirar directament l'aire fred als pulmons. També és important que en general porteu roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.

•Tingueu localitzades les sortides d'emergència o les vies d'evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.

•No empenyeu mai per accedir a una zona perquè podeu provocar una caiguda o allau: si la zona està saturada o molt plena busqueu un altre punt on situar-vos.

•Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència fora de la zona on s'acumuli el públic on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.

•Si aneu amb nens porteu-los de la mà. Expliqueu-los quins són els riscos, què no poden fer i com han d'actuar si es perden.

•No deixeu que els menors pugin a cap objecte per veure millor: és preferible que els pugeu a coll si cal.

•Si trobeu un menor perdut acompanyeu-lo immediatament a la policia o equips de seguretat. El punt de trobada amb els nens extraviats s'ha fixat a l'atri de l'Ajuntament (Raval de Montserrat, 14).

•Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.

•Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.

•En els carrers d'accés a l'acte no us atureu davant d'aquests perquè són les vies d'accés dels serveis d'emergència i d'evacuació si és necessari.

•Si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació. Mantingueu la calma en tot moment.

•No pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d'altres elements inestables perquè poden ser perillosos i provocar un accident.

•Una vegada finalitzat l'esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l'ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.

Durant l'acte

•Seguiu sempre les instruccions del personal de seguretat.

•Recordeu que els principals riscos són el pas de les carrosses i cavalls. Per tal d'evitar tenir un accident no us enfileu a algun objecte com ara contenidors, semàfors, senyals... actueu sempre amb sentit comú: durant la celebració no us poseu en risc ni exposeu els vostres fills a un possible accident.

•Quedeu-vos sempre darrera les tanques o senyalització de seguretat del pas de carrosses.

•No parleu ni feu senyals que puguin distreure ni al personal de seguretat, ni als acompanyants a peu de les carrosses, ni als seus conductors, a excepció de que es tracti d'un accident o emergència.

•No us acosteu mai a les carrosses ni als cavalls, ni intenteu pujar-hi.

•No baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses us podeu distreure al pas de les següents carrosses.

•No creueu pel mig de les carrosses ni us acosteu quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.

•No llenceu caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.

•En cas de detectar alguna incidència informeu immediatament al personal de seguretat i si cal truqueu al 112.

En cas d'emergència

•Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d'emergència. Tingueu molta cura dels menors i les persones amb discapacitats.

•Dirigiu-vos fora del acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.

•Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que n'hi ha concentrades.

•Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne els serveis d'emergència.

•En cas d'emergència, informeu immediatament al personal de seguretat i si cal truqueu al 112 des d'un telèfon mòbil i si no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades. llavors busqueu un telèfon fix per fer la trucada.

 

Dispositiu de neteja de la Cavalcada de Reis

La neteja de la Cavalcada de Reis tindrà lloc durant la tarda/nit del dimarts i comptarà amb quatre maquinistes amb escombradores, un equip de baldeig i dinou operaris i operàries, que actuaran en dos trams diferents. Així, quan la Cavalcada hagi passat a l'alçada del Centre Cultural, una dotació començarà la neteja d'aquella zona, per tal d'agilitzar-la, mentre que la resta de personal finalitzarà la neteja de la Rambla d'Ègara. El dimecres al matí està previst un nou dispositiu de repàs a càrrec d'un maquinista, un equip de baldeig i dotze operaris i operàries. De la mateixa manera, sis treballadors i treballadores d'Eco-Equip es destinaran a netejar les diverses cavalcades que s'hauran fet als barris de la ciutat.

Per últim, durant la tarda/nit de dimarts Eco-Equip també incrementarà els serveis de recollida i de neteja viària. Com cada any es preveu una gran quantitat d'embalatges al voltant dels contenidors que justifiquen aquest increment en ambdós dispositius.